Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a informat recent că Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre.
Finlanda şi Suedia vor semna în curând protocolul de aderare la NATO
NATO a anunţat miercuri că a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Totuși, protocolul trebuie ratificat de parlamentele tuturor celor 30 de ţări care fac deja parte din NATO.
Astfel, cele două ţări nordice vor fi primite în Alianţă şi vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia, conform informațiilor transmise de reuters.com
„Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare. Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură”, au transmis liderii NATO într-o declaraţie comună.
Cum tratează NATO regiunea Mării Negre?
În altă ordine de idei, numărul doi din Alianţa Nord-Atlantică, Mircea Geoană, a vorbit anterior despre modul în care NATO tratează regiunea Mării Negre.
După ce preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat miercuri că Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, Mircea Geoană a explicat că regiunea Mării Negre este şi va rămâne şi pe viitor un loc de importanță strategică deosebită.
„În zona Mării Negre vedem încleștarea dintre Federația Rusă și lumea democratică în toate dimensiunile sale”, a comentat Mircea Geoană decizia anunţată de liderul SUA.
Secretarul general adjunct al NATO a mai subliniat că toate aceste decizii sunt luate în contextul în care Rusia este și va rămâne un jucător agresiv și imprevizibil.
„Rusia este și va rămâne un jucător agresiv și imprevizibil. E definită ca atare în noul concept strategic, aprobat de liderii noștri în urmă cu câteva minute.
Marea Neagră a fost, rămâne și va rămâne probabil în viitor un loc de importanță strategică deosebită, într-un fel micro, în zona Mării Negre vedem încleștarea dintre Federația Rusă și lumea democratică în toate dimensiunile sale.
De aceea, decizia preşedintelui Biden anunțată azi la summit este extrem de importantă. Într-un fel, este normal ca România și Polonia să fie țările care primesc, suplimentar față de prezența deja masivă a Americii în Europa, prezență suplimentară.
Faptul că și grupul de luptă crește în dimensiune, în calitate, cu Franța, cu Olanda, cu Belgia, cu Portugalia, cu Polonia este iarăși un lucru foarte important.
Putem spune că România este astăzi mai protejată decât oricând, din orice direcție, din orice domeniu, avem răspunsuri credibile și vreau să mulțumim aliaților români pentru modul în care s-au comportat în aceste luni foarte, foarte dificile”, a declarat Mircea Geoană pentru Digi24.