Companiile isi pot instrui personalul in centre proprii, apeland la alte firme ce ofera asemenea servicii sau la centrele de educatie permanenta ale universitatilor de stat. Pe baza unei intelegeri intre firma privata si universitate, se pot organiza cursuri de perfectionare de scurta durata (doua-trei zile sau cateva saptamani) pentru angajatii companiei solicitante. Aceasta forma de colaborare intre mediul academic si agentii economici se afla in centrul atentiei, beneficiind de reglementari s
Companiile isi pot instrui personalul in centre proprii, apeland la alte firme ce ofera asemenea servicii sau la centrele de educatie permanenta ale universitatilor de stat. Pe baza unei intelegeri intre firma privata si universitate, se pot organiza cursuri de perfectionare de scurta durata (doua-trei zile sau cateva saptamani) pentru angajatii companiei solicitante.
Aceasta forma de colaborare intre mediul academic si agentii economici se afla in centrul atentiei, beneficiind de reglementari speciale in tarile occidentale. In Romania, o lege a educatiei permanente se afla abia in curs de redactare, la fel si reglementarile privind functionarea centrelor de acest gen din cadrul universitatilor. Cu toate acestea, in baza autonomiei universitare, institutiile de invatamant superior au dreptul de a emite certificate pentru absolventii cursurilor de perfectionare pe care le organizeaza.
Din 49 de institutii de invatamant superior de stat, cate sunt in Romania, toate au unul sau mai multe centre de educatie permanenta. Toate dispun de experti in fiecare domeniu de pregatire iar taxele percepute sunt considerabil mai mici fata de cele ale agentiilor private. Si totusi, nu exista o evaluare oficiala unitara in termeni de continut si utilitate concreta a programelor oferite. Universitatile sunt responsabile pentru calitatea pregatirii furnizate.
Un imprumut al Bancii Mondiale a asigurat pentru 27 din centrele de educatie permanenta peste 100.000 USD pentru initierea unei baze materiale performante. Banii au fost administrati de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) pe baza unei selectii riguroase a proiectelor depuse. „S-au evaluat corpul profesoral, obiectivele si uneori chiar recomandarile potentialilor beneficiari. Centrele care au obtinut finantare au un nivel calitativ superior celorlalte iar auditul efectuat in fiecare din cei patru ani arata o valorificare corespunzatoare a fondurilor”, ne spune profesor doctor Mihai Popescu, vicepresedinte al CNFIS.
Lista completa cu centrele finantate poate fi obtinuta la sediul CNFIS, tel.: 307.19.21, 307.19.23.
Departamentul de educatie permanenta al Universitatii „Politehnica” Timisoara
· Activeaza din anul 1998, in urma semnarii unui contract de co-finantare PHARE, dar o noua structura definitivata in 2000 a asigurat cresterea calitatii serviciilor oferite.
· Domenii: management, operare PC si programare, transport urban si constructia drumurilor, cadastru agricol si topografie, educatie tehnologica, electronica, evaluari, retele de calculatoare.
· Cursurile de pregatire sunt extrem de flexibile ca program si ca pret: pot fi intensive si de durata mai scurta sau de una-doua ore pe zi, pe timp mai lung.
· Taxele variaza intre 20 si 40 USD pe ora, pentru o grupa de cursanti de aproximativ 10-15 persoane si pot fi negociate.
· Opinia beneficiarilor: „Avem incredere in calitatea pregatirii furnizate de specialistii centrului. Peste 40 de ingineri ai companiei noastre au urmat cursuri de electronica si specializare in IT, cu rezultate clar vizibile in activitatea profesionala. Ori de cate ori vom avea nevoie de instruire pentru angajati vom apela in primul rand la acest departament.” (Valerica Telcean, Siemens Automotive Romania S.R.L.)
Departamentul de formare permanenta al Academiei de Studii Eonomice
· Centrul ofera 100 de cursuri, din care 52 cursuri de perfectionare (20-40 ore) si 448 cursuri de aprofundare de scurta durata (sau de week-end). Programele pot fi desfasurate atat la sediul centrului cat si la sediul firmei solicitante.
· Domenii: management, investitii, contabilitate, marketing, programare, instrumente financiare, comert, Internet si tehnologie web etc.
· Durata si pret: 20 ore – 2.000.000 lei/persoana, 40 ore – 3.750.000 lei, 12 ore – 1.500.000 lei/persoana.
· Verificarea si finalizarea cursurilor se realizeaza printr-o testare finala.
· Cursantii obtin un certificat de absolvire (certificat de formare continua).
· Opinia beneficiarilor: „Cursul de contabilitate pe care l-am urmat este o noutate, fiind axat pe noile standarde introduse in sistemul din Romania. Problema este ca am fost tratati ca niste studenti, prea multa teorie si prea putina practica!” (Iuliana Craiciu, contabil sef, Spicul S.A.)
Cursurile de educatie permanenta oferite de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
· Se adreseaza unei categorii largi de personal care desfasoara activitati de cercetare, proiectare, executie si exploatare in industria constructiilor si domenii conexe ale acesteia.
· Exemple: initiere in utilizarea sistemelor informationale, bazelor de date, tabulatoarelor; management tehnologic, calculul sistemelor rutiere cu ajutorul calculatorului, sisteme informationale pentru calculul structurilor etc. In total, 48 de cursuri in anul 2001, dar oferta va fi extinsa in anul 2002.
· Cursurile se finalizeaza printr-un test in urma caruia participantii primesc un certificat de absolvire.
· Taxele se stabilesc in functie de mai multi factori, dupa formula: numarul de ore inmultit cu salariul pe ora al profesorului care sustine cursul, la care se adauga regia universitatii.
Departamentul de educatie permanenta al Universitatii „Politehnica” Bucuresti – DECID
· DECID este un departament care include toate entitatile de studii postuniversitare apartinand celor 12 facultati ale Universitatii si celor sase centre speciale de pe langa facultati.
· Se afla in stadiul de proiect pilot, pana in luna iulie a acestui an.
· Cursurile oferite, de lunga si de scurta durata, vor fi propuse de fiecare facultate pana la data de 30 aprilie, urmand ca o comisie de acreditare formata din experti sa le aprobe inainte de 1 octombrie.
· Programele de scurta durata, interesante pentru firme, se vor desfasura astfel: timp de doua-trei zile, cadrele specializate vor elabora diagnoza firmei solicitante, prezentand managerului necesitatile identificate. Apoi, in functie de acestea, se vor desfasura sesiuni de pregatire pentru personalul fiecarui departament in parte.
· Taxe estimative: 100-300 USD pentru o grupa de lucru, la cursurile scurte.