Inspectorii de muncă controlează, în această perioadă, modul în care angajatorii respectă drepturile salariaţilor pe timp de caniculă, respectiv dacă oferă 2-4 litri de apă minerală/persoană/schimb, dacă asigură duşuri şi echipament individual de protecţie acolo unde este cazul.
'Ca urmare a informării de caniculă şi disconfort termic, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ pentru următoarele trei zile, inspectorii de muncă au demarat acţiunile de controlare a modului în care angajatorii respectă drepturile salariaţilor în cazul temperaturilor ridicate. Potrivit OUG nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii trebuie să le asigure lucrătorilor următoarele măsuri minimale: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static', au declarat luni, pentru AGERPRES, reprezentanţii Inspecţiei Muncii.
De asemenea, angajatorii trebuie să asigure menţinerea stării de sănătate a angajaţilor prin asigurarea apei minerale adecvate, într-o cantitate de câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, dar şi montarea de duşuri.
'Angajatorii care nu respectă prevederile OUG nr. 99/2000 pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.500-2.500 de lei', au precizat reprezentanţii Inspecţiei Muncii.
Potrivit informării emise luni de ANM, în intervalul 12-14 august, valul de căldură se va intensifica treptat în toată ţara, iar vremea va fi călduroasă.
În zonele de câmpie şi de podiş va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.
Conform meteorologilor, valul de căldură va persista până la sfârşitul săptămânii, iar în funcţie de evoluţia şi intensitatea sa, ANM va actualiza informarea emisă luni.
Sursa: Agerpres