Majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare ar hrăni evaziunea fiscală, ar spori tensiunile dintre angajaţi şi angajatori şi i-ar lovi mai ales pe oamenii de rând.
Preşedintele firmei de consultanţă Riff Holding, care anunţa în urmă cu circa o săptămână că în spatele uşilor închise ale Palatului Victoria se evaluează serios posibilitatea creşterii taxei pe valoarea adăugată şi a cotei unice de impozitare a veniturilor şi profiturilor, a fost imediat contrazis de autorităţi. „Sunt măsuri care nu fac obiectul discuţiilor pe care le-am avut cu consultanţii fiscali“, a spus ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, despre zvonurile privind trecerea la TVA de 22% (de la 19%, în prezent) şi la o cotă unică de 18% (faţă de 16%, azi). La rândul lui, premierul Emil Boc a declarat că, cel mai probabil, se va discuta cu FMI şi Comisia Europeană o majorare a deficitului bugetar. „Nu ne atingem de cota unică sau de TVA“, a ţinut să sublinieze şeful Guvernului.
În ciuda acestor asigurări, întreprinzătorii autohtoni mărturisesc că se gândesc cu groază la eventualitatea unor creşteri de taxe. „Nu ar fi prima dată când ni s-ar spune ceva şi, peste două luni, s-ar lua exact măsura contrară, dându-se vina pe criză şi pe gradul scăzut de colectare la buget. Nici nu vreau să-mi închipui ce ar însemna să fiu silit să cresc preţurile cu aproape 3% – căci în asta s-ar traduce, practic, majorarea TVA -, în condiţiile în care clienţii deja se uită la fiecare leu“, spune Marian Tase, directorul unei companii de distribuţie de sisteme informatice din Bucureşti.
TVA mărită ajută economia neagră
Tot de TVA se sperie şi Maria Grapini, patroana Pasmatex, grup de firme din industria textilă, cu peste 750 de angajaţi. Ea spune că faptul că taxa pe valoarea adăugată nu se rambursează niciodată la timp înseamnă, de fapt, că majorarea ei nu va duce decât la o blocare şi mai mare a lichidităţilor. „Dacă s-ar introduce, de exemplu, exonerarea de la plata TVA dacă cele două părţi sunt plătitoare de TVA sau măcar dacă s-ar pune la punct un sistem de rambursare eficient, pentru noi efectul acestei măsuri ar fi minim. Altfel, însă, va fi dezastruos“, afirmă Grapini.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), Viorel Marin, consideră că o majorare a taxei pe valoarea adăugată va arunca în ilegalitate cea mai mare parte a domeniului său. „Dacă la TVA de 19% evaziunea fiscală în acest sector trece de 70%, adică peste 400-500 de milioane de euro pe an numai în producţia şi comercializarea de pâine, vă daţi seama ce ar însemna un salt al TVA cu trei puncte procentuale“, spune el.
Tot de piaţa neagră se teme şi patronul Angst, Sorin Minea. „În condiţiile actuale, TVA de 22% m-ar determina, cel mai probabil, să renunţ la procesarea de carne. Dacă, însă, s-ar elimina evazioniştii care ne fac concurenţă neloială şi s-ar lărgi baza de colectare, nu m-ar deranja prea tare, pentru că, atunci, creşterea s-ar resimţi mai ales la consumator“, explică el.
Patronii nu pot ţine cu dinţii de profituri
Deşi poate ne-am aştepta să fie intransigenţi atunci când vine vorba de câştigurile lor, întreprinzătorii par a fi destul de înţelegători faţă de o eventuală mărire a cotei pe care o ia statul din profiturile companiilor. „Impozitul pe profit deja a crescut, de fapt, prin introducerea celui forfetar. Dacă o eventuală majorare a acestei taxe nu va veni la pachet cu scutirea de impozit a profitului reinvestit, măsura nu ne-ar afecta prea mult“, crede Maria Grapini. La fel de relaxat când vine vorba de profiturile sale este Sorin Minea. „Mă deranjează cel mai puţin. De fapt, dacă ar fi să aleg, aş alege creşterea cotei unice şi aş renunţa la mărirea TVA“, precizează acesta.
Cheltuieli mai mari cu salariile
Cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce priveşte eventuala creştere a cotei unice de impozitare pe venituri. „Noi negociem salariile de bază, deci cele brute. Teoretic, nu pe noi, angajatorii, ne afectează mărirea impozitului pe salarii. Însă, în momentul în care angajatului îi rămân mai puţini bani, normal că va dori să renegocieze leafa, ceea ce va pune presiune tot pe patronul său“, explică Grapini.
Sorin Minea, patronul Angst, crede că se va ajunge, în acest mod, ori la creşteri de costuri pentru anagajatori, ori la scăderea salariilor şi la plecarea unor angajaţi, mai ales a celor mai capabili, ori la reintroducerea plăţilor realizate „la negru“. Un reprezentant al Petrom ne-a dezvăluit că, pentru cea mai mare companie petrolieră autohtonă, creşterea cotei unice cu două puncte procentuale ar însemna costuri suplimentare de peste şapte milioane de euro pe an pentru a păstra salariile angajaţilor la acelaşi nivel ca în prezent.
Creşterea impozitului pe salarii, care teoretic îi afectează pe angajaţi, va pune presiune tot pe angajatori.
Maria Grapini, preşedinte Pasmatex Grup
22% TVA ar face ca România să se situeze pe locul al doilea în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, la egalitate cu Polonia şi Finlanda
INCERT
Dacă unii politicieni şi businessmeni spun că se aşteaptă trecerea alegerilor prezidenţiale pentru creşterile de taxe, alţii (mai puţini) cred că, de fapt, sunt şanse mari să asistăm la scăderi