Cu toate că preşedintele Fiscului, Sorin Blejnar, a declarat, în vara anului trecut, că, în urma reorganizării criteriilor pentru marii contribuabili, unii dintre aceştia, cum ar fi American European Marketing & Enterprises (AEM&E), nu se vor mai regăsi în listă pentru că cifra de afaceri singură nu va mai fi suficientă, firma AEM&E este, în continuare, printre cei 3.000 de mari contribuabili selectaţi la 1 ianuarie 2011.

Potrivit explicaţiilor furnizate Capital de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), AEM&E îndeplineşte criteriile, aşa cum au fost modificate de la 1 ianuarie 2011.
„Contribuabilul  American European Marketing&Enterprises SA a fost selectat întrucât a îndeplinit criteriul de bază specificat la pct. A din anexa nr 1 a ordinului 2730/2010 privind organizarea marilor contribuabili, denumit şi criteriul valoric agregat, care este rezultatul agregării a patru indicatori calculaţi pe ultimii 2 ani consecutivi celui în care se face actualizarea, selectaţi din punct de vedere economic şi bugetar în următoarele proporţii, care arată importanţa fiecărui indicator, astfel: volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili – 40%; volumul veniturilor din activitatea de exploatare – 30%; volumul cheltuielilor cu personalul – 15%, volumul activelor imobilizate corporale şi necorporale (total) – 15%”, precizează ANAF.

Anterior anului 2011, criteriul de selecţie pentru marii contribuabili era nivelul cifrei de afaceri înregistrată în anul fiscal anterior care trebuia să fie de cel puţin 70 milioane de lei.

Capital a relatat, în august, că firma AEM&E, cu sediul în comuna Hoghiz din judeţul Braşov, a raportat pentru 2009 o cifră de afaceri de 15,47 miliarde lei şi un profit echivalent cu aceasta. Profitul a fost unul contabil şi, conform Codului Fiscal, nu a fost impozitat.
La momentul respectiv, preşedintele ANAF a declarat că actionarii acestei firme erau totodată acţionari ai unei companii din statul american Oregon şi că cifra de afaceri de 15,47 miliarde de lei a fost obţinută datorită supraevaluării activelor deţinute în SUA. Totodată, Blejnar anunţa că începuse o anchetă în colaborare cu fiscul german şi cu cel american în scopul depistării mecanismului financiar folosit de firma în cauză.
DETALII:
Citește și Şeful celei mai mari firme din România: "Nu mi-e frică de niciun Fisc!"