Firmele din construcţii: mai bine vindem active decât acţiuni

În condiţi de piaţă mult mai dificile, companiile de construcţii şi imobiliare şi-au văzut afacerile scăzând considerabil, dar au reuşit totuşi să rămână pe plus în prima parte a anului. Pe o bursă cu o capitalizare de 81,5 milioane de lei, tranzacţiile cu acţiunile a şase companii cu afaceri pe piaţa construcţiilor şi imobiliară, analizate de Capital, au valorat, în ultimele 12 luni, 77,5 milioane de lei. Suma reprezintă doar ceva mai mult decât cifra de afaceri&nbs

În condiţi de piaţă mult mai dificile, companiile de construcţii şi imobiliare şi-au văzut afacerile scăzând considerabil, dar au reuşit totuşi să rămână pe plus în prima parte a anului.

Pe o bursă cu o capitalizare de 81,5 milioane de lei, tranzacţiile cu acţiunile a şase companii cu afaceri pe piaţa construcţiilor şi imobiliară, analizate de Capital, au valorat, în ultimele 12 luni, 77,5 milioane de lei. Suma reprezintă doar ceva mai mult decât cifra de afaceri  reuşită pe primele şase luni din 2009 de antreprenorul de construcţii bucureştean Comnord (75,9 milioane  de lei).

Iluzii prea mari pentru afacerile de la bursă nu şi-a făcut însă nimeni, din cauza crizei care a diminuat serios atât anvergura businessurilor, cât şi încrederea învestitorilor de pe piaţa de capital. Rezultatul a fost, în general, diminuarea afacerilor raportate în prima jumătate a anului în curs. Printre „victime“ s-a numărat Comnord, care a strâns 75,9 milioane de lei cifră de afaceri şi un profit de 500.000 lei, după ce în 2008, afacerile companiei au valorat 233,98 milioane de lei, sumă practic imposibil de atins în ultimele şase luni ale anului. Un alt mare constructor, Cominco, a adunat doar 43,3 milioane de lei, în şase luni din 2009, circa jumătate faţă de aceeaşi perioadă din 2008, când antreprenorul a avut venituri de 77 milioane de lei. La aceasta se adaugă şi datoriile către furnizori, în valoare de 6,2 milioane de lei.

În extreme stau Condmag, a cărei cifră de afaceri a crescut în prima jumătate a anului la 119 milioane de lei, de la doar 60 de milioane de lei  în primul semestru din 2008, şi Concefa, care nu şi-a prezentat raportul financiar în prima parte a anului. Compania de construcţii sibiană, deşi a raportat anul trecut venituri duble faţă de 2007 (140,7 milioane de lei, faţă de 74 de milioane), a avut o evoluţie complet diferită în privinţa profiturilor. Profitul a fost de 4,2 milioane de lei în 2008, iar anul acesta a scăzut considerabil, la 2,9 milioane de lei.

Situaţii amestecate au şi cei doi dezvoltatori listaţi, Impact şi Imotrust.Arădenii de la Imotrust au avut un an bun în 2008, cu o cifră de afaceri de 15,9 milioane de lei, dublă faţă de 2007, un profit de 500.000 de lei, dar şi datorii de 700.000 de lei, însă în 2009 au păstrat tăcerea în ceea ce priveşte rezultatele financiare. Impact, în schimb, a pierdut, în primul semestru al anului în curs, două treimi din cifra de afaceri din aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la doar 29,6 milioane lei.

Mai merită joaca la Bursă?

Dezvoltatorul din Capitală are active imobilizate (proiecte în desfăşurare, în general) în valoare de 133,5 milioane de lei în acest an, dar nu se poate plânge, profitul net fiind de două milioane de lei. Compania a reuşit să rescadenţeze un credit în valoare de 12,8 milioane euro destinat finanţării proiectului Ghen­cea, care a fost amânat. „Un alt cre­dit de capital de lucru, de 800.000 de euro, a avut o modificare a garanţiilor şi s-a stabilit o rambursare anticipată, până la 31 decembrie 2009. Al treilea credit, din care nu s-a făcut încă nicio tragere, este pentru proiectul Lomb (n. red. Cluj-Napoca) şi perioada de tragere a fost prelungită din cauza folosirii altor resurse în această fază a proiectului, care se desfăşoară conform programării“, explică Carmen Săndulescu, CFO al Impact.

Jucătorii din piaţă susţin că între valoarea de tranzacţionare şi cea a activelor decalajul este prea mare, acţiunile fiind subevaluate. „Având în vedere valoarea rezultată din aritmetica pieţei, 24 milioane de euro, am obţine de cel puţin cinci ori mai mulţi bani dacă am vinde activele decât din acţiuni“, spune Săndulescu.

După ce anii 2005 şi 2006 au fost buni pentru cei care se finanţau astfel, perioada 2007-2009 e mult mai proastă, dar şanse există. „Companiile puternice, care au contracte mari şi de lungă durată, se pot finanţa. Bani mai sunt. E drept că nu mai e ca altădată“, arată Cristian Ustinescu, şeful diviziei capital markets al DTZ Echinox.

În momentul de faţă, am obţine de cel puţin cinci ori mai mulţi bani dacă am vinde activele companiei decât din vânzarea acţiunilor.
Carmen Săndulescu, CFO Impact

Acţiunile constructorilor

Cea mai bună evoluţie pe bursă, în 2009, a avut-o compania Condmag, urmată de Concefa. În total, tranzacţiile cu acţiunile celor patru firme din construcţii listate au însumat 44,5 milioane de lei în ultimele 12 luni

Acţiunile dezvoltatorilor

500% este diferenţa între valoarea acţiunilor şi cea a activelor companiei Impact, care ar putea obţine 120 de mili­oane de euro din vânzarea activelor deţinute.