Companiile din România speră la îmbunătățirea economică, dar rămân prudente
Potrivit studiului Deloitte CFO Survey România 2024, realizat la sfârșitul anului trecut și bazat pe opinia a peste 110 directori financiari (CFO) din țară, companiile din România anticipează o îmbunătățire a indicatorilor macroeconomici, cum ar fi produsul intern brut (PIB), inflația și șomajul. Cu toate acestea, se manifestă o abordare prudentă, determinată de gradul ridicat de incertitudine din mediul economic.
Estimările privind creșterea economică au înregistrat o ușoară îmbunătățire în comparație cu anul precedent. Astfel, CFO-ii din România se așteaptă la o creștere medie a PIB-ului de 1,5% în acest an, în creștere față de nivelul de 1,2% din anul anterior. Cu toate acestea, proiecțiile lor sunt sub cele ale instituțiilor internaționale, cum ar fi Comisia Europeană și Banca Mondială. În contrast, respondenții români sunt mai optimiști decât omologii lor din Europa Centrală, care prevăd o creștere economică medie de 1,1% în 2024.
Cât despre inflație, majoritatea directorilor financiari participanți la studiu (60%) anticipează o continuare a creșterii indicele prețurilor de consum în acest an. Cu toate acestea, previziunile lor privind inflația s-au temperat semnificativ față de anul precedent, de la 11,2% la 6,75%. Chiar dacă aceste proiecții sunt revizuite în scădere, ele rămân peste cele mai recente prognoze ale Băncii Naționale a României.
Creșterea costurilor va continua să exercite presiune asupra companiilor în 2024
„Mai mult de jumătate dintre directorii financiari din România resimt un grad ridicat de incertitudine generată de factori externi companiei, așadar sunt în continuare mai degrabă prudenți, 84% dintre participanții la studiu considerând că acum nu este un moment bun pentru a-și asuma riscuri suplimentare care le pot afecta bilanțurile.
Cu toate că două treimi dintre ei sunt optimiști în privința creșterii veniturilor, răspunsurile lor indică o preferință pentru consolidarea ariei de management al costurilor, pentru a putea menține companiile într-o formă bună din punct de vedere financiar”, a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România, potrivit unui comunicat de presă.
Studiul Deloitte CFO Survey România 2024
Potrivit opiniei exprimate de 64% dintre CFO-ii participanți la studiul Deloitte CFO Survey România 2024, intensificarea cadrului de reglementare reprezintă cel mai mare risc pentru companiile din România. Această cifră este dublă față de procentul înregistrat în anul precedent și semnificativ mai mare decât media europeană de 38%. Alți factori de risc identificați includ lipsa angajaților cu competențele necesare (46%, în scădere semnificativă față de 63% în anul precedent), reducerea cererii interne (42%) și externe (34%), precum și riscurile geopolitice (31%).
Într-un context caracterizat de incertitudine crescută generată de acești factori de risc, reducerea costurilor devine o prioritate pentru o treime dintre companii în acest an (37%). Alte domenii de interes strategic pentru directorii financiari din România includ creșterea organică (21%), digitalizarea (9%) și expansiunea pe piețele existente (8%).
Studiul Deloitte CFO Survey România 2024 a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2023. Datele locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la aproximativ 550 de directori financiari din 15 țări din Europa Centrală, printre care se numără Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.