Firmele britanice avertizează că nu vor putea rezista în absența unui acord comercial cu Uniunea Europeană. Influenta confederație a industriei britanice susține că după criza COVID-19 firmele nu mai au resurse să se pregătească și de un no-deal Brexit. Guvernul mai are trei săptămâni să ceară o extindere a perioadei de negociere. Mai mulți miniștri din guvernul Boris Johnson au indicat însă că nu vor o asemenea extensie.
Cel mai influent grup de afaceri din Marea Britanie avertizează că firmele private nu vor putea face față și pandemiei, și ieșirii din Uniunea Europeană fără un acord comercial. Confederația Industriei Britanice (CBI), reprezintă 190.000 de companii private, care împreună angajează şapte milioane de oameni, adică o treime din forța de muncă britanică.
Marea Britanie este țara cu cele mai multe victime ale COVID-19, cu peste 40.000 de decese. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Marea Britanie riscă să fie și țara cea mai lovită economic de pandemie dintre toate țările dezvoltate.
Directorul Confederației Industriei Britanice, Carolyn Fairbairn, a declarat la BBC că rezistența firmelor britanice este la pământ în urma pandemiei, întrucât resursele financiare și rezervele au fost folosite în ultimele luni. Ea a adăugat, că ”firmele cu care vorbesc îmi spun că nu au nici timp, nici bani să facă pregătiri pentru un Brexit fără acord până la sfârșitul anului. Aceasta este vocea rațiunii și trebuie să fie auzită și în cadrul negocierilor.”
”Cred că există riscul ca pe măsură ce intrăm în această ultimă fază a negocierilor să uităm de economie. Reprezentanții companiilor private sunt destul de tăcuți, pentru că sunt pur și simplu extenuați, ca noi toți.”, a mai adăugat aceasta.
Negocierile nu merg cum ar trebui
Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind noul acord comercial merg prost. După patru runde de negocieri desfășurate de la începutul anului progresul este limitat. Fiecare parte se acuză reciproc de lipsa progresului.
Ultima rundă s-a încheiat săptămâna trecută. Negociatorul din partea blocului comunitar, francezul Michel Barnier, a declarat că așa nu se mai poate continua. El acuză guvernul britanic că nu își respectă obligațiile asumate prin acordul de ieșire din Uniunea Europeană, document semnat de premierul Boris Johnson și de șefii de stat din cele 27 de state membre ale Uniunii, la sfârșitul anului trecut.
Consecințe majore
Michel Barnier spune că uniunea își dorește un acord comercial ambițios cu Marea Britanie, care să permită schimburi comerciale fără cote și tarifuri vamale. Pentru asta Marea Britanie trebuie să accepte că nu va face concurență neloială Uniunii Europene și, de asemenea, să accepte standardele și legislația europeană. Guvernul britanic declară, însă că nu se va alinia legislației europene întrucât acum este un stat suveran, care va respecta doar propria legislație. Acest meci de ping-pong poate avea însă consecințe majore, deopotrivă asupra economiei britanice și a celei europene.
”Îmi pasă de rezultat, îmi pasă de locurile de muncă și impactul asupra economiei”, a mai spus Carolyn Fairbairn.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în 31 ianuarie, dar până la sfârșitul anului nu se va schimba nimic în viața de zi cu zi a oamenilor și a companiilor, grație perioadei de tranziție de care beneficiază Marea Britanie.
Tratatele comunitare oferă până la doi ani ca perioadă de tranziție. Guvernul de la Londra, condus și format în mare parte din susținătorii campaniei Brexit, spun însă că doresc ca perioada de tranziție să se încheie la sfârșitul acestui an, adică după 11 luni în loc de doi ani.
În această lună este programat un summit la nivel înalt între premierul Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, se speră, va debloca negocierile comerciale. Marea Britanie va trebui să decidă în următoarele trei săptămâni dacă își menține poziția de a încheia negocierile la sfârșitul acestui an, indiferent dacă până atunci se ajunge sau nu la un acord comercial.
Purtătorul de Cuvânt al Consiliului European a făcut, astăzi, un anunț pe pagina de Twitter, de potrivit căruia liderii instituțiilor europene au convenit cu premierul britanic Boris Johnson să discute pe 15 iunie prin videoconferință asupra stadiului negocierilor privind relația post-Brexit între cele două părți