Firmele din energie văd luminița profitului în tunelul pieței din 2014

Companiile din sectorul de petrol şi gaze, producători sau în servicii anexe, reuşesc un început de an foarte bun, cu speranţe mari de obţinere a unor profituri semnificative în 2014.

Evoluţia stabilă şi pozitivă a sectorului de petrol şi gaze naturale nu influenţează doar OMV Petrom, cea mai mare companie din acest sector, ci şi companiile cu activităţi conexe. Cum ar fi Conpet Ploieşti, transportatorul de ţiţei (controlat de statul român) care a reuşit, în primul trimestru, un profit net de 14,8 milioane lei, în creştere cu 19,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Afacerile Conpet au crescut cu 8,8%, până la 91,8 milioane lei, vânzările mai mari fiind susţinute de majorarea cu 19,4% a cantităţilor de ţiţei, gazolină şi condensat transportate, volumul ridicându-se la 1,55 milioane tone în primele trei luni. Cantităţile din import s-au dublat, până la un total de 531.000 tone.

Rompetrol Rafinare, cea de-a doua companie ca mărime din sectorul petrolier autohton, a reuşit, în primul trimestru, o creştere de 48% a cifrei de afaceri, care a ajuns la 1,3 miliarde dolari, în timp ce profitul operaţional s-a situat la 9,37 milioane dolari, după ce în primul trimestru al anului trecut compania a înregistrat o pierdere operaţională de 119.000 dolari. Rezultatul net a rămas însă negativ, respectiv o pierdere de 26,8 milioane dolari, mai mare decât cea de anul trecut, de 25,18 milioane dolari. 

Rezultatele financiare ale companiei deţinute de KMG International au fost influenţate pozitiv de creşterea cantităților produse şi vândute şi negativ de cotaţiile internaţionale la ţiţei. Preţul ţiţeiului s-a diminuat cu 4% în primele trei luni, având o cotaţie medie de 108 dolari pe baril pentru cel de tip Brent şi de 107,5 dolari pentru Ural. Rafinăria Petromidia a reuşit însă un record în ceea ce priveşte producţia, cantitatea medie prelucrată fiind de 13.000 tone pe zi, cea mai mare de la înfiinţarea companiei din 1979. Randamentul atins la benzină şi motorină s-a ridicat la 96%, peste precedentul vârf, de 85,6%.

Exporturile companiei din primele trei luni au însumat peste 600 milioane dolari. În condiţiile în care exporturile de pe întreg anul trecut s-au ridicat la 1,7 miliarde dolari, pentru acest an se estimează o majorare a acestora de până la 30%.

Vânzările totale de carburanţi au totalizat peste 892.000 tone, cu 81% mai mari decât în primele trei luni ale anului trecut. Vânzările de pe piaţa internă au urcat cu 42%, iar cele de pe pieţele externe, cu 120%. Gradul de utilizare al Petromidia a fost de 90,5%, cu 16 procente mai mare decât anul trecut. Rafinăria Vega a prelucrat 51.591 tone de materie primă, cu 66% mai mult decât în primele trei luni ale anului trecut.

Compania are programate şi pentru acest an investiţii de 35 milioane dolari, ceea ce duce, conform datelor societăţii, la investiţii totale ale kazahilor de peste 1,3 miliarde dolari, de la preluarea companiei. Rompetrol Rafinare are o capitalizare la zi de 1,9 miliarde lei, însă valoarea zilnică a tranzacţiilor este foarte redusă, de ordinul a câteva mii de lei, din cauza numărului redus de acţiuni libere la tranzacţionare, reprezentând mai puţin de 3% din capitalul social.

Una caldă, una rece

Şi compania de foraj Dafora Mediaş, controlată de Gheorghe Călburean, a reuşit, în primul trimestru, revenirea pe profit, obţinând un câştig net de 1,75 milioane lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, compania a consemnat o pierdere de 3,5 milioane lei. Cifra de afaceri a Dafora a urcat cu 13,5%, până la 56,6 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale au avansat doar cu 1,5%, până la 50,2 milioane lei. Rezultatele sunt importante pentru companie, în condiţiile în care anul trecut a înregistrat pierderi totale de 145 milioane lei, iar în 2012, de 29 milioane lei. Conform acţionarului majoritar Gheorghe Călburean, prin pierderile de anii trecuţi bilanţurile au fost curăţate de problemele cauzate de criză, iar anul acesta se va trece pe profit.

Condmag Braşov, cealaltă companie din sectorul energetic controlată tot de Călburean, a reuşit doar să îşi majoreze puternic veniturile, de la 177, milioane lei în primele trei luni ale anului trecut până la 52,8 milioane lei, însă nu a obţinut şi profit. Pierderile din primele trei luni s-au menţinut la 6,35 milioane lei. Constructorul de conducte de gaze, petrol şi apă şi-a redus cheltuielile cu personalul de la 6,25 milioane lei până la 5,27 milioane, în timp ce cheltuielile cu materii prime şi materiale au urcat de la 9,73 milioane lei, anul trecut, până la 46,5 milioane lei.

 

9,4 milioane dolari este valoarea profitului operaţional obţinut de Rompetrol în primul trimestru al anului