Finlanda vrea să reducă complet dependența față de Rusia! Va investi peste 800 de milioane de euro
Autoritățile finlandeze au anunțat, joi, că vor investi până la 850 de milioane de euro pentru a-și asigura necesarul de energie și pentru a grăbi procesul de eliminare a dependenței de Rusia, relatează Reuters, care adaugă că țara este una dintre cele care nu depind atât de mult de Federația Rusă.
Cu toate acestea, autoritățile de la Helsinki doresc să reducă și mai mult legăturile cu țara condusă de Vladimir Putin.
Institutul de Statistică arată că importurile de petrol au reprezentat 22% din consumul total de energie al Finlandei, în 2019. Tot în același an, importurile de cărbune au reprezentat 7%, iar cele de gaze 5%.
Finlanda va închiria un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL), împreună cu Estonia, pentru a renunţa la livrările de gaze ruseşti, a anunţat ministrul Economiei, Mika Lintila, fără a da publicităţii detaliile financiare.
„După aceea, vom avea suficientă capacitate pentru a opera independent”, a declarat oficialul finlandez.
Pe lângă acest terminal, autoritățile vor băga bani și pentru a asigura necesarul de energie pentru iarna următoare.
Pentru o perioadă, Guvernul de la Helsinki va reduce măsurile de protejare a mediului pentru a atenua impactul creşterii rapide a preţului energiei, dar pe termen lung obiectivul ţării vizează trecerea la energia regenerabilă.
Embargoul împotriva importurilor rusești a fost votat
Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a anunțat că rezoluția Parlamentului European prin care se cere un embargo imediat cu privire la petrolul, gazelor, combustibilului nuclear și cărbunelui rusesc a fost adoptată cu 513 voturi ”pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 9 abțineri.
”Sunt mândru că această rezoluţie, pe care am cosemnat-o, a fost adoptată cu un asemenea rezultat. Acest embargo este absolut necesar pentru a bloca finanţarea războiului din Ucraina”, mai spune Siegfried Mureşan.
Germania a cerut amânarea embargoului privind importul de cărbune rusesc
O sursă a Uniunii Europene a declarat pentru Reuters că liderii blocului comunitar vor aproba joi un embargo asupra cărbunelui rusesc, însă acesta va intra în vigoare de la jumătatea lunii august, în loc de jumătatea lunii mai, așa cum era preconizat. Amânarea a fost posibilă datorită presiunilor făcute de Germania.
Având în vedere că cea mai mare parte a achizițiilor se cărbune rusesc se face pe piața spot, acesta vor putea fi oprite imediat ce măsurile intră în vigoare.
În ceea ce privește contractele pe termen lung, Comisia Europeană propusese inițial o perioadă de trei luni, ceea ce ar fi însemnat că Rusia ar fi exportat cărbune pentru o perioadă de 90 de zile după ce pachetul de măsuri intra în vigoare.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis să majoreze la patru luni acest timp, după ce Germania a făcut mai multe presiuni în acest sens, țara fiind principalul importator din blocul comunitar de cărbune rusesc, spune o sursă apropiată subiectului, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.
Comisia Europeană a estimat că interzicerea cărbunelui ar putea costa Rusia 4 miliarde de euro pe an.
Chiar dacă a fost amânată interzicerea importurilor de cărbune rusesc, planul Uniunii Europene este mult mai îndrăzneț față de cel al Marii Britanii care a declarat recent că va interzice aceste importuri până la finalul acestui an.