Acest clasament anual include companii publice şi private cu activităţi în industria de tehnologie, media, telecomunicaţii, industria medicală sau tehnologii verzi din 24 de ţări EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa). Topul este realizat pe baza clasamentelor FAST 50 din regiune, inclusiv Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50, lansat luna trecută.
„Rezultatele per ansamblu arată consolidarea industriei de tehnologie din Europa Centrală; menţionăm aici performanţa companiilor româneşti, inclusiv un loc în primele cinci, cât şi intrarea Poloniei în rândul primelor zece ţări reprezentate în clasament. Nu este uşor să concurezi cu pieţe mature, dar vorbim totuşi de o industrie mai puţin obişnuită, în care campionii apar în toate colţurile lumii”, spune Alina Mirea, Partener Audit în cadrul Deloitte România.
Deloitte Technology Fast 500 reprezintă cel mai obiectiv element de referinţă în industria de tehnologie. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie să aibă activitate de cel puţin cinci ani, venituri operaţionale de cel puţin 50.000 de euro în primul an luat în calcul şi venituri de cel puţin 800.000 de euro în anul curent. Liderul clasamentului din 2012 este compania de internet Criteo din Franţa, care a raportat o rată de creştere de peste 202.100% în ultimii cinci ani.
Companiile din FAST 500 îşi accelerează ritmul de creştere
În pofida nesiguranţei de pe pieţele globale, rata medie de creştere pe ultimii cinci ani înregistrată de ediţia din acest an a urcat de la 20.401% la 53.474% pentru primele cinci companii din clasament şi de la 1.287% la 1.549% pentru toate cele 500 de companii.
Tendinţe geografice
Franţa rămâne pe primul loc cu cel mai mare număr de companii din top, fiind urmată de Marea Britanie şi Suedia. Celelalte poziţii se păstrează relativ neschimbate, cu excepţia Poloniei, care înlocuieşte Israelul, urcând pe locul 9.
Tendinţe pe sectoare
Segmentul aplicaţiilor software domină clasamentul Fast 500 din acest an cu o pondere de 40% (198 companii) şi este urmat de companiile de Internet (21%). În completarea listei, urmează Telecomunicaţii/ Reţele (17%), Semiconductoare/ componente/ electronice (8%), Bio-tehnologie/ Farmaceutice/ Echipamente medicale (6%), Tehnologie verde (3%), Media/ Divertisment (tot cu 3%) şi Computere/ Periferice (1%).
În plus, patru dintre companiile aflate în clasamentul primelor zece companii provin din sectorul internetului. Totodată, domeniul Telecomunicaţii/ Reţele continuă să se dezvolte, fiind reprezentat de 85 de companii în acest an, cu cinci mai multe faţă de 2011.