Finlanda va reduce numărul de vize eliberate cetăţenilor ruşi

Finlanda va reduce numărul de vize eliberate cetăţenilor ruşi la 10% din totalul actual începând de la 1 septembrie, a declarat marţi ministrul de externe Pekka Haavisto, pe fondul numărului mare de turişti ruşi care se îndreaptă spre Europa.

Dl Haavisto a spus că decizia a fost luată în momentul în care mulţi turiști ruși au început să folosească Finlanda și aeroportul Vantaa de la Helsinki ca pe porţi către destinații de vacanță europene, după ce în urmă cu o lună Rusia a ridicat restricțiile de frontieră instituite pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Și poate că acest lucru nu este foarte potrivit dacă ne gândim, de exemplu, la restricțiile din spațiul aerian impuse Rusiei”, a spus ministrul Haavisto.

La doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, Finlanda s-a alăturat unui șir de țări occidentale în a-și închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, făcând astfel dificile călătoriile în Europa pentru cetăţenii ruşi.

Finlanda și Țările Baltice ar propune împreună ca Uniunea Europeană să întrerupă acordul de facilitare a vizelor cu Federația Rusă, care uşurează deplasările cetăţenilor ruși spre și pe teritoriul Uniunii Europene, a adăugat dl Haavisto.

Unii lideri din cadrul UE, ca premierul finlandez Sanna Marin și omoloaga sa estonă Kaja Kallas au cerut interzicerea vizelor pentru ruşi la tot nivelul UE, măsură pe care cancelarul german Olaf Scholz a contestat-o ​​luni, spunând că rușii ar trebui să îşi poată părăsi țara de origine dacă nu sunt de acord cu regimul.

Finlanda încearcă să creeze o viză umanitară națională care să poată fi acordată rușilor care trebuie să fugă din ţară sau să viziteze Europa în scopuri precum exercitarea unor activităţi de jurnalism sau juridice, a adăugat dl Haavisto, relatează agenția de presă Reuters.

Germania se opune interdicției de a elibera vize cetățenilor ruși

Precizăm că părerile sunt împărțite în Europa în ceea ce privește o posibilă limitare a vizele turistice pentru cetățenii ruși. Dacă Finlanda este de acord cu o astfel de măsură, Germania se opune vehement. Suedia și Danemarca sunt indecise și spun că problema trebuie discutată, iar Norvegia spune că va susține orice decizie comună.

„Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul”, a declarat şefa executivului finlandez Sanna Marin în timpul întâlnirii găzduite de Oslo.

„Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a adăugat ea.

Finlanda, ce are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi. În ceea ce-l priveşte, cancelarul german Olaf Scholz, el s-a declarat împotriva unei interdicţii de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi.

„Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, a subliniat Olaf Scholz.

Restul articolului poate fi citit aici.