'Multe parcuri au beneficiat de scutire totală de la impozitul pe clădiri, deci impozite locale. Avem şi legislaţie în acest sens. Însă mulţi nu şi-au dat seama că acest impozit pe construcţii de fapt înlocuieşte taxa locală. S-a presupus (că taxa nu se aplică în acest caz – n.r.), pentru că se vorbeşte de un deceniu despre regimul fiscal preferenţial pentru aceste parcuri. Mulţi nu şi-au dat seama decât prin mai – iunie 2014 că au un impozit de plătit. Şi s-a ajuns la situaţia paradoxală că erai motivat să te duci la autorităţile locale şi să negociezi cu ei o creştere a impozitului de la zero la zero şi ceva doar să fie un impozit. Pentru că dacă aveai zero, plăteai 1% (taxa pe construcţii speciale -n.r.). Dacă aveai un impozit de zero şi ceva la sută erai scutit de impozit pe construcţii speciale. Este un joc cumva ciudat, dar de care unii nu şi-au dat seama la timp', a explicat Milcev în cadrul unei conferinţe de specialitate.
El a adăugat că astfel de situaţii se regăsesc şi în prezent, când asemenea investiţii sunt scutite de impozitul local dar plătesc impozit pe construcţii. Aceştia au, aşadar, posibilitatea să meargă la primărie şi să negocieze un impozit, fie şi modic, pentru a fi exceptaţi de la plata taxei pe construcţii măcar cu efect din 2015. 'A fost una din curiozităţile fiscale ale anului 2014 care a avut nişte consecinţe cred că neintenţionate nici măcar de Ministerul Finanţelor. Dar s-a întâmplat, iar acum este important să înţelegem şi să fie o lecţie pentru anul care vine', a subliniat Milcev.
Legislaţia privind impozitul pe construcţii speciale a fost modificată la finalul anului trecut, taxa fiind redusă de la 1,5% la 1%. De asemenea, au fost introduse şi o serie de noi scutiri, printre care şi cea pentru clădirile din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.
SURSA: Agerpres