Compania Kepler-Rominfo, producator de software pentru institutiile financiare, a semnat un parteneriat cu Generali Asigurari pentru furnizarea primului soft romanesc dedicat administrarii fondurilor de pensii. Kepler-Rominfo vizeaza o cota de piata de 30% din piata de profil.

 

“Produsul nostru este facut in Romania, pentru Romania, si mentenanta este asigurata de o companie romaneasca”, declara Jean-Claude Silvestre, Presedinte Kepler-Rominfo. Softul se bazeaza pe un produs aflat deja in productie, de gestiune a fondurilor de investitii, adaptat pentru fondurile de pensii. “Gestiunea clientilor si gestiunea platilor sunt intr-adevar diferite. La fondurile de investitii clientii erau benevoli si veneau din cand in cand sa adauge sume, iar la fondurile de pensii clientii sunt stabili si adauga constant sume. Platile se fac cu regularitate prin plati directe”, explica Florin Haszler, Program Manager la Kepler-Rominfo, director de proiect.

 

Pe langa pachetul dezvoltat in house, softul de pensii va trebui implementat si instalat conform cerintelor clientului, astfel incat sa poata functiona. Toate sistemele informatice mari au nevoie sa fie configurate in functie de cerintele clientului, ceea ce implica interfete si migrarile datelor existente deja in sistemul lor. Mentenanta va fi asigurata tot de Kepler, si “implica faptul ca orice fel de modificare legislativa intervenita se face de catre noi in termenul prevazut de lege”, adauga Haszler.

 

“Ceea ce ne-a interesat pe noi, este sa gasim un provider, neaparat de pe piata romaneasca, care sa fie si proprietarul solutiei si care sa poata face customizarea si implementarea software-ului. A fost important ca firma furnizoare sa aiba analistii si dezvoltatorii necesari pentru adaptarile si dezvoltarile ulterioare”, spune Sorin Dragomir, director executiv si CIO la Generali Asigurari.

 

Colaborarea Generali-Kepler se desfasoara in trei pasi. Pana la sfarsitul lunii iunie, va fi implementata o prima parte a aplicatiei, necesara pentru introducerea datelor clientilor pentru Pilonul 2. Partea a doua, care gestioneaza, printre altele, plata comisioanelor agentilor si raportarile catre CSSPP va fi operationala inainte de 1 august. A treia faza este reprezentata de implementarea partii de gestiune a contributiilor, adica platile pe care le vor face angajatorii pentru membrii fondului. Aceasta parte a aplicatiei va fi operationala inainte de 1 decembrie.

 

“Ne asteptam ca acest produs software sa fie suficient pentru activitatea zilnica a companiei care se va ocupa de administrarea fondului de pensii. Software-ul trebuie sa ajute in activitatea zilnica toate departamentele companiei care sunt implicate in aceasta activitate. Nu se pune problema altor produse software care sa suplineasca functiuni inexistente ale aplicatiei”, precizeaza Sorin Dragomir.

 

“Domeniul este nou si va fi cu siguranta dinamic, iar cadrul legislativ este in evolutie, ceea ce ne confera un avantaj cert fata de produse straine care au poate mai multe referinte, dar care nu pot fi mentinute cu aceeasi reactivitate. Acest punct este important pentru gestionarii de fonduri de pensii care trebuie sa urmeze legea de indata ce este promulgata, si care pot sa se bazeze pe noi multumita proximitatii si reactivitatii noastre, imposibil de obtinut cu un produs importat”, spune Jean-Claude Silvestre, Presedinte Kepler-Rominfo.

 

Kepler-Rominfo este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii informatice personalizate din Romania. Compania are peste 1000 de proiecte realizate pentru mai mult de 100 de clienti din peste 30 de tari din lume. In ultimii ani, compania a inregistrat o crestere medie anuala a cifrei de afaceri de 25%.  Kepler-Rominfo are in acest moment peste 300 de specialisti si consultanti software si numara printre clientii sai, trei din primele cinci societati financiare care activeaza in Romania.

 

Sursa: Capital 18 Iunie 2007