În acest context, multe dintre firmele de IT, a căror plan de business cuprinde lărgirea portofoliului și atragerea de noi talente, au ales să investească în programe de internship și bootcamp-uri ca metodă de formare și recrutare a viitoriilor angajați.   

Sute de aplicații

Indiferent că este vorba despre un internship sau un program de tipul bootcamp, criteriile de admitere sunt foarte riguroase, fiind selectat un număr restrâns de candidați din sutele de aplicații primite. 

„Anul acesta, am primit peste 900 de aplicații pentru cele două internshipuri disponibile, Java&.NET și DevOps. Procesul de selecție este foarte strict deoarece, la finalul celor 6 săptămâni de training intensiv ne dorim să păstrăm relațiile de colaborare cu studenții noștri.

E ca o investiție pe termen lung în creșterea de noi talente. Anul acesta am avut 10 interni, în Brașov și Cluj-Napoca, iar 8 dintre ei au fost angajați după finalizarea programului, ceilalți 2 fiind interesați de continuarea studiilor”, explică Anca Borodi, CEO COERA. 

Programul de internship din Brașov vine ca urmare a extinderii companiei, în 2021, prin deschiderea unui nou software engineering hub în oraș. Investiția inițială s-a ridicat la 50.000 de euro, compania axându-și în prezent eforturile financiare în zona de training și extinderea echipelor agile și a echipei de support&operations pentru proiectul FinTech derulat cu un partner global din industria bancară. 

Investiții de 160.000 de euro

Nu întâmplător Brașovul se află pe locul 5 în topul județelor cu cei mai mulți angajați din sectorul IT&C. Astfel, compania ZegaSoftware și-a concentrat investițiile în ultimii doi ani pe educarea de noi specialiști IT. Zega Bootcamp este un program cu o durată de șapte și nouă luni care va asigura companiei, anual, o resursă sigură și bine pregătită de Junior Developers.

Anul acesta, 11 studenți au terminat cu brio acest program, care cuprinde 1.000 de ore de training și acoperă un tech stack complex, nu doar o singură tehnologie. Fiindcă prima promoție a fost un succes, din Octombrie 2022, a început al doilea bootcamp cu 15 studenți on site și șase online, urmând ca anii viitori să creștem grupele constant și să investim și în module online dacă se dovedesc a fi un succes și garantează conversia.    

„Studenții au fost susținuți financiar pe toată durata cursului, investiția totală cu prima promoție a academiei fiind de 160.000 euro. Cu cea de-a doua promoție, costurile vor depăși 250.000 de euro. Dar această investiție semnificativă este potrivită cu modelul nostru de business, care funcționează mult mai bine cu juniori loiali și competenți, educați de către trainerii noștri. Recrutarea intensivă nu mai este o soluție tocmai viabilă în contextul în care industria se confruntă cu o problemă acută – oamenii slab pregătiți. Iar o parte din situație este creată inclusiv de cursurile IT oferite pe piață. Deși predate la un nivel profesionist, majoritatea au o durată relativ mică, în jur de 100 de ore, caz în care astfel de absolvenți necesită, după angajare, încă multe ore de educare și supraveghere din partea unui senior.   Piața este saturată așadar cu mulți candidați ale căror cunoștințe le dau impresia că au un nivel de Junior Developer, ceea ce este fals în majoritatea cazurilor. Practic, aceștia trebuie să treacă prin încă un proces de training în cadrul companiilor, pentru a performa în parametri”, consideră Chady Ismaiel, din în cadrul ZegaSoftware. 

Dublarea numărului de absolvenți

O altă companie a sesizat avantajele investiției în educație și training ca sursă de noi talente este Cegeka România, care se pregătește deja de a patra ediție a programului său. La ediția din acest an, s-au înscris 50 de studenți și au avut la dispoziție trei streamuri de învățare – Java, .Net și Front-End (JavaScript). Din cei 37 de absolvenți, 19 au decis să se alăture Diviziei Applications Profit Center.

„Următoarea ediție a Cegeka Academy are loc în perioada februarie-mai 2023 și vom selecta cei mai buni 100 de studenți înscriși. Cele trei luni de academie cuprind atât informații teoretice, cât și proiecte de echipă și aplicări practice ale cunoștințelor. Ca noutate, vom introduce un track extra pe DevOps, deoarece în fiecare an ne propunem să abordăm direcții noi de învățare. Vom avea cinci streamuri, în loc de patru, Java, .Net, Front-End, DevOps și QA. Unul dintre scopurile academiei a fost, dintotdeauna, formarea tinerelor talente, în cadrul unui mediu de învățare ghidat de mentori cu senioritate în domeniu și experiență pe proiecte directe. Și, bineînțeles, oportunitatea de angajare în cadrul companiei”, spune Ovidiu Pinghioiu, director al Diviziei Applications Profit Center

Interesul companiei în descoperirea de noi talente vine ca urmare a creșterii cu 17,9% în 2021 față de anul precendent, targetul mediu fiind acela de a ajunge la 1.000 de angajați la nivel local. 

Cea mai rapidă creștere 

Un studiu recent privind resursa umană arată că aproximativ 135.000 de persoane lucrează în cadrul unor companiile cu activitate principală în software şi servicii IT. Totodată, datele statistice arată că sectorul IT înregistrează cea mai rapidă rată de creştere a angajaţilor în ultimii cinci ani, cu o performanţă anuală de circa 10.000 de persoane. Cu toate acestea, există încă un deficit semnificativ de specialişti pe piaţa IT, de aproape 10.000/an.

Nu în ultimul rând, un alt semnal de alarmă cu privire la viitorul industriei vine din mediul universitar și atrage atenția asupra faptului că numărul specialiștilor în domeniul IT care aleg calea universitară este din ce în ce mai redus. Astfel, chiar dacă ar crește numărul tinerilor care ar vrea să urmeze facultăți de profil, nu va avea cine să le ofere educația de care au nevoie pentru a deveni buni profesioniști.