Referitor la anunţul făcut de liderul PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, conform căruia PNL Bucureşti o dă în judecată pe Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, „pentru că blochează votul a trei noi consilieri PNL în CGMB” Primăria Municipiului Bucureşti face următoarele precizări:

Alegerea consilierilor generali în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti se face cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare.

„Actualul ministru al Muncii este deosebit de preocupat de activitatea Consiliului General şi anunţă că ne dă în judecată, deşi situaţia pe care o reclamă este generată chiar de către membrii partidului său! În loc să se ocupe de majorarea alocaţiilor pentru copii şi de pensii, doamna Violeta Alexandru face doar ce ştie mai bine: plângeri penale ridicole!

O sfătuiesc pe doamna Violeta Alexandru să lămurească situaţia membrilor PNL care doresc să intre în CGMB şi abia apoi să facă declaraţii publice şi plângeri penale neîntemeiate!”, spune Primarul General, Gabriela Firea.

Alegerea consilierilor generali PNL

În ceea ce priveşte alegerea consilierilor generali PNL situaţia este următoarea:

– După vacantarea locului de consilier general al domnului Ciprian Ciucu, legea prevede că se supune validării mandatul următorului supleant înscris pe lista partidului politic, dacă până la validarea mandatului, partidul confirmă în scris apartenenţa la partid. (Art. 100, alin. 33 din Legea 115/2015)

– Cu toate acestea, PNL nu a solicitat validarea următorului supleant înscris pe listă, ci a solicitat validarea celui de-al treilea!

– Astfel, dacă primul supleant a renunţat la mandat înainte de validarea sa, cel de al doilea, care era următorul pe lista şi care trebuia legal validat, a fost exclus din PNL pe motiv că nu şi-a plătit cotizaţia de membru al Organizaţiei PNL sector 2 (!) deşi acesta era membru al Organizaţiei PNL sector 4.

– Mai mult, acesta a adus la cunoştinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti situaţia şi a solicitat ca cel de-al treilea supleant să nu fie validat până la soluţionarea litigiului în cadrul PNL, depunând şi înscrisuri în acest sens.

– S-au solicitat PNL lămuriri despre această situaţie, însă până în prezent situaţia nu a fost clarificată.

– Subliniem faptul că, dacă legea prevede că se supune validării mandatul următorului supleant (dacă partidul confirmă în scris apartenenţa acestuia), nu este prevăzută şi situaţia de a proceda la validarea următorului supleant pana la soluţionarea/lămurirea aspectelor anterioare.

Mai mult, PNL s-a adresat instanţei de judecată, pe calea ordonanţei preşedinţiale, instanţa respingând acţiunea ca neîntemeiată. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.