Mai sunt câteva săptămâni până la alegerile locale, iar cursa pentru Primăria Capitalei este una strânsă. În acest context, Gabriela Firea explică lucrurile pe care le-a făcut pentru bucureșteni în întreg mandatul său și care sunt planurile în viitor.
Invitată pe Skype la B1 Tv, pentru a discuta despre probleme cu care Bucureștiul se confruntă, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a abordat un subiect controversat și anume atragerea fondurilor europene din ultimii patru ani.
Mai exact, Gabriela Firea a afirmat că a atras cele mai multe fonduri europene din România, depășind orașele Cluj sau Oradea, cunoscute pentru cifrele ridicate privind absorbția de astfel de finanță.
„Aspirații sunt multe și noi ne-am propus să reușim să avem mai multe surse de finanțare interne și externe. Nu e o laudă, e o realitate și poate oricine să verifice. În mandatul meu s-au obținut cele mai multe fonduri europene nerambursabile. Am depus proiectele care sunt eligibile și deja am început să tragem acele sume de un miliard de euro. Deci o sumă impresionantă”, a spus Firea.
Totodată, aceasta nu s-a oprit aici și a continuat, primarul General adăugând că Primăria pe care o conduce are o echip grozavă, iar toate lucrurile care s-au întâmplat, au fost obținute prin muncă.
„Bucureștiul a reușit să obțină suma cea mai mare din întreaga țară, dar nu pe ochi frumoși, ci printr-o muncă susținută. Avem o echipă grozavă la Primărie, o echipă pe care am reușit să o fac în acești patru ani.” a spus Firea.
Sume record
“Un miliard de euro e o sumă record, cu toate proiectele deja acceptate, eligibile, sume din care am început deja să facem decontări. Avem stația de epurare de la Glina, cea mai mare din Europa de sud-est, fondurile europene nerabursabile pentru transportul public în comun, pentru lupta cu poluarea și așa mai departe”, a spus Firea, fără să fie în stare să precizeze care sunt proiectele care ar fi fost decontate de UE.
Încercând să dea detalii despre sumele atrase, Firea s-a referit la proiectul de finanțare pentru reabilitarea țevilor de termificare, care are fonduri alocate încă din 2016.
„La noi a fost cel mai greu să depunem aplicația și solicitarea de finanțare, să ajungem practic la decontare, că au fost condiționalități foarte dure impuse – o strategie energetică, un studiu de fezabilitate – pentru cele 300 de milioane de euro necesare înlocuirii conductei de termoficare care ne dă de furcă în fiecare an, lucru care nu s-a întâmplat în mandatele anterioare”, a mai spus Firea.
Sursă foto: INQUAM George Călin