Delta Addendum, societate controlată indirect de PSV Company (fostă Petromservice), se află în lichidare voluntară.

Conform unei hotărâri a acţionarilor din octombrie 2009, socieatatea a intrat în acest process, care se va încheia până la finele acestui an.

„Dizolvarea companiei nu a fost cauzată de probleme de solvabilitate. Primele subscrise au crescut de la an la an, iar profitabilitatea operaţională s-a îmbunătăţit. A fost voinţa acţionarilor, care, de la începutul anului 2008, au încercat să vândă Delta Addendum către asigurători din Italia, Germania şi Franţa, dar negocierile nu s-au finalizat din cauza crizei financiare”, au spus surse din piaţa asigurărilor citate de Mediafax.

Directorul general al Delta Addendum Asigurări Generale, Ovidiu Voinea, nu a dorit să comenteze.

PSV Company este în proces de insolvenţă

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Delta Asigurări deţine o participaţie de 96,77% în capitalul social al Delta Addendum, alături de alţi 89 de acţionari. La rândul ei, Delta Asigurări are ca acţionari PSV Company – 64,9%, MKB Romexterra Bank – 35,09% şi trei persoane fizice.

PSV Company este controlată de Elbahold Limited (Cipru), despre care se vehiculează că îi aparţine omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, şi Asociaţia Salariaţilor din Petrom – 25%, alături de mai multe persoane fizice- 10,65%. Un pachet de acţiuni reprezentând 9,99% din capitalul social al societăţii este deţinut de PSV Company, potrivit ONRC.

La finele lunii martie 2009, Tribunalul Bucureşti a decis declanşarea procedurilor de insolvenţă a PSV Company, la cererea societăţii Constam Metal din Buzău.

„De la data deciziei privind lichidarea voluntară, Delta Addendum, care avea în conturi lichidităţi de circa 14 milioane de lei, a sistat vânzarea de noi poliţe. Portofoliul de poliţe în vigoare la începutul lunii octombrie se apropia de 60.000 de contracte. Impactul deciziei s-a văzut imediat în bilanţ, societatea intrând pe pierderi operaţionale la 11 luni, de la un profit de aproximativ 100.000 lei la şase luni”, au spus sursele citate.

Majorarea de capital cu 2,5 milioane lei, încă neoperată

Odată cu decizia de lichidare voluntară, acţionarii Delta Addendum au hotârât şi majorarea capitalului societăţii cu 2,5 milioane de lei, de la 19,66 milioane de lei la 22,2 milioane de lei, după ce în iunie 2009 au amânat discutarea unei infuzii de capital de 3,1 milioane de lei.
„Banii au intrat în conturile societăţii, dar majorarea capitalului nu a fost operată. Infuzia de capital a fost necesară pentru respectarea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate impuşi de autoritatea de reglementare”, au mai spus sursele citate.

Delta Addendum este pe piaţă de 12 ani

Societatea şi-a început activitatea în anul 1998 sub denumirea Petrol Asigurare Reasigurare – Petroas. În anul 2005, sediul social al asigurătorului a fost mutat de la Cluj-Napoca la Bucureşti şi s-a înregistrat un nou acţionar semnificativ, Delta Asigurări.

După schimbarea acţionariatului, subscrierile Delta Addendum au crescut de la 3,92 milioane de lei, în 2006, la 18,07 milioane de lei, la finele anului 2008, creşterea activităţii companiei fiind susţinută de o infuzie de capital de peste 14 milioane de lei, la 19,66 milioane de lei, operată în mai multe etape.

În primele 11 luni ale anului precedent, veniturile din prime ale asigurătorului s-au apropiat de 17 milioane de lei.Pe de altă parte, pierderile cumulate ale Delta Addendum s-au ridicat la 4,37 milioane de lei în intervalul 2006-2008, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

SURSA:Mediafax