Dupa repetate asigurari ca ii vom proteja identitatea, un comisar al Garzii Financiare Vrancea accepta sa vorbeasca despre practica sponsorizarilor: „Toti functionarii care faceau teren trebuia sa obtina sponsorizari. Astfel de proceduri erau curente in ajunul fiecarui spectacol la care Consiliul Judetean (CJ) figura ca organizator. Pentru focurile de artificii, pentru fiecare spectacol, cele mai mari sume le aveau de strans sefii de institutii”. Un fost angajat al sistemului accepta sa vorbeasca pe fata: „si in perioada 1999 – 2000 era o practica obisnuita a se solicita sponsorizari de la diferiti agenti economici. Practic, contractele erau inmanate celor mai importanti agenti economici, se stia deja – categoriile de sponsorizari erau raportate la nivelul cifrei de afaceri – si nimeni nu misca in front sau sa aiba un punct de vedere. Aveau un anumit cuantum, intre 25 si 50 de milioane lei, la vremea aceea. La banci era ceva mai complicat, intrucat acestea aveau obligatia sa raporteze la Consiliul de Administratie al centralei bancare. La celelalte societati, in functie de importanta in plan judetean, in mod descrescator erau stabilite sumele, nivelul de sponsorizare”, declara Puiu Siru, fost director al Inspectoratului General pentru Cultura Vrancea. Siru este lider al Aliantei Civice din Vrancea si a fost demis in februarie 2001 prin schimbarea denumirii institutiei. Siru a dat in judecata autoritatea centrala pentru a isi recastiga drepturile.
Cazul judetului Vrancea nu este izolat. Spre exemplu, in Bacau sunt doua manifestari ale Zilelor orasului: una organizata de primarie, alta de camerele de comert. Festivalurile au un numitor comun: sponsorizarile de la companii.
In Vrancea, peste 250 de firme au finantat cu aproximativ jumatate de miliard lei actiunile Consilului Judetean, dezvaluie documente ale acestei institutii. Datornicii se regasesc printre cotizanti.
Enet Focsani datoreaza Distrigaz peste 100 miliarde lei, ceea ce a lipsit orasul Focsani de apa calda in mai multe randuri. Pe aceeasi lista figureaza si alte societati cu datorii: Avicola Focsani (42 miliarde lei), Vincon (39 miliarde lei).
Festivalul berii a primit suport de la producatorii de vin. Vincon, societate cu datorii de 40 miliarde lei, a donat 5 milioane lei. Au contribuit cu sume similare Vinexport SA Focsani si Vinexport Colina Pietroasele.
„Sponsorizarile sunt de bunavoie, cum sa ii silim sa dea bani!?”, spun, la unison, Constantin Grigorica, seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) si Mihai Lungu, seful Garzii Financiare din Vrancea.
Conform listelor CJ, o firma contribuie cu sume cuprinse intre 500.000 lei si 50.000.000 lei. Consiliul judetului a strans in felul acesta aproximativ 550 milioane lei in patru luni (24 ianuarie – sfarsitul lunii mai a.c.). In jumatate de an, cifra care figureaza in catastiful CJ ajunge la 960 milioane lei. Se confirma astfel valoarea sponsorizarilor de care vorbea Horia Furtuna, presedintele Camerei de Comert Vrancea: un miliard de lei.
Conform contractului de sponsorizare, beneficiarul se obliga sa „aduca la cunostinta publicului denumirea sponsorilor.” Numele celor 250 de sponsori a ramas in umbra. Participantii la manifestarile organizate de Consiliul Judetean au primit alt tip de materiale. „Avand in vedere ca la toate actiunile cultural-distractive s-au difuzat materiale propagandistice ale PSD (stegulete, baloane, insigne) si s-au scandat lozinci pro-PSD si Marian Oprisan (presedintele CJ – nota red.), solicitam sa se faca public nivelul contributiei financiare a organizatiei judetene a PSD”, au cerut, intr-o declaratie comuna, Jan Vraciu si Corneliu Momanu, liderii PD, respectiv PNL din Vrancea. Intr-o declaratie comuna, acestia au cerut sa se faca publice sumele cheltuite pentru organizarea: Festivalului Bachus 2000, 2001, Zilele municipiul Focsani, Ziua Copilului, Ziua Femeii, Ziua Europei, Ziua Unirii, Revelionul.
Director la Finante si administrator la Avicola
La Registrul Comertului figureaza in acte ca administrator la Avicola Focsani Constantin Grigorica, director la Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea (DGFP Vrancea). Intrebat despre incompatibilitatea dintre functia publica si rolul de administrator la una dintre firmele mari, Grigorica spune ca „s-a retras din aceasta functie”, dar nu mai retine cand, nici macar anul(!). La solicitarea noastra de a prezenta documente, acesta a refuzat. Am verificat din nou la Registrul Comertului, dar nu exista nici o mentiune privind retragerea din functie. Dan Vicol, presedintele Consiliului de Administratie al Avicola, ii trimite o zi mai tarziu o hartie de acoperire. „La solicitarea dvs. va comunicam ca incepand cu data depunerii cererii de demisie (nr. 193/17 august 2000) nu mai faceti parte din Consiliul de Administratie”. Vicol refuza sa faca orice fel de alte comentarii. Grigorica ocupa postul de director DGFP din 1998, iar pana in august 2000, cand sustine ca a demisionat din postul de administrator, a facut parte din conducerea ambelor institutii.
Mentionam ca Avicola Focsani SA are capital integral privat, fiind tranzactionata prin Rasdaq din 1997. Avicola SA este a treia firma din Vrancea ca cifra de afaceri (237 miliarde lei in 2001). Avicola apare pe lista sponsorilor.
Secretul pastrat la nivelul conducerii fiecarui judet creste suspiciunile, cu cat miza alegerilor este tot mai aproape. Daca listele sponsorilor nu vor fi publicate, legea tacerii risca sa se intoarca, la urne, impotriva celor care o folosesc.