Oamenii de afaceri sunt dispuşi să plătească mulţi bani pentru o pasiune. Colecţiilor de maşini şi călătoriilor scumpe li se adaugă vânătoarea sau pescuitul în locuri îndepărtate, „distracţie“ care costă aproape 1.000 de euro pe zi. Dacă pentru mulţi pescuitul se rezumă la „a da la peşte“ într-o baltă oarecare, alţii îşi transformă pasiunea în reper pentru organizarea timpului liber sau a vacanţelor. „Când mergi în Hawai, mergi pentr
Oamenii de afaceri sunt dispuşi să plătească mulţi bani pentru o pasiune. Colecţiilor de maşini şi călătoriilor scumpe li se adaugă vânătoarea sau pescuitul în locuri îndepărtate, „distracţie“ care costă aproape 1.000 de euro pe zi.
Dacă pentru mulţi pescuitul se rezumă la „a da la peşte“ într-o baltă oarecare, alţii îşi transformă pasiunea în reper pentru organizarea timpului liber sau a vacanţelor. „Când mergi în Hawai, mergi pentru soare, dar dai şi cu băţul dacă eşti pasionat de pescuit“, povesteşte Claudiu Silaghi, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, un împătimit al acestui sport, dar practicant mai rar în ultimii ani, din lipsă de timp. Costul şedinţei de pescuit în America (unde îi place cel mai mult), fie Hawai, fie Alaska, costă cam 150 – 500 de dolari pe zi, în funcţie de tipul de barcă ales, precum şi de tipul de peşte pe care amatorul şi-l propune să-l prindă. Pentru această sumă primeşti, pe lângă uneltele de pescuit, şi un ghid. În zona Oceanului Indian sau în Caraibe se pot organiza şi şedinţe de pescuit pe iahturi private, iar tarifele sunt cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro pe zi.
Dacă unii pescari alocă o zi sau două acestui sport, cei pasionaţi pot alege sejururi de o săptămână – două. Pentru astfel de activităţi sunt preferate marile fluvii cu apă sărată sau dulce. Spre exemplu, în Volga se pescuiesc sturioni de peste trei metri lungime şi cu o greutate de câteva sute de kilograme. „Pentru pescuitul pe apă dulce, cel mai popular fluviu este Amazonul, în timp ce pentru apă sărată sunt recomandate Oceanul Indian şi Marea Caraibelor, unde se poate pescui atât cu aparate ce depistează bancurile de peşti sau rechinii de talie mare, cât şi tradiţional, cu harponul sau suliţa“, explică Ciprian Enea, consultant Best Tourism.
Şi cum orice hobby este costisitor, pescarii amatori cheltuie sume mari de bani pentru sculele aferente. Spre exemplu, o undiţă fixă din fibră de carbon poate ajunge la câteva mii de euro, aceeaşi sumă fiind necesară şi pentru o mulinetă performantă. Alte câteva sute de euro trebuie scoase din buzunar pentru accesorii (bambine, clopoţei, juvelnic etc).
Cu avionul privat în nordul Europei
Sorin Ghiţe este cunoscut mediului de afaceri ca fondator al operatorului de cablu Astral şi ca acţionar la Banca Transilvania. Una din marile sale pasiuni este pescuitul. „Vacanţele mi le aleg în funcţie de disponibilitatea locului pentru pescuit“, explică Ghiţe. Destinaţia sa preferată este Norvegia, dar a ajuns şi în America de Nord, Canada, Alaska, chiar şi în Patagonia. Totul, pentru această pasiune.
„Pescuitul se face în locuri greu accesibile publicului obişnuit. Până într-un astfel de loc se zboară cu un avion privat, cu un ghid al zonei“, spune Ghiţe. O vacanţă de acest gen costă câteva zeci de mii de euro, în timp ce pentru uneltele de pescuit trebuie plătite câteva mii de euro.
Împătimiţii pescuitului în zona Scandinaviei afirmă că o „ieşire la peşte“ pe cont propriu costă aproximativ 1.000 de euro de persoană pentru o săptămână, incluzând cazarea în case de lemn, în stil specific norvegian. Este recomandat, totuşi, un sejur cu o durată mai mare, de cel puţin zece zile.
1.000 de euro este preţul unei „ieşiri la peşte“ în nordul Europei. Preţul este valabil pentru o săptămână pe cont propriu, incluzând transport cu maşina şi cazare
Accesorii scumpe
COSTUM Vestimentaţia unui pescar pretenţios poate costa câteva sute de euro, în funcţie de material şi firma producătoare.
Destinaţii greu accesibile
COSTA RICA Un pachet „Bonza Combo“ costă 2.500 de dolari de persoană. În tarif sunt incluse transferurile de la hoteluri la aeroport, două nopţi de cazare la San José, alte două nopţi cazare în colibe în Caraibe, cu pensiune completă, şi două zile pescuit cu însoţitor. De asemenea, clientul beneficiază de trei nopţi de cazare pe plaja Pacificului şi de două zile de pescuit în ocean, cu însoţitor. Oferta aparţine Butterfly Tourism.
LAPONIA Un sejur de cinci zile costă 1.650 de euro de persoană. În preţ este inclus transferul până în zona de pescuit, patru nopţi de cazare şi trei zile de pescuit. Nu este inclus biletul de avion până la Stockholm. Ofertă Destination Travel. La cererea turistului, oferta poate fi personalizată.
NORVEGIA Un circuit de 15 zile pe coasta norvegiană costă 6.811 euro, în preţ fiind incluse cazarea şi mesele zilnice. Biletul de avion trebuie cumpărat separat. În funcţie de preferinţe, turistul poate sta mai mult timp în porturile întâlnite în circuit. Condiţiile sunt valabile în oferta sutalasutaturism.ro.