Anunţul liderilor finlandezi vine după ce liderii zonei euro s-au pus de acord cu privire la înfiinţarea, până la finele anului, a unui mecanism care să permită recapitalizarea directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) şi a succesorului său, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), a căror fonduri se ridică la 500 miliarde de euro. Totuşi, această recapitalizare va avea loc numai după înfiinţarea unui organism de supervizare bancară a zonei euro, până la sfârşitul acestui an.

Capacitatea ESM de a face achiziţii de pe pieţele secundare va necesita unanimitatea şi pare puţin probabil ca aceasta să fie obţinută deoarece Finlanda şi Olanda s-au pronunţat împotrivă, se arată într-un raport al guvernului finlandez transmis unui comitet parlamentar.

Vineri, liderii zonei euro au decis să modifice statutul Mecanismului european de stabilitate (ESM) pentru fondurile acordate Madridului în vederea recapitalizării băncilor spaniole. Modificarea constă în eliminarea statutului de creditor preferenţial (seniority status) al ESM, fiind adoptată pentru a satisface pieţele financiare.

Până acum ESM beneficia de statutul de creditor preferenţial, lucru care îngrijora pieţele financiare deoarece însemna că în caz de intrare în incapacitate de plată a Spaniei rambursarea creditelor oferite de ESM ar fi avut prioritate, existând riscul să nu rămână suficiente fonduri pentru rambursarea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni.