Directorul Consulco Rominia considera piata romineasca de capital ica atractiva
Firma Consulco ofera servicii de consultanta gratuite si realizeaza plasamente internationale atractive, itr-o gama larga de optiuni: companii off-shore, conturi bancare, carduri si certificate internationale de investitor
Capital: Poate itimpina greutati potentialul investitor i transferul peste hotare a unei sume de 10.000 de dolari?
Radu Chirvase: Dintr-un cont la o banca romineasca se poate face transferul oricaror sume de bani numai cu acordul BNR, indiferent de destinatia plasamentului i strainatate. Suma maxima care poate fi scoasa din tara prin transfer TT nu este reglementata i mod expres, dar trebuie justificata la BNR cu toate documentele solicitate de aceasta.
Capital: Dar cei care pleaca peste hotare au dreptul sa scoata din tara 10.000 de dolari per calatorie. Cred ca le este foarte usor sa-si deschida un cont la o banca internationala majora i tara unde calatoresc sau pot sa-si cumpere un card bancar forte iar apoi, ajunsi i tara, sa opereze prin Internet orice afacere de interes.
Radu Chirvase: Categoric, asa este. Se poate accesa prin Internet contul deschis la banca din strainatate ordonind transferul banilor i orice colt al lumii; la fel si cu cardul, poti opera foarte simplu scoaterea unor sume, nu numai prin Internet, ci doar completind pe documentele primite seria si data expirarii. Dar, ca sa furnizam cititorilor informatia completa, trebuie specificat ca i Regulamentul valutar se itereaza, la pct. VI, „obligatia rezidentilor de a repatria sumele i valuta convertibila obtinute din operatiuni i strainatate”.
Capital: Extrapolind prevederile regulamentului valutar, iseamna ca orice persoana fizica posesoare a unui cont i dolari poate face transferul a 10.000 USD fara prea multe probleme, prezentind BNR-ului toate actele justificative.
Radu Chirvase: Teoretic, pentru 10.000 de dolari nu prea exista probleme, actele justificative putind demonstra bunele intentii ale investitorului care istraineaza aceasta valuta cu scopul de a o repatria cu un surplus considerabil. Totusi, cind aceste cereri de autorizare din partea BNR pentru scoaterea unor transe de cite 10.000 USD sunt prea dese este posibila sesizarea Biroului de prevenire, supraveghere si combatere a spalarii banilor.
Capital: Cum caracterizati paradisurile fiscale?
Radu Chirvase: in general, acestea sunt indisolubil legate de segmentul off-shore al pietei internationale de capital. in ziua de azi, cind majoritatea tarilor tind spre impozitarea globala a veniturilor, exista din abundenta jurisdictii financiar-bancare cu o legislatie extrem de permisiva. Sistemul de impozitare este relaxat si afecteaza doar cistigul realizat pe plan local. Oricum, taxele percepute sunt simbolice, iar i unele centre off-shore sunt chiar nule. De aici si multitudinea de companii financiare din aceste jurisdictii. De exemplu, i statul Delaware sunt mai multe firme financiare decit locuitori, iar taxa anuala este de doar 50 de dolari, de fapt taxa de timbru (!!!) De aici si goana dupa obtinerea de statut de rezident i state cu regim fiscal relaxat. Multi oameni de afaceri isi ifiinteaza o firma off-shore i paradisul fiscal si platesc, i cel mai rau caz, maximum 25% din profitul obtinut.
Capital: Cum poate potentialul investitor romin sa diferentieze firmele de brokeraj serioase de cele veroase ? Sunt unele care au declansat scandaluri internationale…
Radu Chirvase: Disocierea firmelor serioase de cele fantoma se poate face prin surse independente. Se icepe cu elementarele verificari de rutina ale firmei respective (adresa, telefon, fax, e-mail, WebSite, persoane de contact), apoi urmeaza verificarea ratingului – eventual prin Euromoney -, a activelor, vechimii, reputatiei si portofoliului de clienti sau se apeleaza la serviciile unei firme de consultanta financiara, care verifica mult mai bine firma respectiva. Se mai poate verifica, i functie de produsul ofertat, la un birou similar cu cel rominesc de garantare a depozitelor bancare; de exemplu, pentru oferte de plasament i actiuni cotate la bursele americane exista SIPC (Securities Investor Protection Corporation), care garanteaza 90% din suma investita, i cazul administrarii discretionare a portofoliului. Dar, pentru majoritatea firmelor de brokeraj verificarea este posibila pina la un anumit punct. Cel mai bine este sa lucrezi cu operatori consacrati, care pretind un comision mai mare (1-3%), dar riscurile de a fi perdant sunt reduse.