Firmele de peste Ocean au planuri mari pentru Romania

pe parcursul a numai cateva luni: ministrii Eugen Dijmarescu si Dan Ioan Popescu, respectiv, Donald Evans, secretarul Departamentul Comertului, si Kenneth Juster, subsecretar in acelasi departament. Ceea ce stim cu certitudine este ca Washingtonul face eforturi serioase sa aduca in Romania mai mult capital american. Ceea ce ramane de vazut este in ce masura va fi Bucurestiul capabil sa exploateze aceasta oportunitate. Cu prilejul semnarii, in primavara, dupa negocieri care au durat nu mai putin

pe parcursul a numai cateva luni: ministrii Eugen Dijmarescu si Dan Ioan Popescu, respectiv, Donald Evans, secretarul Departamentul Comertului, si Kenneth Juster, subsecretar in acelasi departament. Ceea ce stim cu certitudine este ca Washingtonul face eforturi serioase sa aduca in Romania mai mult capital american. Ceea ce ramane de vazut este in ce masura va fi Bucurestiul capabil sa exploateze aceasta oportunitate.
Cu prilejul semnarii, in primavara, dupa negocieri care au durat nu mai putin de sapte ani, a contractului de 100 de milioane de dolari in urma caruia General Motors va moderniza 57 de locomotive pentru CFR-Calatori, asistentul secretarului comertului din SUA, William Lash, s-a declarat impresionat numarul mare de oportunitati de investitii care exista in tara noastra pentru companiile americane. El a dezvaluit ca Administratia de la Washington este deosebit de interesata de proiectele de dezvoltare a sistemului de transport din Romania, care „a devenit un foarte important partener pentru SUA”.
Declaratia nu este un simplu gest de complezenta, fiind acoperita in realitate de investitii semnificative pe care companiile americane le-au facut in economia romaneasca in ultimii ani.

Cine a venit pana acum

Potrivit KPMG, care sondeaza periodic 80 de multinationale prezente in Romania, optimismul ramane nota dominanta in randul investitorilor straini, categoria celor care planuiesc sa faca in acest an investitii mai mari decat in 2002 fiind majoritara. Companiile americane sunt printre cele mai active, dupa cum indica o sumara trecere in revista a proiectelor demarate sau anuntate in prima parte a acestui an.
Astfel, Amromco, in asociere cu Romgaz, va investi in cursul anului 2003 intre 30 si 40 de milioane de dolari, pentru exploatarea a 11 campuri de extractie a gazelor naturale, combustibilul urmand a fi apoi livrat pe piata interna, cu un pret reprezentand 80% din cel al gazelor de import. O alta companie americana, Forest Oil, a concesionat exploatari petroliere in Romania, la inceputul acestui an. La randul sau, General Electric va implementa pentru Transelectrica, in baza unui contract de 4,8 milioane de euro, finantat de Uniunea Europeana, un sistem de preluare, control si procesare a datelor pentru centralele romanesti. Intr-o a doua faza, General Electric va moderniza sistemul de protectie tehnologica in trei centrale electrice, ca urmare a licitatiei castigate la inceputul lui 2003.
Cat priveste pe Honeywell, planurile pentru 2003 anuntate de compania americana vor suporta o corectie dramatica: cifra de afaceri proiectata initial la 86 de milioane de dolari urmeaza sa se tripleze, pentru a ajunge la 240 milioane de dolari, dupa ce capacitati de productie din Marea Britanie ale grupului american vor fi fost transferate la Bucuresti.
Alaturi de Capitala, zona prahoveana este una dintre cele mai dense in investitii americane din Romania. Dupa UPC si Timken, care s-au stabilit la Ploiesti, dupa Precision Castparts care opereaza la Campina, parcul industrial recent deschis la Crangul lui Bot atrage noi companii din SUA. Intre acestea, Johnson Controls, producator de componente auto din Milwaukee, care si-a anuntat intentia de a face o investitie de 16,5 milioane de euro pe terenul fostei intreprinderi speciale prahovene.
Alte companii originare din SUA care au facut publice planurile lor de extindere, inclusiv prin noi investitii, sunt: Cisco, care in cei cinci ani de prezenta in Romania s-a impus cu o cota de 43% pe piata ISP, Whirlpool, Kraft, Hewlett Packard, si, nu in ultimul rand, Zapp Mobile. Avand firma americana Qualcomm ca actionar principal, Zapp va investi inca 50 de milioane de dolari in dezvoltare, dupa ce anul trecut a cheltuit aproape 60 milioane de dolari pentru infrastructura.

Cine va mai veni, cat de curand

Domeniile de prim interes pentru investitorii americani in Romania, asa cum reies ele din distributia companiilor care opereaza deja aici, sunt: bunuri de larg consum (Coca-Cola, Colgate Palmolive, Phillip Moriss, Kraft), telecomunicatii si tehnologia informatiei (Solectron, Cisco, Qualcomm), echipamente si componente (General Electric, Timken, Honeywell, Trinity).
O foarte buna sugestie privind tintele investitorilor americani in Romania pentru perioada urmatoare ne-o dau cele 12 companii selectionate de Departamentul Comertului pentru misiunea de afaceri din aceasta luna:
· Artel, Inc. Telecom Products, Technology & Services, din Reston, Virginia (comunicatii)
· EN Engineering, LLC Engineering Services, din Woodbridge, Illinois (proiectare, servicii)
· ITW Performance Automotive Products and Services, din Riviera Beach, Florida (componente auto, servicii)
· J. Westcott Associates Ltd. Food Processing and Packaging Equipment, din Stevensville, Michigan (echipamente pentru industria alimentara si ambalaje)
· Lemna International, Inc. Engineering Services, din Minneapolis, Minnesota (proiectare, servicii)
· Networld, Inc. Travel and Tourism, din Parsippany, New Jersey (operator turism)
· New England Door Corp. Construction Equipment and Services, din Canton, Massachusetts (echipamente si servicii pentru constructii)
· Optimo LLC Energy Products, Technology and Services, din Cleveland, Ohio (energetica)
· Retech Systems LLC Env Products, Technology and Services, din Ukiah, California (protectia mediului)
· RRB Systems International Security Equipment and Services, din Jacksonville, Florida (sisteme de securitate)
· The Research Foundation, SUNY Education and Training Services, din Albany, New York (resurse umane)
· Walbridge Aldinger Company Automotive Products and Services, din Detroit, Michigan (componente auto, servicii).
Alte sectoare, recomandate de Departamentul Comertului al SUA, dar care nu se regasesc pe lista misiunii de afaceri sunt industria de aparare si industria medicamentelor si a echipamentelor medicale.
Acestea, alaturi de sectorul energetic, constructiile (in sens foarte larg: de la constructia de case la cea de drumuri si de infrastructuri pentru utilitati), materialele de constructii, tehnologia informatiilor, comunicatiile, industria componentelor auto si tehnologia protectiei mediului sunt considerate, in evaluarile Departamentului Comertului privind economia romaneasca, a oferi cele mai importante oportunitati de afaceri pentru urmatorii cinci-zece ani.

Imbunatatirea mediului de afaceri, cresterea economica stabila si majorarea capacitatii
de absorbtie a pietei interne, dar mai ales interesul declarat al Administratiei de la Washington de a avea in Romania un partener puternic in aceasta regiune vor multiplica, in anii urmatori, prezenta companiilor americane in tara noastra. La mijlocul lunii iulie,
o misiune oficiala de afaceri condusa de adjunctul secretarului Departamentul Comertului din SUA, Sam Bodman, va aduce la Bucuresti un grup de 12 investitori americani, pentru explorarea oportunitatilor de afaceri pe care le ofera Romania si, respectiv, Bulgaria.

Avantajele pietei romanesti in viziunea Washingtonului

Potrivit prezentarii Departamentului Comertului, pusa la dispozitia companiilor interesate, Romania are urmatoarele atuuri:
· A doua piata ca marime din Europa de Est, pozitie strategica in sud-estul continentului.
· Este o piata-cheie pentru tehnologia si serviciile americane, catre care firmele private tind sa incline.
· Trei ani de crestere consecutiva, program de privatizare agresiva, viitor membru
NATO – ceea ce creeaza stralucite
perspective de afaceri.
· Masiva restructurare a sectorului energetic, privatizarea companiei nationale de petrol, liberalizarea telecomunicatiilor, un ambitios plan de constructie de autostrazi – ceea ce ofera posibilitatea de a obtine comenzi guvernamentale.
Cele mai interesante piete sectoriale, ca potential, sunt:r
• Energetica: 12-15 miliarde dolari (investitii proiectate pe zece ani)r
• Transporturi: 10 miliarde dolari (investitii pe 5-10 ani)r
• Protectia mediului: 20 miliarde dolari (investitii pe 20 de ani)r
• IT: 500 milioane dolari in 2002, cu o crestere anuala de 10%r
• Asistenta medicala: 1,7 miliarde dolari in 2002.r
r
investitii americane directe in romania in anul 2002r
r
(milioane USD)r
Coca-Colatt350r
Qualcommtt150r
Phillip Morristt100r
Timkentt60r
General Electrict43r
McDonald’stt40r
Procter & Gamblet30r
Citibanktt22r
Precision Castpartst8r
Colgate Palmolivet7,5