Firma Bucharest Arena, care are printre acţionari foşti angajaţi la SGG şi care a cumpărat de la moştenitori parcul şi Paltul Ştirbey-Buftea, a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti pe data de 19 aprilie. Proprietarii, care au achiziţionat palatul în anul 2007, pentru 9 milioane de euro, au amenajat în clădire un restaurant de cinci stele şi spaţii de cazare în regim exclusivist. Investiţia totală pentru aceste proiecte era estimată în momentul achiziţiei palatului la
Firma Bucharest Arena, care are printre acţionari foşti angajaţi la SGG şi care a cumpărat de la moştenitori parcul şi Paltul Ştirbey-Buftea, a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti pe data de 19 aprilie.
Proprietarii, care au achiziţionat palatul în anul 2007, pentru 9 milioane de euro, au amenajat în clădire un restaurant de cinci stele şi spaţii de cazare în regim exclusivist.
Investiţia totală pentru aceste proiecte era estimată în momentul achiziţiei palatului la 9 milioane euro.
Potrivit paginii de internet a Ministerului Finanţelor, Bucharest Arena a avut în anul 2008 o cifră de afaceri de 5,8 milioane lei şi o pierdere de 11,2 milioane lei.
Firma Bucharest Arena îi are ca acţionari pe Dan Octavian Cociş, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004, cu 19,89% din acţiuni, Ion Moraru, de asemenea fost secretar de stat la SGG în aceeaşi perioadă şi actualul secretar general al Senatului, cu 18,89%, Valerian Mareş (19,89%), fostul patron al firmei Producţie Ardealul, Ilie-Staicu Olteanu (19,89%), Emil Pop cu 19,89% şi Anca Moraru, fiica lui Ion Moraru (1%). Un alt acţionar este Vladimir Cristian Singer, cu 0,55% din titluri.
Domeniul Ştirbey a fost retrocedat moştenitorilor familiei prinţului Ştirbey, prin decizie a Curţii Europene a Drepturior Omului. Astfel, peste două treimi din domeniul public care aparţinea Primăriei Buftea, printre care şi Palatul Ştirbey, au trecut în proprietatea moştenitorilor, iar palatul a fost închis.
Ministerul Culturii si Cultelor a analizat posibilitatea cumpărării Palatului Ştirbey, însă preţul solicitat de proprietari, de opt milioane de euro, i-a determinat pe oficialii ministerului, în luna august 2006, să refuze achiziţia.
Construit în anul 1864, în stil neogotic, Palatul din Buftea a aparţinut lui Alexandru Ştirbey, fiul domnitorului Barbu Ştirbey. După 1895, proprietar al moşiei a devenit fiul său, Barbu Ştirbey, care a amenajat acolo o fermă. După 1950, palatul a fost amenajat pentru protocol, iar după 1990 transformat în hotel, parcul fiind deschis pentru public.
SURSA: Mediafax