Așadar, Rusia va efectua primele sale plăţi internaţionale în criptomonede înainte de finalul acestui an. Decizia a fost luată pentru a depăşi dificultăţile cauzate de sancţiunile occidentale.
A ieșit la iveală planul Rusiei pentru a depăşi dificultăţile cauzate de sancţiuni
Potrivit Reuters, Moscova se confruntă cu întârzieri semnificative ale plăţilor internaţionale cu partenerii comerciali importanţi. Situația a apărut după ce băncile locale, sub presiunea autorităţilor occidentale de reglementare, au devenit mai prudente în privinţa afacerilor cu creditorii ruşi.
Parlamentul de la Moscova ar urma să aprobe marţi legislaţia care va permite firmelor ruseşti să folosească criptomonede în tranzacţiile internaţionale.
Noua legislaţie ar urma să intre în vigoare până în toamnă.
Guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a oferit marți, 30 iulie, mai multe informații.
„Discutăm deja cu ministerele, agenţiile şi firmele condiţiile experimentului, şi ne aşteptăm ca primele astfel de plăţi să aibă loc până la finalul acestui an. Autorităţile de reglementare sunt pregătite să arate flexibilitate”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.
În prezent, criptomonedele nu sunt permise în Rusia pentru plăţi
În momentul de față, criptomonedele nu sunt permise în Rusia pentru plăţi. Noua lege are ca obiectiv schimbarea situaţiei.
Întârzierile în efectuarea plăţilor a devenit o dificultate majoră pentru economia rusă, a avertizat Banca Rusiei.
„Riscurile provocate de sancţiunile secundare au sporit. Ele fac mai dificile plăţile pentru importuri, este vizată o gamă largă de bunuri”, a afirmat Nabiullina.
Potrivit oficialului, companiile încearcă să găsească soluţii, dar dificultăţile duc la lanţuri de aprovizionare mai lungi şi la majorarea costurilor.
Consiliul Uniunii Europene a decis să extindă sancțiunile
Consiliul Uniunii Europene a anunțat luni prelungirea măsurilor restrictive împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până la 31 ianuarie 2025, ca urmare a persistării acțiunilor Moscovei de destabilizare a situației din Ucraina.
Introduse inițial în 2014, sancțiunile au fost semnificativ amplificate din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Aceste sancțiuni acoperă o varietate de măsuri sectoriale, inclusiv restricții asupra comerțului, sectorului financiar, tehnologiilor și produselor cu dublă utilizare, industriei, transporturilor și bunurilor de lux.
Printre ele se numără interdicția importului și transferului de țiței transportat pe mare și a unor produse petroliere din Rusia către UE, excluderea unor bănci ruse din rețeaua SWIFT, precum și suspendarea licențelor și activităților de radiodifuziune ale canalelor de dezinformare sprijinite de Kremlin în Uniunea Europeană.
Măsurile includ și măsuri specifice pentru a preveni ocolirea sancțiunilor.