Flagas SRL, firma la al cărei punct de lucru din Crevedia a avut loc o explozie sâmbătă, pe data de 26 august, a avut probleme cu legea în trecut. Acum 6 ani, un camion al firmei aproape a provocat o tragedie.
În acest weekend, la Crevedia au avut loc două explozii catastrofale la o stație GPL al acestei companii. Prima a făcut 8 victime, dintre care una a decedat, iar 7 persoane au fost rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni).
A doua explozie a fost mult mai puternică. Aceasta a făcut 50 de victime, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi).
Ce probleme a avut Flagas SRL în instanță
Acționar la Flagas SRL este Ionuț Doldurea, fiul lui Ion Doldurea, primarul din Caracal, care s-a autosuspendat din PSD. Ei bine, după cele întâmplate pe 26 august, au apărut informații potrivit cărora firma funcționa ilegal, ISU retrăgându-i autorizația încă din anul 2020. În trecut, compania a fost amendată de Direcția Regională Vamală Brașov.
În noiembrie 2017, o cisternă Flagas SRL care a suferit scurgeri de gaze aproape a provocat o tragedie în comuna Traian, din județul Brăila, fiind oprită pe drumul național Galați-Tecuci, în apropiere de calea ferată Galați-Tecuci, conform Monitorului de Vrancea. Șoferul cisternei a fost amendat cu 5.000 de lei că a utilizat-o cu defecțiuni la echipamentul tehnic, provocând scurgerea accidentală de substanțe periculoase, favorizând apariția riscului de explozie.
Potrivit Fanatik, Flagas SRL a contestat în instanță procesul verbal de contravenție din 1 august 2022, cerând anularea acestuia. Dosarul a fost înregistrat pe 12 decembrie 2022, la Judecătoria Brașov. Miza a fost o amendă de aproximativ 6.000 euro.
„Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe, petenta S.C. Flagas S.R.L. a formulat plângere contravenţională împotriva procesului-verbal prin care a fost sancționată, solicitând anularea măsurii de sancţionare, iar în subsidiar înlocuirea amenzii de 30.000 lei cu avertismentul, cu cheltuieli judiciare. În motivare, petenta a arătat, în esenţă, că nu a comis fapta imputată. În drept, Ordinul #########, art. 449 alin. 2 lit. o din Legea nr. 227/2015, art. 16 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001”, se arată în dosar.
Potrivit Articolului 449 din Codul Fiscal, „următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate potrivit legii infracţiuni”, iar la litera o se menționează „desfăşurarea activităţilor de comercializare angro a băuturilor alcoolice şi tutunului prelucrat şi activităţilor de comercializare în sistem angro şi/sau en detail a produselor energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat, precum şi a biocombustibililor, cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 435 alin. (3) şi (4)”.
Compania nu a contestat amenda în 15 zile
În dosar, se arată că reprezentanții Flagas SRL au fost înștiințați imediat că firma a fost amendată, dar compania nu a contestat amenda în termenul prevăzut de lege, și anume 15 zile.
„Contravenientul a fost prezent la încheierea procesului – verbal de contravenție prin reprezentantul său, domnul director zonal. În drept, în prezentul litigiu, procesul-verbal de contravenție a fost comunicat petentei chiar la data întocmirii sale, 01.08.2022 și semnat de o persoană împuternicită din partea petentei Din acea dată și până la momentul introducerii acțiunii, 11.12.2022 s-a scurs termenul imperativ legal de 15 zile prevăzut de O.G. nr. 2/2001, care completează legea specială în baza căreia a fost sancționată petenta.”, susțin judecătorii.