Exceptand puternica devalorizare a monedei nationale, inregistrata in luna martie, companiile romanesti au beneficiat in prima parte a anului 1999 de stabilitatea climatului economic. Bilantul pentru primul semestru indica, pentru cea mai mare parte a societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionate la Bursa de Valori, rezultate pozitive. Exista totusi societati comerciale (un caz concludent este Santierul Naval Constanta) care nu pot scapa de datoriile acumulate in anii anteriori, deoarece penalitatile pentru aceste datorii au valoare mai mare decat veniturile obtinute din exploatare. Totusi, administratorii companiilor sustin ca situatia firmelor s-a imbunatatit, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Managerii au schimbat strategia
La evolutia favorabila a principalilor indicatori economici a contribuit si managementul, in special prin evitarea greselilor din anii 1992- 1995, cand acumularea unor datorii catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale sau catre bancile comerciale a adus o mare parte a societatilor comerciale in pragul colapsului financiar.
In ultimii doi ani, managerii au apelat preponderent la surse proprii de finantare a investitiilor si a productiei, eliminand in acest fel cheltuielile suplimentare pentru plata dobanzilor bancare. Datele Comisiei Nationale pentru Statistica atesta faptul ca, in ultimii doi ani, volumul creditelor bancare pentru investitii si productie s-a injumatatit.
Pentru societatile comerciale cu ciclu lung de fabricatie, cum sunt santierele navale sau intreprinderile constructoare de masini grele, evitarea creditelor bancare pentru finantarea productiei este, teoretic, imposibila, iar contractarea unor credite cu dobanzi de 60-80 % atarna ca o piatra de moara in contabilitatea firmelor.
O alta metoda la care managerii apeleaza tot mai des in ultima perioada, pentru a rentabiliza activitatea firmei, este cea a apropierii pietelor de desfacere. Daca pana in 1995, companiile romanesti se laudau cu exporturi in cele mai indepartate colturi ale lumii, in prezent este evidenta tendinta de crestere a profitului pe unitatea de produs, prin diminuarea cheltuielilor de transport la beneficiar.
Desi datele statistice releva o scadere continua a exporturilor, conducerile marilor companii romanesti, care produc pentru export, sustin ca, de fapt, are loc o structurare a exporturilor pe categorii de produse cu cerere pe piata internationala.
Investitiile au influentat rezultatele financiare
Pentru cele 15 companii care
ne-au transmis in timp util datele financiare la sfarsitul primului semestru din acest an, efectul investitiilor finalizate in anii anteriori este evident.
Astfel, societatea ALRO Slatina a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 2,5 ori mai mare decat profitul realizat pe parcursul anului 1998. Pe langa investitiile in valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari, conducerea companiei a reusit sa incheie un contract pentru furnizare de energie electrica la un pret inferior celui practicat de CONEL.
Investitia de 10 milioane de dolari finalizata de societatea Excelent Bucuresti a condus la realizarea in sase luni a unui profit net de 9 miliarde de lei, cu trei miliarde mai putin decat profitul obtinut in tot anul 1998.
Compania Arctic Gaesti este intr-o situatie similara cu cea a societatii ALRO, inregistrand pana in iulie 1999 un profit net de 22,17 miliarde lei, de trei ori mai mare decat in tot anul 1998.
Exista insa si cazuri in care amanarea investitiilor in asteptarea unui potential cumparator pentru firma a condus la scaderea performantelor economice. Societatea Antibiotice Iasi a inregistrat o astfel de performanta negativa. La aceasta companie, managerii au asteptat de trei ori ca un investitor sa cumpere pachetul majoritar de actiuni de la FPS si sa se ocupe personal de investitii. In aceste conditii, profitul brut inregistrat in primul semestru din acest an a fost cu aproximativ 30 % mai mic decat cel inregistrat in perioada similara a anului precedent.
Pentru Compa Sibiu, strategia impusa de partenerul german face ca rezultatele financiare sa fie total diferite de la un semestru la altul. Compania sibiana a inregistrat un rezultat din exploatare foarte mic (6,62 miliarde lei), comparativ cu cifra de afaceri de 139,37 miliarde lei. Principalele cauze care au determinat scaderea rezultatului din exploatare, comparativ cu perioada similara a anului trecut, au fost cheltuielile cu materiale, care reprezinta 48 % din cifra de afaceri si cheltuielile cu personalul. Totusi rezultatele sunt mai bune decat prevederile din bugetul pe 1999.
Actiunile devin atractive pentru investitori
Calculata dupa rezultatele obtinute la sase luni, rentabilitatea actiunilor pentru companiile cotate este in crestere, comparativ cu inceputul anului. Pentru societatea Petros Ploiesti, pretul actiunii raportat la valoarea profitului net/actiune inregistrat dupa primul semestru indica posibilitatea recuperarii investitiei numai din dividende, in cazul in care societatea va acorda dividende pentru 1999.
Pentru alte societati, ca Arctic,
ALRO, Electroaparataj, Excelent sau Banca Transilvania, randamentul investitiei in actiuni s-a imbunatatit, comparativ cu inceputul anului, cand randamentul era calculat in functie de rezultatele financiare obtinute in 1998. Pentru jucatorii la bursa, cele mai rentabile plasamente, in functie de rezultatele obtinute in primele sase luni, sunt actiunile Petros (cu indice PER 0,08), urmat de SN Orsova (PER 0,26) si Banca Transilvania (PER 1,15).
Alte doua companii – Sinterom Cluj si Electroaparataj Bucuresti – au devenit atractive pentru cumparatorii de actiuni, inregistrand un randament de 1,33 si respectiv 1,48 pentru titlurile emise.
Firmele au castigat mai mult lucrand mai putin cu bancile
12 august 1999, 12:00
Ultima modificare în 12 august 1999, 15:00
Exceptand puternica devalorizare a monedei nationale, inregistrata in luna martie, companiile romanesti au beneficiat in prima parte a anului 1999 de stabilitatea climatului economic. Bilantul pentru primul semestru indica, pentru cea mai mare parte a societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionate la Bursa de Valori, rezultate pozitive. Exista totusi societati comerciale (un caz concludent este Santierul Naval Constanta) care nu pot scapa de datoriile acumulate in anii anteriori, deoarece pe
Etichete: anului,
arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- O lume pentru toti
- Colosii industriali raman vedete pentru scandalurile mileniului urmator
- Omniasig si stelistul Gherasim se judeca pentru 20.000 USD
- Intoarcerea studentilor in Romania
- Shell s-a plimbat doi ani pe drumurile Devei
- Zeci de mii de patroni traiesc de pe un an pe altul
- Statul tine cu dintii de conductele de gaz
- Pavarotti aduce 500.000 dolari statului roman
- Ramane cum am stabilit
- In dreptul romanesc, inflatia face cateodata legea