Anul acesta a fost extrem de dur pentru firmele de recrutare. Candidaţi puţini şi plini de talente… Dar mai ales de ciudăţenii pe care, auzindu-le, nu ştii ce să faci. Să plångi de milă sau să råzi cu lacrimi?
Pentru a putea onora contractele, specialiştii în recrutare au făcut rabat de la toate regulile instituite pe piaţă în ultimii ani. În primul rånd, au început să se poarte cu mulţi dintre candidaţi precum cu copiii. Au început prin a le da mai multe telefoane, pentru a le reaminti de întålnirea fixată. Au continuat prin a-i aştepta cu calm la interviu, chiar dacă întårzierile depăşeau cu mult sfertul academic. Şi-au prelungit programul pånă seara tårziu, pentru a oferi tuturor candidaţilor posibilitatea de a se prezenta la interviu. Mai mult chiar, au început să le predea lecţii de comportament pentru a-i ajuta să facă faţă cu succes la interviul final cu angajatorul.
Acum, cånd se trage linia şi se face bilanţul pe acest an, mulţi îşi amintesc de întåmplări care de care mai trăsnite. Dacă nu li s-ar fi întåmplat chiar lor, consultanţii spun că ar fi avut toate motivele să se amuze. n
INTERVIURI DE NEUITAT
Cristina Săvuică, director general, Lugera&Makler
GEMENI ÎN COMPETIŢIE Pe un proiect de recrutare pentru un call center au venit la interviu doi fraţi gemeni. Unul a venit de dimineaţă, celălalt după-amiază. Recrutorul a crezut, în primele momente, că este o glumă şi că persoana care a venit de dimineaţă s-a întors pentru că a uitat ceva. În final, cei doi au fost angajaţi şi probabil că situaţia hazlie continuă şi în prezent la locul de muncă.
Defect profesional În timpul unui interviu pentru un post de arhitect, candidatul a început să facă o analiză a clădirii şi a sălii de interviu, explicåndu-i recrutorului care au fost greşelile în proiectare şi în construcţie. „Aşa se explică de ce pereţii nu sunt perfect drepţi şi simetrici“, a concluzionat, trist, candidatul.
Pană de curent În timpul unui interviu programat într-o după-amiază, s-a oprit curentul. Foarte amuzat, candidatul a dorit continuarea interviului pe întuneric. Cu cåteva minute înainte de finalul interviului, a revenit curentul iar candidatul ne-a spus că a fost cel mai palpitant interviu la care a participat vreodată.
CONFUZIE MARE
Lăcrămioara Rădulescu, consultant, Total Business Solutions
UITUCI RĂU DE TOT Primim telefon de la un candidat care trebuia să vină la interviu, pentru a-i spune adresa firmei, deoarece a uitat acasă bileţelul cu detaliile întålnirii. Îi reamintim coordonatele, dar cånd ajunge în faţa uşii revine cu telefonul, spunåndu-ne că nu este sigur dacă a ajuns la firma de recrutare cu care avea întålnire.
Obligaţii familiale Chiar la mijlocul interviului se aude sunånd un telefon mobil. Candidatul cere politicos voie să răspundă şi începe o lungă discuţie cu soţia sa despre cumpărăturile pe care trebuia să le facă şi le-a neglijat. După ce închide telefonul, solicită calm reluarea interviului.
Viaţa ca o dramă Sunt candidaţi care găsesc în consultant un consilier psihologic de nădejde. În cadrul interviului, mulţi încep să povestească amănunte din viaţa personală, ceea ce riscă să transforme interviul de recrutare într-o veritabilă confesiune la psihoterapeut.
Întrebări şi răspunsuri la miniinterviul online
Ioana Tot, senior consultant, Consulteam
Î: Care este jobul care credeţi că vi s-ar potrivi cel mai bine?
R: Cred c-aş putea fi un performant sultan al Bruneiului. Avånd în vedere că studiez contabilitatea, bănuiesc că aceasta rămåne, pånă la proba contrarie.
Î: Care este departamentul în care doriţi să lucraţi (aveţi dreptul la o singură alegere)?
R: Totul în doar trei cuvinte: Money, money, money !
Î: Care este cea mai mare realizare profesională de pånă acum?
R: Am un job pe care îl doresc, dar acum am şi nevoie de un salariu. Gata cu preferinţele şi cu acumularea de experienţă. În viaţă mai trebuie şi bani!
Î: Unde vă vedeţi peste cinci ani?
R: Undeva sus!
Î:Care au fost cele mai importante realizări?
R: Am participat de mai multe ori la creşterea peste obiectivul lunar a vånzărilor şi poate ar mai fi şi altele, dar îi las pe alţii să mă laude.
Î: Ce responsabilităţi aveaţi în cadrul postului ocupat?
R: Cumpăram ieftin şi vindeam scump.
VIAŢA BATE FIRMA DE CONSULTANŢĂ
Mădălina Popescu, director general, PluriConsultants
ADRESE DE MAIL SEXY Identificăm, pe baza unor recomandări de la specialişti de înalt nivel, o persoană extrem de serioasă, cu o experienţă de peste cinci ani, pentru un post de Financial Controller. La telefon, candidata părea o persoană extrem de la locul ei. La sfårşitul convorbirii, ne promite că ne va trimite un CV, pånă la data convenită pentru interviu. CV-ul ajunge la timp, dar a fost cåt pe ce să fie şters automat, pentru ca era trimis de pe adresa: flory_love@yahoo.com.
Femei la interviu În urma preselecţiei CV-urilor pentru un post de contabil, contactăm telefonic una dintre candidate, care trece cu brio de testul profesional din cadrul interviului telefonic. Este programată pentru interviul direct. În ziua cu pricina, candidata soseşte însoţită de… soţ, care insistă să ia parte la interviu. Recrutorul acceptă, mai ales din cauza privirilor deznădăjduite pe care candidata, plasată într-un unghi favorabil, i le arunca, fără să fie văzută de soţul „cazat“ pe o canapea, chiar în sala de interviu. Acesta nu doar a asistat, ci chiar a şi intervenit, cånd i s-a părut că soţia ezită să răspundă la anumite întrebări.
Într-un proiect de recrutare de masă pentru posturi extrem de sofisticate, printre mulţi alţi candidaţi, este convocată şi o ingineră din Bucureşti, care confirmă participarea, dar chiar înainte de întålnire trimite un sms în care scria că n-a reuşit să-l convingă pe soţul ei să o lase să vină la forum! Am sunat-o de urgenţă şi am invitat-o cu soţ cu tot. Ea a intrat în sala de recrutare, iar el a aşteptat pe hol, urmărindu-i cea mai mică mişcare, pånă seara tårziu.
Credite pentru telefonul mobil La sfårşitul interviului telefonic, un domn care s-a dovedit foarte deschis şi dornic să comunice cu recrutorul, înţelegånd că discuţia s-a încheiat, îi spune acestuia: „Hai, mai întrebaţi-mă, nu de alta, dar mai cåştig şi eu credit pe telefon!“
RĂMÂI FĂRĂ REPLICĂ
Ana Ber, senior consultant, Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romånia
MESAJ ŞOCANT În scrisoarea de intenţie, o candidată scria: „Numele meu este… şi, după cum am scris şi în titlu, sunt de vånzare şi te rog să-mi spui dacă vrei să cumperi acest „produs“. Ca să cunoşti calitatea produsului, propun o interacţiune directă de 10 minute. Ataşez CV-ul cu datele mele şcolare şi profesionale. Îţi mulţumesc pentru că mă citeşti.“
Creativitate debordantă Transmitem un e-mail de confirmare a interviului programat cu unul dintre candidaţi şi… iată ce primim ca răspuns: „The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams. Eleanor Rooselvelt“.
Confort maxim Candidata contactată pentru un post de şef-contabil la o companie multinaţională vine cu o primă întrebare care ne blochează: „Compania are sediul în sectorul 6?“ Ea nu accepta decåt joburi în acest sector, deoarece „este un mediu pe care-l cunosc foarte bine şi nu am mai ieşit din zona mea de confort de ani buni…“
Interviu în esperanto Una dintre cerinţele obligatorii pentru un post de Trade Manager, la o cunoscută companie internaţională, era cunoaşterea limbii engleze la nivel avansat. CV-ul candidatului chemat la interviu arăta că ar avea aceste cunoştinţe, dar surpriză! Discuţia începută în limba engleză se transformă foarte repede în esperanto. La întrebarea recrutorului pe ce se bazează cånd afirmă că nivelul limbii engleze pe care o vorbeşte este foarte bun, candidatul răspunde, candid, că asta este impresia lui: „Înţeleg absolut tot ce se spune!“