"Europa Centrală şi de Est este una din regiunile europene care înregistrează cea mai dinamică creştere, ceea ce pentru firme din Germania înseamnă un potenţial de piaţă ridicat. Pentru multe firme internaţionale, investiţiile în Europa Centrală şi de Est sunt astăzi indispensabile şi rentabile. În medie patru din cinci firme ar investi din nou în ţara-gazdă”, se arată în comunicatul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

La începutul lui 2012 a fost realizat pentru a şaptea oară chestionarul de conjunctură al Camerelor de Comerţ şi Industrie Germane din străinătate (AHK-uri) din regiunea Europa Centrală şi de Est. Peste 1.300, în principal firme germane din 16 ţări ale regiunii, au participat la chestionar.

Situaţia economică actuală din ţara respectivă a fost apreciată de majoritatea ca fiind mai degrabă rea (49% în media Europei Centrale şi de Est (ECE)), iar pentru 2012 firmele nu se aşteaptă la îmbunătăţiri semnificative. Totuşi, în ce priveşte propriile afaceri firmele sunt încrezătoare: cifrele de afaceri au crescut în medie, iar pentru anul în curs se aşteaptă la noi creşteri ale acestora. În ce priveşte România, 54% dintre participanţi consideră situaţia actuală a firmei ca fiind satisfăcătoare, 42% ca fiind bună. Majoritatea sunt de părere că acest lucru va rămâne neschimbat şi în 2012.

Potrivit studiului, aşteptările pozitive se reflectă şi în intenţiile de investiţii şi în ce priveşte angajările. În majoritatea ţărilor firmele intenţionează să angajeze personal. De asemenea, sunt pozitive şi răspunsurile în ceea ce priveşte planurile de investiţii.

"Ca un avantaj al regiunii văd majoritatea potenţialul forţei de muncă. Mai ales costurile scăzute au fost apreciate ca fiind un avantaj al amplasamentului investiţional. În România salariile au crescut, însă costurile cu forţa de muncă rămân foarte scăzute în comparaţie cu Germania", se arată în studiu.
Ce îi nemulţumeşte şi ce îi atrage pe investitorii germani

În ceea ce priveşte nemulţumirile firmelor germane, acestea se referă mai ales la corupţie, la predictibilitatea politicilor economice, siguranţa juridică şi transparenţa în licitaţiile publice. Rezultatele în ce priveşte aceste puncte sunt mai slabe decât cu un an în urmă, iar România se află la aceste capitole chiar sub media Europei Centrale şi de Est (ECE).

În ce priveşte atractivitatea pentru investitorii germani, România se află la mijlocul clasamentului, după Cehia, Polonia, Slovacia, Croaţia, Lituania sau Letonia, dar înainte Ungariei, Bulgariei sau a Ucrainei. 89% din cei chestionaţi ar alege din nou România ca amplasament investiţional. În ciuda unor probleme, aşteptările investitorilor au fost totuşi îndeplinite.

La chestionarul din martie 2012 au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii şi comerţ.
Sursa: Agerpres