Ofertele de muncă din acest an s-au adresat persoanelor calificate şi cu experienţă relevantă. Firmele au recrutat specialişti pentru a evita costurile legate de dezvoltarea profesionlă.
Consultanţii în resurse umane ne-au oferit concluziile lor privind piaţa recrutării în 2009 (vezi casetele alăturate). La unison, ei spun că procesul de recrutare a fost mult mai selectiv şi mai anevoios în acest an, deşi pe piaţă au existat candidaţi mai mulţi ca oricând. „Clienţii noştri au dorit să vadă candidaţi cu abilităţi foarte ridicate de management şi strategie financiară, chiar dacă domeniul de activitate propriu-zis era în marketing, vânzări sau chiar în producţie. Au fost selectaţi oameni pregătiţi să obţină imediat profituri“, spune Daniela Necefor, director general la Total Business Solutions.
O retrospectivă asupra activităţii din acest an, efectuată de administratorii site-ului de recrutare on line BestJobs, arată că numărul anunţurilor de angajare publicate a fost cu aproximativ 40% mai mic faţă de 2008. Cele mai multe au fost în domeniul vânzărilor şi comerţului. În topul oraşelor în care s-au activat cele mai multe anunţuri s-a situat, desigur, Capitala, cu 50% din totalul ofertelor lansate, urmată de Timişoara (7%), Cluj (7%), Iaşi (4,5%) şi Braşov (4,2%).
Directoarea generală de la Professional, Cristina Pasat, apreciază că recrutările au scăzut nu numai numeric, ci şi sub aspectul ofertelor salariale, în general mai mici decât în 2008. „Ceea ce este totuşi un lucru benefic, dacă ne gândim la creşterile artificiale de pe piaţa muncii din ultimii doi ani.“ Mihaela Perianu, directoarea generală de la AIMS Human Capital, precizează că pentru posturile de top management s-au menţinut totuşi ofertele cele mai bune.
Mai multe cereri de angajare ca oricând
La nivel de senior management, oferta fost remarcabil redusă faţă de anii anteriori, ceea ce se vede din datele firmei Advice Human Resources. Consultantul Rudolf Fedorovici constată că au continuat să facă solicitări industriile neafectate de criză şi care, de regulă, angajează profesionişti înalt specializaţi: firmele dezvoltatoare de software, producătorii din farmaceutice, firmele care se ocupă cu externalizarea proceselor funcţionale, serviciile specializate etc. „Eventualele creşteri ale volumului de oferte de angajare n-au depăşit însă 10%-15%“, precizează Fedorovici.
Cele mai vânate posturi, potrivit CV-urilor postate pe site-ul de recrutare Best Jobs, au fost pentru agenţi de vânzări (peste 16.000 aplicări), asistent manager (peste 14.000 de aplicări) şi serviciul clienţi (peste 12.000 de aplicări). Conform statisticilor din intervalul ianuarie – octombrie 2009, site-ul a înregistrat o creştere cu 218% a numărului de răspunsuri la anunţurile de recrutare, în toate domeniile, faţă de acelaşi interval al anului 2008. Solicitări mai multe au primit şi firmele de recrutare. Din păcate, nu s-a remarcat şi o creştere deosebită a calităţii sau competenţelor candidaţilor, spun specialiştii în resurse umane.
AIMS Human Capital
Începând cu trimestrul al doilea al acestui an, ofertele de locuri de muncă au început să crească, prin comparaţie cu prima parte a anului, dar nu şi cu 2008. În toamnă, s-a înregistrat o tendinţă ascendentă a ofertelor la nivel de top şi middle management.
Cele mai multe locuri de muncă
Industria de bunuri de larg consum, retail, IT&C şi industria farmaceutică.
Oferta salarială
În scădere, pentru orice nivel ierarhic, cu 10%-15%, chiar mai mult în unele cazuri.
Advice Human Resources
Cu excepţia industriilor grav afectate de criză (imobiliare, construcţii, auto, servicii financiare), cele mai active au fost marile lanţuri de magazine, unele firme din farmaceutică, multe firme din industria alimentară, marii jucători din externalizarea proceselor funcţionale şi o serie de firme de consultanţă specializată.
Cele mai multe locuri de muncă
Vânzări şi IT. Au predominat locurile de muncă de la nivelurile de bază: reprezentant vânzări, reprezentant comercial, lucrător comercial.
Oferta salarială
A scăzut, în medie, cu 20% pentru profilele profesionale simple (fără studii superioare, fără calificari speciale, entry level etc.). Pentru poziţiile de nivel superior, s-au înregistrat scăderi de aproximativ 10%.
Professional:
Salariile nu au mai crescut şi nici nu au mai fost oferte spectaculoase, astfel încât să ridice nivelul pieţei. Scăderile semnificative s-au înregistrat mai ales la nivelul beneficiilor sau al bonusurilor oferite.
Cele mai multe locuri de muncă
Domeniile financiar-contabil, IT, collection, customer service/call center. Cele mai multe s-au situat la nivelul entry, middle şi specialişti.
Oferta salarială
A fost mai ridicată în domeniul financiar-contabil, cu preponderenţă în segmentul specialiştilor.
Total Business Solutions:
S-au cerut oameni care au lucrat în firme concurente sau în domenii foarte apropiate, pentru că angajatorii au dorit specialişti performanţi, pregătiţi să coordoneze echipe şi să obţină rezultate chiar din prima zi.
Cele mai multe locuri de muncă
Industria de bunuri de larg consum şi inginerie. Pentru prima dată, firmele au solicitat ingineri specialişti cu vechime de peste 15-20 de ani în specialitate.
Oferta salarială
În general, a scăzut cu 20% pentru toate ofertele noi de posturi, faţă de 2008. A crescut pe domeniul tehnic/inginerie cu 20%.
Criza nu a afectat vânzările
În topul domeniilor cu cele mai multe cereri de angajare, din totalul anunţurilor activate pe BestJobs, anul acesta nu mai apare cel de finanţe-contabilitate.
SURSA: BESTJOBS