"Am lucrat intens pentru a putea fi în măsură în scurt timp să vă anunţăm şi detalii şi mă refer la etapele premergătoare pentru încheierea unor acorduri esenţiale, astfel încât şi Bucureştiul să devină un oraş smart. Vorbim despre conceptul de Smart City, ne bucurăm când mergem în capitalele lumii şi observăm cât de benefic e acest concept, cât de multă siguranţă oferă cetăţenilor (…) Este momentul ca şi despre Bucureşti să se vorbească ca despre un oraş smart, iar acest lucru nu poate fi realizat decât împreună cu dumneavoastră, pentru că orice proiect începe de la regimul juridic al proprietăţii", a spus Firea, joi, la simpozionul internaţional "GeoPreVi" pe tema soluţiilor inteligente pentru o proprietate sigură şi valoroasă.
Ea a spus că soluţiile smart pentru managementul traficului vor fi incluse în acest concept general.
"Detaliez tot ce se pregăteşte în domeniul smart pentru Bucureşti, fie că e vorba despre o problemă care e extrem de dificilă şi nu ne lasă indiferenţi, cea a traficului infernal, iar soluţiile smart pentru managementul traficului vor fi incluse în acest concept general. De asemenea, în ceea ce priveşte siguranţa copiilor noştri în creşe, grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi, acolo unde vor fi soluţii smart pentru paza şi supravegherea acestor obiective sociale atât de importante, de asemenea, pentru sistemul nostru de sănătate. Primăria Capitalei are 19 spitale în administrare şi ne dorim ca toate acestea să beneficieze de soluţii smart pentru supraveghere, o supraveghere constantă, iar aceste informaţii să ne determine să luăm cele mai bune soluţii", a afirmat edilul general.
Firea afirmă că este momentul ca în Bucureşti să se pună punct sistemului "depăşit" de a taxa parcarea cu un bon despre care nu se ştie dacă este sau nu fiscalizat.
"Ne plângem că nu sunt suficienţi bani pentru a construi alte parcări. Dacă am folosi soluţiile smart (…) am avea ceea ce ne dorim, iar hotărârea a fost luată deja în Consiliul General şi suntem acum în procedurile pentru semnarea unui contract, astfel încât în cazul tuturor parcărilor să existe un sistem de plată automatizat, informatizat (…) Consiliul general a hotărât ca actualele chioşcuri de vânzare de tichete de călătorie să fie înlocuite de automate prin care să se poată atât încărca cartela, cât şi elibera un tichet. Tot ceea ce propunem ca soluţii smart pentru oraş începe cu clarificarea regimului proprietăţii", a declarat Firea.
Ea a punctat că "ne dorim cu toţii un oraş care să arate smart". "Infrastructura municipiului Bucureşti trebuie să se ridice în acest moment la nivelul dezvoltării din punct de vedere al oamenilor (…) Capitalul uman e la mare înălţime, dar din punct de vedere tehnologic şi informatic acum se realizează recuperări", a menţionat edilul general.
Ea a spus că un obiectiv foarte important este Planul Urbanistic General (PUG).
"Suntem acum în faza de finalizare a bazei de date, de introducere a tuturor informaţiilor în baza de date şi în scurt timp vom anunţa că se începe realizarea conceptului Planului Urbanistic General atât de important pentru a şti încotro ne îndreptăm din punct de vedere urbanistic", a declarat Firea.
Ea a adăugat că în anii trecuţi multe dintre investiţii au fost blocate chiar din faza de proiectare ori pe parcurs împiedicate să fie finalizate, deoarece nu era clarificat regimul juridic, ceea ce nu trebuie să se mai întâmple.