Firma israeliană NSO Group a fost introdusă pe lista neagră de către SUA. Firma produce programul informatic de spionaj Pegasus

Sursă: Dreamstime

Miercuri, societatea israeliană NSO Group a fost introdusă pe lista societăților interzice în Statele Unite ale Americii. Departamentul american al Comerțului spune că aceasta reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA, mai ales că aceasta produce programul informatic de spionaj Pegasus.

Firma israeliană NSO Group a fost introdusă pe lista neagră de către SUA. Firma produce programul informatic de spionaj Pegasus

France Presse spune că 17 publicații internaționale au scos la iveală că programul informatic Pegasus, dezvoltat de firma israeliană, a permis spionarea mai multor jurnaliști, politicieni, activiști sau anumiți directori ale unor întreprinderi din diverse țări. Presa internațională notează că printre victime se numără și președintele Franței, Emmanuel Macron.

O sursă diplomatică de la Ierusalim a declarat pentru AFP că premierul israelian Naftali Bennett a discutat luni cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre societatea israeliană NSO şi despre originea programului Pegasus.

”Cei doi lideri au convenit ca această problemă să continue să fie tratată în mod discret şi profesionist, şi cu grija unei transparenţe între părţi”, declara această sursă.

Cât a costat spionarea liderilor lumii în scandalul Pegasus

Astă vară, în presă circulau o sumedenie de informații potrivit cărora mai mulți lideri ai lumii, dar și mai mulți jurnaliști ar fi fost spionați prin intermediul spyware-ul Pegasus.

Scandalul Pegasus a luat amploare, iar mai multe dezvăluiri ies la iveală. Potrivit ultimelor informații, tot serviciul marocan de securitate l-ar fi ascultat pe liderul francez Emmanuel Macron.

Totodată, un alt target de-al aceluiași serviciu de securitate a fost Robert Malley, negociatorul șef al înțelegerii dintre Iran și SUA din perioada lui Barack Obama, se arată într-un articol publicat pe trenduri.com.

În ceea ce privește metodele folosite pentru interceptarea informațiilor, se pare că metoda preferată de infectare cu Pegasus era printr-un apel efectuat prin intermediul aplicației Whatsapp.

Deși cei de la NSO Group neagă ascultarea anumitor personalități, cei care înțeleg cum funcționează toate aceste activități pot vedea că firma nu prea mai are ce explicații să ofere, în contextul în care spyware-ul Pegasus este exrem de complex.

Sumele sunt mari

Legat de prețurile pe care NSO Group le percepe pentru serviciile sale de spionaj, acestea sunt considerabil de mari, însă cel mai probabil sumele merită având în vedere liderii politici vizați.

Mai exact, prețul de instalare este de 500 000 $. La această sumă se mai adaugă, pentru fiecare zece telefoane Android și iPhone, suma de 650 000$, totodată, pentru fiecare cinci utilizatori Blackberry câte 500 000$ și câte 300 000$ pentru fiecare cinci utilizatori de Symbian.

De menționat este faptul că prețurile sunt doar de start, iar utilizările ulterioare presupun plata unor taxe de 800 000$ pentru 100 de telefoane, 500 000$ pentru 50 de telefoane și 150 000$ pentru 20 de ținte.

Totodată, NSO Group mai prevede și o taxă de mentenanță de 17% din totalul sumei plătite în fiecare an de utilizare.

În ceea ce îi privește pe fondatorii companiei, este vorba despre companiile Shalev și Omri, care au vândut însă către Francisco Partners, un fond de investiții american specializat în preluarea de companii tehnologice aflate în proces de maturizare.