Pachetul de actiuni cumparat de holdingul timisorean ar fi revenit de drept SIF Transilvania, dar administratorii societatii de investitii au renuntat la dreptul de preferinta la majorarea de capital social. Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, s-a declarat surprins de modul in care s-a incheiat majorarea de capital: „Am fost convins pana in ultima clipa ca cei de la Kolal vor subscrie. Nu stiu ce-a fost in capul lor, dar cred ca au pierdut foarte multi bani”, spune Fercala.
In aceste conditii, SIF Transilvania si-a diminuat participarea in structura actionariatului Ardaf de la 40,6% la 17,28%, in timp ce Tender SA detine acum 49,55% din actiuni. „Am cotat Ardaf pe piata Rasdaq pentru a vinde pachetul de actiuni detinut de SIF Transilvania. Acum vom discuta cu noul actionar principal, sa vedem ce strategie adopta pentru Ardaf, si dupa aceea vom decide daca vindem sau nu actiunile. In principiu, noi vrem sa vindem, pentru ca avem alte prioritati de investitii, in special in sectorul bancar si in turism”, declara presedintele SIF Transilvania.
Ardaf nu se afla la prima tentativa de majorare a capitalului prin aportul unui partener puternic. In urma cu trei ani, firma clujeana a fost la un pas de a bate palma cu asiguratorul german Allianz AG. Dar dupa runde repetate de negocieri, afacerea a cazut, in principal pentru ca SIF Transilvania a considerat prea mic pretul oferit de asiguratorul german. „Oficial, Allianz nu ne-a anuntat ca renunta la tratative, solicitand doar o pauza in negocieri. Am fost si noi surprinsi cand am constatat ca au cumparat compania de asigurari a lui Ion tiriac, isi aminteste Stelulta Racolta, presedinta Ardaf.
Cum a stricat Osama bin Laden planurile Ardaf
Dupa Allianz, au urmat in 2001 negocieri cu un alt mare asigurator international, grupul australian QBE. Ardaf n-a avut noroc insa nici de aceasta data. In toamna, cand intelegerea era ca si parafata, QBE
s-a vazut nevoita sa plateasca despagubiri de cateva sute de milioane de dolari ca urmare a atentatelor din 11 septembrie in SUA. In noile conditii, oficialii australieni au renuntat la investitiile preconizate in Europa de Est, printre acestea numarandu-se si achizitia Ardaf.
Ultimii pe lista interesati de Ardaf au fost israelienii de la Kolal. La sfarsitul anului trecut, Steluta Racolta anunta intr-o conferinta de presa desfasurata la Braila ca grupul israelian inregistrat in Olanda este foarte aproape de a cumpara pachetul majoritar de actiuni al companiei. Kolal intrase deja nu doar in actionariatul companiei, prin Eurom Bank, ci si in consiliul de administratie al acesteia, prin Doron Shorrer, prezentat de oficialii Ardaf ca unul dintre cei mai buni specialisti din Israel in domeniul pensiilor private si asigurarilor de viata. Viitorul companiei era deja trasat de noii actionari, desi acestia nu venisera inca cu banii. Trei termene de varsare a capitalului acordate de firma de asigurari au insemnat tot atatea promisiuni nerespectate de catre Kolal.
Noul actionar, Tender SA, mai detine pachetele majoritare de actiuni la alte 11 societati comerciale din domenii de activitate fara legatura intre ele sau cu domeniul asigurarilor. Fondatorul grupului de firme, Ovidiu Lucian Tender, a achizitionat din 1991 pana in prezent companii din domeniile prospectiunilor geologice, industriei petroliere, agricultura, industriei energetice, constructii, IT, media etc. Companiile apartinand lui Lucian Tender au avut anul trecut o cifra de afaceri totala de peste 50 milioane USD. In acest context, implicarea grupului in activitatea Ardaf nu pare o palarie prea mare. „Nu am efectuat un audit financiar inainte de a participa la majorarea de capital, pentru ca eram la curent cu situatia financiara a Ardaf. Tender a fost si inainte actionar la compania de asigurari, cu un procentaj de 0,8%”, declara Victoria Tender, directorul economic al Tender SA.
Actionariat Ardaf
SC Tender SA 49,55%
SIF Transilvania 17,28%
Eurom Bank 15,17%
Astra Romana Capital 5,93%
Fondul Oamenilor de Afaceri 5,29%
Alti actionari 6,78%
Rezultate Ardaf (mld. lei) semestrul I, 2002
Cifra de afaceri 541,7
Total venituri 580,4
Incasari din prime de asigurare 378,7
din care:
· Asigurari generale 374,2
· Asigurari de viata 4,5
· Daune achitate 172,1
· Constituire rezerve tehnice 482,6
Structura portofoliu:
· Raspundere civila auto 42,77%
· CASCO 28,96%
· Carte Verde 10,05%
· Sanatate 5,45%
· Cladiri si continut 5,04%