Firmele cer plata TVA la încasarea facturilor, statul se face că nu aude

Plata TVA la buget odată cu încasarea facturilor ar îmbunătăţi fluxul de numerar al companiilor. Însă Finanţele evită o decizie, pretinzând că măsura ar îngreuna contabilitatea firmelor. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) aduce anual circa un sfert din veniturile  statului, fiind sursa cea mai sigură pentru buget. Totodată, Ministerul de Finanţe  se foloseşte de TVA pentru a lua  un credit fără dobândă de la companiile private, care trebuie să plătească ta

Plata TVA la buget odată cu încasarea facturilor ar îmbunătăţi fluxul de numerar al companiilor. Însă Finanţele evită o decizie, pretinzând că măsura ar îngreuna contabilitatea firmelor.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) aduce anual circa un sfert din veniturile  statului, fiind sursa cea mai sigură pentru buget. Totodată, Ministerul de Finanţe  se foloseşte de TVA pentru a lua  un credit fără dobândă de la companiile private, care trebuie să plătească taxa la momentul facturării, înainte de încasare.

Din acest motiv, atât rambursările de TVA – care la sfârşitul lunii trecute ajunseseră la un sold de aproape un miliard de euro -, cât şi alte facilităţi legate de TVA – cum ar fi plata taxei la încasarea facturilor – sunt privite cu reticenţă de oficialii din Finanţe.

După mai bine de jumătate de an, de când a fost întocmit planul de măsuri anticriză prin care Guvernul s-a angajat că ia serios în calcul plata TVA la încasarea facturilor, aprobarea acesteia pare tot mai puţin probabilă. Scăderea încasărilor bugetare este cea mai mare temere a Ministerului de Finanţe, confirmată de rezultatele colectării din primele cinci luni  din 2009, în care veniturile din TVA au scăzut cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ, veniturile totale ale bugetului s-au diminuat cu circa 7%.

Promisiuni politice

Recent, preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat că va propune coaliţiei de guvernare plata TVA la încasarea facturilor, spunând că este anormal ca firmele să plăteasca taxa la stat atâta timp cât nu au primit banii de la contractori. „Din perspectiva cashflow-ului, cu siguranţă măsura ar fi benefică pentru contribuabili. Ar putea duce însă la creşterea cheltuielilor cu menţinerea evidenţelor financiar contabile. Programele informatice ar trebui modificate“, spune Marius Ionescu, partner NNDKP Consultanţă Fiscală. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului de Finanţe consideră că, administrativ, companiile ar fi puse în dificultate de această măsură pentru că ar trebui să urmărească încasarea totală sau parţială a facturilor şi să colecteze TVA totală sau parţială în funcţie de aceste informaţii. Totodată, Finanţele susţin că legislaţia comunitară  nu acceptă ca plata TVA la încasarea facturii să fie introdusă ca sistem generalizat. Referitor la aceasta, Marius Ionescu arată că directiva pe TVA permite introducerea unei astfel de măsuri, dar că ar putea fi nevoie de o derogare de la Consiliul Uniunii Europene, mai ales dacă se modifică şi momentul deductibilităţii taxei, în oglindă, la plata facturilor. Pe de altă parte, oficialii din minister invocă regulile actuale ale Codului fiscal, potrivit cărora taxa este deductibilă indiferent dacă a fost  sau nu plătită.

Rambursări cu probleme

Făcând această precizare, reprezentanţii Finanţelor ignoră tocmai motivaţia principală a mediului de afaceri pentru această solicitare. Companiile au mare nevoie de lichiditate, iar statul  le poate ajuta în cea mai mare măsură prin facilităţi legate de TVA, însemnând inclusiv rambursarea în termenul legal al sumelor din această taxă.

Cu toate că ministrul Gheorghe Pogea susţine că returnările de TVA se fac mai rapid şi că procedurile de verificare a companiilor au fost îmbunătăţite, din experienţa companiilor, situaţia e neschimbată. „Nu s-au adus îmbunătăţirii evidente actualului sistem de rambursare, atât în ceea ce priveşte partea de control fiscal, cât şi restituirea efectivă a banilor“, spune partenerul NNDKP Consultanţă Fiscală.

Firmele sunt nemulţumite şi de faptul că Finanţele nu plătesc automat dobânzile de întârziere care li s-ar cuveni, respectiv 0,1% pe zi din suma de rambursat, şi nu renunţă la controalele anticipate rambursării, deşi acestea prelungesc, uneori nejustificat, perioada în care  statul este creditat de mediul privat. La sfârşitul lunii iunie, sumele de rambursat din TVA, cu termenul legal depăşit, erau de peste 2,5 miliarde de lei.

938 mil. lei este suma pe care statul se teme că o va pierde la buget dacă s-ar introduce plata TVA la momentul încasării facturilor

3.100 companii aşteptau, la sfârşitul lunii iunie, de peste 45 de zile (termenul legal de rambursare), să-şi recupereze TVA de la stat, cu 42% mai multe decât în mai