Lovitură în instanţă pentru Gabriela Firea şi primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache. Nicuşor Dan anunţă că Tribunalul Bucureşti tocmai a dat câştig de cauză acţiunii deschise de 5 ONG-uri, astfel că o serie de proiecte „care ar fi desfigurat Sectorul 1” nu mai pot continua.
Deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a transmis, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare, că Tribunalul Bucureşti a suspendat, marţi, avizul de mediu pentru PUZ Sector 1.
„Tribunalul Bucureşti a suspendat astăzi avizul de mediu pentru PUZ sector 1, prin care deveneau construibile părţi din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa şi alte spaţii verzi din sectorul 1. Acţiunea a fost iniţiată de cinci ong-uri: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Asociaţia Cartierul Rezidenţial Drumul Stegarului – Odăi şi Asociaţia Protecţia Lacului Băneasa.
Fără avizul de mediu, Gabriela Firea şi Daniel Tudorache nu mai pot înainta cu PUZ-ul care ar fi desfigurat sectorul 1. Este procesul cu nr. 169 câştigat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pe litigii de mediu, construcţii şi protejarea patrimoniului”, scrie Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.
Decizia este dată în primă instanţă, însă este executorie de drept
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul oferă mai multe detalii despre acest caz şi spune că dosarul a fost iniţiat de către cele trei asociaţii din Sectorul 1, iar Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civica au intrat ca intervenienţi principali.
„Judecata s-a desfăşurat în mod fulger, astăzi a avut loc primul termen de judecată, s-au judecat intervenţia noastră principală, excepţiile şi fondul, respectiv tot astăzi am primit şi pronunţarea. (…) Decizia este dată în primă instanţă, însă este executorie de drept. Cu alte cuvinte, PUZ Coordonator Sector 1 nu mai are aviz de mediu, deci nu poate merge mai departe”, se arată în mesajul asociaţiei.
Asociaţia Salvaţi Bucurestiul adaugă că printre motivele invocate s-au numărat: încălcarea Legii mediului 195/2005 întrucât numeroase spaţii verzi au fost încadrate ca zone construibile; încălcarea Legii apelor 107/1996 întrucât zonele de protecţie a malurilor lacurilor au devenit şi ele construibile; nefundamentarea corectă a avizului de mediu, întrucât planşele PUZ-ului „nu prevedeau clar şi concludent ce modificări face acest PUZ, deci nu putea fi evaluat corect nici impactul său de mediu”.