Preocupările de securitate exprimate de Turcia în opoziția sa față de cererile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei sunt legitime, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Finlanda.
„Acestea sunt preocupări legitime. Este vorba despre terorism, este vorba despre exporturi de arme”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu președintele finlandez Sauli Niinisto, transmite Reuters și Associated Press.
Jens Stoltenberg nu a precizat cum evoluează negocierile
Stoltenberg a declarat că Turcia este un aliat-cheie pentru Alianță datorită poziției sale strategice la Marea Neagră, între Europa și Orientul Mijlociu, și a citat sprijinul pe care l-a oferit Ucrainei de când Rusia a atacat țara vecină la 24 februarie. Moscova numește acțiunile sale o „operațiune militară specială”.
„Atunci când un aliat cheie vital, precum Turcia, își exprimă îngrijorarea cu privire la terorism, atunci, desigur, trebuie să ne așezăm la masă și să o luăm în serios. Și asta este exact ceea ce facem”, a declarat Stoltenberg.
„Trebuie să ne amintim și să înțelegem că niciun aliat NATO nu a suferit mai multe atacuri teroriste decât Turcia”, a mai declarat Stoltenberg, folosind pronunția turcească a numelui țării, așa cum preferă Turcia și președintele său Tayyip Erdogan.
Stoltenberg și Niinisto au declarat că discuțiile cu Turcia vor continua, dar nu au dat niciun indiciu privind progresul negocierilor.
„Summitul de la Madrid nu a fost niciodată un termen limită”, a declarat Stoltenberg, referindu-se la reuniunea NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie.
Finlanda și Suedia vor să adere împreună la NATO
De cealaltă parte, președintele finlandez Niinsto a transmis poziția oficială de la Helsinki. Potrivit acestuia, Finlanda nu va adera la NATO fără Suedia. „Problema lor este și a noastră”, a declarat acesta.
Suedia și Finlanda au solicitat luna trecută să se alăture alianței occidentale de apărare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste.
Cererile Ankarei către Helsinki și Stockholm includ, de asemenea, ridicarea restricțiilor privind exporturile de arme către Turcia și extrădarea membrilor anumitor organizații kurde care se opun guvernului lui Erdogan.
După vizita sa în Finlanda, secretarul general al NATO vizitează luni Suedia pentru discuții cu premierul suedez Magdalena Andersson.