Nici chiar acum, in luna ianuarie 2003, nu se stie exact data de lansare a componentei Phare 2001 pentru IMM. Asta dupa ce respectivul program a fost amanat mai bine de un an de zile. De pe pagina de Internet a Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, aflam ca: ,,Ghidul Aplicantului va fi supus spre aprobare Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti pana in luna martie 2002. Licitatia deschisa va fi lansata in luna mai 2002; se estimeaza ca termenul limita pentru depunerea cererilor de finantare va fi iulie 2002,,. Asa ar fi fost normal sa se intample. ,,Oricum, foarte putine din proiectele programului Phare 2001 au fost lansate in 2002. Vor fi lansate in acest an,,, aflam de la Anca Curigut, coordonator informare asupra programelor la Delegatia Comisiei Europene in Romania. Pentru schema de granturi pentru IMM, ghidul solicitantului este aproape gata, pachetul complet urmand a fi lansat in urmatoarele doua-trei luni. Intarzierea lansarii acestei componente are drept cauza tot desfasurarea greoaie a programului Phare 2000. Solicitantii interesati pentru programul Phare 2001 au inceput sa intrebe de lansarea componentei acum mai bine de un an de zile. ,,Sunt foarte multe persoane care ne tot intreaba, in fiecare luna, cand se va lansa schema de granturi,,, explica Miruna Vitcu, purtator de cuvant la ADR V Vest. Noua schema de imprumuturi este, ca structura si continut, in mare parte similara cu cea veche. Si totusi, asa cum spun reprezentantii Agentiilor de dezvoltare regionala, s-ar putea ca solicitantii sa descopere si cateva surprize in acest an. Posibilele modificari ar aparea in bugetul alocat componentei si in procentajul de cofinantare a solicitantilor. Si totusi, se poate spune ca procesul de derulare si contractare este similar cu cel vechi, din Phare 2000.

Interesul este extrem de ridicat pentru aceasta componenta, deoarece fondurile alocate sprijina investitiile. Iar in domeniul investitiilor, dupa cum se stie, se resimte intotdeauna nevoia de bani. Din acest motiv, lupta pentru obtinerea finantarii a fost destul de puternica in cadrul Phare 2000. Agentiile au selectat cu greu cele mai bune proiecte, dat fiind ca acestea au fost depuse in numar mare si au fost bine realizate. Dupa evaluarea agentiilor, a urmat cea a Delegatiei CE. S-au descoperit nereguli, asadar, au avut loc mai multe reevaluari. Toate acestea au intarziat considerabil incheierea contractelor. Pentru Phare 2001, solicitantii se vor lupta din nou pentru fonduri. Mai ales ca, incepand cu Phare 2002, nu mai exista o schema de grant pentru IMM. Se pare ca fondurile europene se vor indrepta mai mult catre administratiile locale, nu catre organizatii nonguvernamentale si intreprinderi. ,,Phare este, intr-adevar, cel mai important program de finantare. Intreprinzatorii se pot descurca insa si altfel: unii chiar au inceput sa apeleze la resursele de finantare pe care le detin anumite centre si fundatii,,, spune Christian Fotache, consultant pentru proiecte de finantare.

Exemple de proiecte finantate anterior

· SC C.S.T. IMPEX SRL: Dezvoltarea industriei de fabricare a obiectelor sanitare din ceramica in comuna Floresti – 40.908 euro
· SC BERINDE EUROTEX SRL: Fabrica de produse lactate ecologice in sistem integrat – 50.000 euro
· SC ABSOLUT SRL: Dezvoltarea capacitatii de procesare hartie pentru tehnica de calcul – 50.000 euro
· SC PRODCHIM SRL: Ambalaje superioare pentru marfa de calitate –     45.000 euro
· SC LISA & ROMEO SRL: Sectie de productie de ciorapi din bumbac si poliamida     – 50.000 euro
· SC WOOD & WOOD SRL: Achizitie linie specializata productie parchet –     15.000 euro
· SC MIRACOLO IMPORT EXPORT SRL: Sectie de productie capace –     43.644 euro
· SC AUTO CENTER TRANS SRL:    Dotarea unui service auto multifunctional – 48.000 euro
· SC AMILUX SRL: Productie de scaune ergonomice – 50.000 euro
· SC CLASS TEX SRL:
Infiintarea unei fabrici moderne de confectii – 43.950 euro

Cum a fost programul anterior

· ,,Schema de grant pentru IMM,, din cadrul Phare 2000 a beneficiat de un buget de 9.535.246 euro.
· Cofinantarea solicitantului: 40% din valoarea totala a proiectului. Pana la 50% din contributia proprie poate fi in natura.
· Proiectele se impart in doua categorii: mici, de pana la 50.000 de euro, si proiecte mari, de minimum 100.000 de euro si maximum 300.000 de euro.
· Plata se efectueaza in doua transe. Prima transa repreznita 80% din valoarea proiectului. Pentru aceasta, se asteapta aproximativ doua-trei luni de la contractare. Pentru cea de-a doua transa, banii nu au fost primiti inca.
· De la depunerea proiectului si pana la contractare au trecut, in unele cazuri, sase luni de zile, iar in altele, chiar si un an si jumatate.