Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe contul său de Facebook, o declaraţie prin care explică felul cum intenţionează să rezolve problemele ridicate de evenimentele culturale şi sportive care blochează traficul. Redăm postarea integral.
În pofida presiunilor din ultimele zile, Primăria Generală va introduce criterii selective privind autorizarea evenimentelor desfăşurate în aer liber în zona zero a Capitalei. Precizez că nu vom interzice niciun eveniment stradal cultural, sportiv sau de divertisment, dar că cea mai mare parte a acestora vor fi autorizate în alte zone centrale ale oraşului pentru a evita blocarea traficului în centrul Bucureştiului.
Nu m-am referit niciodată la relocarea evenimentelor de genul: Street Delivery, Femei pe Mătăsari, Color Run, Maratonul Internaţional Bucureşti, Semimaratonul Internaţional Bucureşti sau Marşul Bicicliştilor. Nu se pune problema interzicerii evenimentelor care se desfăşoară în Centrul Vechi, la Muzeul Satului sau la Muzeul Ţăranului Român. Am văzut că se fac presiuni foarte mari, pentru a reveni la modul haotic în care se autoriza organizarea evenimentelor în zona zero a Capitalei. Nu cedez! Voi face ordine în acest domeniu, pentru că eu am obligaţia să ţin cont şi de nemulţumirile multor bucureşteni, nu doar de supărarea unora dintre organizatorii de evenimente. Să fie limpede: nu interzic nimic! Dar dacă un eveniment poate fi realizat şi în alte zone ale oraşului, atunci vom evita zona zero. Înţeleg că orice organizator de evenimente vrea să fie în buricul târgului, dar trebuie să ţinem cont că un blocaj în centrul Bucureştiului poate paraliza traficul în tot oraşul.
Unul dintre criteriile Primăriei Generale în autorizarea evenimentelor stradale în zona zero a Capitalei va fi cel al proporţionalităţii, astfel încât amploarea unei astfel de manifestări să justifice măsură devierii traficului rutier din centrul Bucureştiului. Nu vom mai avea în centru evenimente cu câteva zeci de participanţi care să pună la încercare nervii a mii de bucureşteni blocaţi în trafic. Trebuie să existe o anumită proporţie între amploarea unui eveniment şi efectele pe care le produce autorizarea lui în zona zero a Capitalei. Una este când închidem circulaţia pe bd. Kiseleff pentru paradă de Ziua Naţională a României şi alta e când blocăm acelaşi bulevard pentru câteva zeci de persoane care joacă tenis sau baschet. Putem juca tenis sau baschet şi în parc sau în alte zone ale oraşului.
Un alt criteriu privind autorizarea evenimentelor în centrul Bucureştiului va fi specificul manifestărilor stradale pentru care se cere aprobarea din partea Primăriei Generale. Astfel, în zona zero a Capitalei vor fi permise doar evenimentele care, prin specificul şi natura lor, nu pot fi organizate în alte părţi ale oraşului. Va există o analiză a fiecărei solicitări în parte. Dacă se constată că un concert, de pildă, nu poate fi organizat decât în Piaţa Constituţiei, vom acorda autorizarea. Dacă însă vedem că nu există niciun impediment ca evenimentul să se desfăşoare în alte spaţii identificate în Capitală: Arena Naţională, platoul Romexpo, alte locaţii potrivite şi accesibile, atunci vom evita zona zero.
Pentru a facilita organizarea acestor manifestări şi pentru a oferi organizatorilor de evenimente alternative la Piaţă Constituţiei, locul de desfăşurare a celor mai multe concerte, Municipalitatea are în plan încheierea unor parteneriate cu promoterii evenimentelor de mare anvergură, astfel încât chiria unor spaţii alternative (Arena Naţională, Romexpo etc.) să fie mai mică şi mai atractivă pentru organizatori. Pentru organizarea unui eveniment în Piaţa Constituţiei un organizator plăteşte suma modică de 1.600 de euro pe zi, iar pentru Arena Naţională taxa variază între 15.000 şi 45.000 de euro/eveniment.
Nu în ultimul rând, Primăria Generală va analiza acordarea autorizaţiilor astfel încât să nu se suprapună mai multe evenimente care se desfăşoară simultan într-o zona restrânsă din centrul Capitalei, ceea ce ar amplifica problemele de trafic. Dacă vom avea mai multe solicitări de evenimente pentru aceeaşi zi sau chiar acelaşi interval orar într-o zona restrânsă din centrul Bucureştiului, le vom propune organizatorilor fie amânarea unora dintre ele, fie desfăşurarea lor în alte zone ale oraşului care permit acest lucru.
În sprijinul celor afirmate mai sus, Primarul General a dat exemplu un marş al bicicliştilor, aprobat de către Municipalitate, pentru dată de 23 iulie, care se va avea loc în perimetrul bd. Naţiunilor Unite – Piaţa Victoriei şi Parcul Izvor.
Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti prin Comisia de Avizare a Adunărilor Publice a aprobat astăzi, 6 iulie, evenimentul "plimbare cu bicicletele având ca temă: 'bicicliştii pedalează împotriva melanomului' " pentru dată de 23 iulie, între orele 19-21.00. Se estimează un număr de 300 de biciclişti, care vor circula pe traseul "bd. Naţiunilor Unite – str. B.P.Hasdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – bd. Naţiunilor Unite – Parc Izvor"