Firmele apeleaza la relatii publice ca la medic

Relatiile publice - o piata despre care opiniile numerosilor interlocutori contactati coincid: in formare, usor haotica, lipsita de forta si maturitate, dar intr-o faza de asezare si pe cale de a se profesionaliza. Se spune ca reputatia unei companii este unul dintre cele mai valoroase si durabile bunuri si ca simpatia si increderea publicului este un capital pe care concurenta nu-l poate demola. Unii manageri insa nu considera o prioritate imaginea firmei lor, modul cum este perceputa de furniz

Relatiile publice – o piata despre care opiniile numerosilor interlocutori contactati coincid: in formare, usor haotica, lipsita de forta si maturitate, dar intr-o faza de asezare si pe cale de a se profesionaliza.
Se spune ca reputatia unei companii este unul dintre cele mai valoroase si durabile bunuri si ca simpatia si increderea publicului este un capital pe care concurenta nu-l poate demola. Unii manageri insa nu considera o prioritate imaginea firmei lor, modul cum este perceputa de furnizori, institutii, mass-media si clienti. Ei sustin ca sunt prea multe altele de facut ca sa mai fie timp si pentru comunicare. Abordand o astfel de politica, respectiva companie risca sa dispara de pe piata.
De obicei, firmele locale constientizeaza importanta activitatii de relatii publice in doua situatii: in cazurile fericite, dar rare, atunci cand la „carma” lor se afla tineri scoliti, care stiu ce inseamna sa-ti cladesti o imagine buna fata de public, pe termen lung, sau dimpotriva, atunci cand ajung intr-o criza majora de imagine. In aceste conditii apeleaza la un specialist in Public Relations (PR) ca la doctor, implorandu-l sa previna sau sa repare o situatie nedorita.

Multi chemati, putini alesi

In ultimii ani, se constata o stagnare a investitiilor in publicitate, o parte din fonduri fiind „deturnate” in folosul PR-ului, care creeaza brandului si producatorului o notorietate dintr-un alt unghi de abordare a comunicarii. Dar aceasta activitate nu are inca suficienta forta pentru a-si impune potentialul de mare valoare in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor si progresul general al unei societati, este de parere Catalina Stan, presedinte si director general la BDR Associates Communication Group. Cauzele sunt obiective, dictate de situatia economica precara, dar si subiective, generate fie de unii dintre solicitantii de asemenea servicii specializate, care nu evalueaza corect capitalul creativ al PR-ului, fie de catre unii ofertanti fara „chemare”, care insista sa activeze in acest domeniu.
„Desi s-au creat multe agentii incepand cu anii ‘90, putine sunt cele care au rezistat pe piata si chiar mai putine s-au impus prin profesionalism si conduita impecabila in relatia de afaceri – factori deosebit de importanti daca vrem sa avem in Romania un PR de tip occidental si nu unul balcanic. Consider ca fiind o mare realizare existenta acestor cateva agentii romanesti care s-au afirmat, precum si demn de tot respectul succesul lor, ca formatori de piata”, afirma Catalina Stan.
La prima vedere, piata pare extrem de aglomerata: firme specializate in relatii publice, mai vechi sau mai noi, firme care se declara „de PR si publicitate”, departamente de PR ale marilor agentii de advertising, departamente ale institutiilor si companiilor producatoare de diverse bunuri si servicii sau chiar diversi indivizi care fac „de toate”. Adevaratii profesionisti insa pot fi numarati pe degete.
Asociatia Romana de Relatii Publice (ARRP), constituita la initiativa universitara, numara 120 de membri, persoane fizice. In urma cu cinci ani, ARRP a reusit sa faca recunoscuta profesia de „specialist in relatii publice”, ca denumire oficiala introdusa in nomenclatorul ocupatiilor din Romania. De asemenea, a reusit sa modifice statutul, astfel incat sa poata fi primite in asociatie si persoane juridice.
„Aici ne-am oprit, pentru ca nu am mai fost capabili sa ne intrunim intr-o adunare generala si sa ne organizam”, recunoaste Rodica Moisescu, presedinta ARRP. „Nu stim nici cate firme de PR activeaza in acest moment in Romania. Nimeni nu poate aprecia volumul pietei, fara o lucrare ampla si costisitoare, realizata de o firma specializata, si pana cand nu se precizeaza in nomenclatorul de servicii un cod comun pentru activitatea pura de relatii publice”, explica Rodica Moisescu.
Intr-adevar, urmarind bilanturile contabile ale firmelor recunoscute unanim ca fiind de PR, am constatat ca, in dreptul acestora, conform clasificarii CAEN, apar diverse mentiuni, de genul: activitate juridica si contabila, publicitate, consultanta in afaceri, organizare evenimente, consultanta taxe si impozite, alte activitati din sfera serviciilor. Din acest motiv, la ora actuala nu exista o baza de date completa, referitoare la acest domeniu.

Informatii publice, dar nu publicabile

„Conform ultimelor liste publicate in anuarele de specialitate, exista aproximativ 30 de agentii de PR. Nu se stie insa cate dintre ele au o activitate sustinuta si cate au mai mult de unu sau doi clienti. Concentrarea maxima este in Bucuresti, provincia fiind pe nedrept neglijata in programele de comunicare”, ne spune Corina Barladeanu, General Manager la compania 2active PR.
Asadar, desi au trecut zece ani de la aparitia primei companii specializate din Romania, nimeni nu monitorizeaza rezultatele din acest domeniu de activitate, asa cum ar fi normal. Evident ca imaginea este incompleta, iar accesul limitat la informatii statistice ingreuneaza analizarea si evaluarea obiectiva a pietei, precum si intelegerea tendintelor si nevoilor ei.
Mai mult, obstacolele apar chiar din interiorul sistemului: o serie de firme dintre cele mai importante refuza sa declare cifra de afaceri, considerand-o un „amanunt” neimportant pentru o revista cu profil economico-financiar. In aceste conditii, am fost nevoiti sa recurgem la baza de date a unei institutii publice, pentru a afla date care oricum sunt publice, despre companii care practica… relatiile publice!    
O profesie creativa

Ceyda Aidede, presedintele ales al Asociatiei Internationale a Relatiilor Publice (IPRA):
„Sarcina Relatiilor Publice nu este aceea de a influenta consumatorii. Mai degraba, acestea au datoria de a arata companiilor cum sa se adapteze la unele modele de conduita care sa protejeze interesele unui numar cat se poate de mare de oameni. Pentru a putea face acest lucru insa, va trebui ca Relatiile Publice sa recurga in fiecare zi la mijloace tot mai creative.”

O companie nu poate trai fara imagine in economia de piata

Serviciile de PR vor deveni un suport important pentru politica de marketing a firmelor tinand cont de modul in care se dezvolta mass-media in Romania si de faptul ca multe companii cresc si au nevoi de comunicare tot mai complexe, este clar ca relatiile publice vor juca un rol tot mai important in viitor.
Sorana Savu, Senior Partner la Premium Communication, crede ca, intr-o prima faza, acest lucru va insemna eliminarea confuziilor dintre PR si BTL, dintre relatii publice si relatii cu publicul, dintre promovare si comunicare, dintre evenimente speciale si conferinte de presa, dintre advertorial si editorial, dintre consultanti si furnizori etc.
„Relatiile publice, deosebit de importante pentru functionarea de ansamblu a unei companii, se vor dezvolta sustinut in anii care vin”, este de parere si dr. Doina Tataru, director la Perfect Ltd. Co. „Asezarea mesajelor intr-un context potrivit, modul in care le definim, dezvaluirea unor unghiuri de comunicare la care clientul nici nu s-ar fi gandit, atitudinea deschisa si optimista pe care i-o propunem, cunoasterea pietei sub multe aspecte – iata cateva elemente prin care ne „captivam” clientii.”
Tot mai multi tineri formati in strainatate sau in mediul academic romanesc ajung pe functii de conducere in diverse companii, iar acestia sunt mai sensibili la importanta relatiilor publice.
Din aceasta perspectiva, Andrei Bortun, General Manager la Millenium Image&Communication Group, considera ca, in viitor, „companiile vor investi mai mult in PR comunitar, vor dezvolta programe de PR intern si, speram noi, bugetele vor lua mai des drumul agentiilor specializate de PR unde, din sutele de absolventi, cel putin teoretic, vor lucra specialisti cu adevarat valorosi.”

Timpul si piata vor cerne valorile

Cu siguranta, pe aceasta piata vor veni, in numar tot mai mare, absolventi ai sectiilor de relatii publice sau ai cursurilor postuniversitare de profil. Multi dintre ei lucreaza deja in firme de RP sau de advertising sau chiar conduc sau sunt patroni ai unor asemenea firme.r
„Din dorinta de a face cunoscut acest domeniu si de a oferi informatii studentilor, celor care lucreaza in firme si departamente de RP sau celor interesati de aceasta specializare, am initiat, in 2001, cu ajutorul editurii Polirom, seria Relatii Publice si Publicitate, in care au aparut si vor aparea lucrari cu caracter aplicativ ale autorilor romani, precum si manuale si studii fundamentale din bibliografia straina de specialitate”, ne spune conf. univ. dr. Cristina Coman, de la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti. r
Opinia lui Mircea Caster, director general la Mediator Public Relations&Advertising, este ca vor aparea si vor disparea inca multe firme de PR de pe piata romaneasca: „Cererea va deveni din ce in ce mai educata in acest domeniu si, in consecinta, se vor ridica cerintele de calitate a serviciilor. Ca urmare, cu timpul, se va adanci specializarea, expertiza, pe diferitele instrumente de PR. Firmele mici de profil nu vor mai putea sa faca totul. Unele vor disparea, pur si simplu. Altele, fie se vor specializa intr-un anume fel de activitate si vor risca sa fie inghitite de catre firmele mari, fie se vor dezvolta rapid, devenind „dragonii” acestei piete.”r
Specializarea pe diferite industrii/domenii si pe diferite arii de activitate din cadrul PR va fi, probabil, un subiect important in anii urmatori pentru cei din bransa. Deocamdata, asa cum precizeaza Crenguta Rosu, Co-Managing Partner la DC Communication, toti cei din piata sunt jucatori importanti in acest moment, pentru ca piata este in dezvoltare si oricare dintre ei are sansa de a evolua in varful piramidei. tr
Cifra de afaceri pe semestrul I 2002 (mii USD)r
r
• tBDR Associates Communication Groupt420 r
• tDC Communicationt410r
• tMillenium Image & Communication Groupt350r
• t1One Communicationt306r
• tImage Promotiont265r
• t2active PRt108r
• tPremium Communicationt75tr
• tART Communicationt60r
• tDomus M&Dt40r
•tMediator Public Relation & Advertisingt32r
•tEx Aequot25