Mic.ro, Mercadia BV şi Minimax Discount au beneficiat de încrederea băncilor din România până către finalul anului 2011, când zvonurile privind probleme financiare începuseră deja să apară. Natura finanţărilor luate de milionar în perioada care a precedat falimentul arată că, totuşi, omul de afaceri a crezut în acest business până în ultimul moment.
Cum altfel poate fi explicată o finanţare de 1,2 milioane de euro, contractată pentru achiziţia de automobile de marfă, sau cumpărarea în leasing a aproape 60 de utilaje folosite în industria alimentară. Toate acestea se întâmplau cu doar câteva luni înainte ca Mic.ro, perla reginei, să-şi înceapă drumul spre faliment. Această încredere a transmis-o, probabil, şi creditorilor săi, mai ales că numele Patriciu putea fi considerat, în anii lui de glorie, o garanţie în sine. Potrivit datelor din Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, băncile cu care firmele controlate de milionar aveau relaţii de creditare mai vechi au acceptat garanţii suplimentare constând în cesiune pe veniturile obţinute de firme sau pe stocurile magazinelor, chiar şi în condiţiile în care firmele lui Patriciu nu îşi mai plătiseră furnizorii de luni de zile.
Potrivit aceleiaşi surse, în octombrie 2011, Dinu Patriciu se afla deja în situaţia că îşi gaja, către propriile firme sau către persoane fizice, colecţia de tablouri a cărei valoare este estimată la aproximativ două milioane de euro. Cu doar două luni înainte, în august 2011, două dintre firmele aflate acum în faliment, adică Mic.ro Retail şi Minimax Discount, garantau două credite luate de la Raiffeisen. În total 10 milioane de euro. Firmele au adus drept garanţie stocurile de produse din aproape toate locaţiile. Mic.ro era încă solvabilă, la finele lui septembrie 2011, şi pentru Raiffeisen Leasing, care i-a acordat finanţări de aproape 1,2 milioane de euro pentru a achiziţiona 25 de automobile Mercedes Sprinter. Interesant este că înregistrarea acestei finanţări în Arhiva Garanţiilor Mobiliare a survenit abia pe data de 7 februarie 2012, adică la cinci zile după ce firma îşi ceruse insolvenţa. Atât Raiffeisen, cât şi Raiffeisen Leasing au cerut şi au obţinut recent încuviinţări pentru executarea silită a lui Dinu Patriciu.
Garanţii care nu mai au valoare
Şi BRD a avut până târziu încredere în flerul milionarului de top 300. La sfârşitul lui mai 2011, banca franceză a finanţat companiile Mercadia BV şi Mic.ro cu 5 milioane de euro, acceptând în schimb, sub titlu de garanţie reală mobiliară, părţi sociale la cele două firme. În plus, Mic.ro a garantat şi cu sumele deţinute în conturile de la BRD, şi cu încasările viitoare. Cum ambele firme sunt acum în faliment, garanţiile respective nu mai au valoare. Menţionăm însă că nu este exclus ca milionarul să fi venit şi cu alte garanţii, de exemplu imobile. În a doua jumătate a anului 2011, firmele controlate de Patriciu au mai obţinut finanţări pentru diverse utilaje şi de la TBI Leasing.
La începutul lui 2012, când a intrat în insolvenţă şi apoi în faliment, Mic. ro avea datorii de peste 184 de milioane de euro. Din tabelul creditorilor reiese că principalele bănci potenţial păgubite sunt BCR, Unicredit Ţiriac, Carpatica şi BRD, la care se adaugă Unicredit Leasing şi Raiffeisen Leasing. Primele zvonuri privind situaţia financiară dificilă a fimelor lui Patriciu au apărut în septembrie 2011, iar primele reacţii ale furnizorilor neplătiţi, în noiembrie.
Executat silit
Judecătoria Sectorului 1 şi, respectiv, Judecătoria Buftea au admis deja cererile de încuviinţare a executării silite înaintate de Raiffeisen Bank pe numele lui Dinu Patriciu. Este vorba despre un credit luat de Minimax şi garantat cu bilete la ordin de către Patriciu personal. Potrivit datelor Judecătoriei Sectorului 1, au mai primit încuviinţări de executare silită şi Ţiriac Leasing, şi Raiffeisen Leasing. O acţiune de somaţie de plată a declanşat şi Unicredit în baza a două bilete la ordin în valoare de 19 mil euro. Între timp însă, litigiul a fost închis, pentru că biletele au scadenţa abia anul acesta.
184 de milioane euro sunt datoriile înregistrate către sute de creditori doar de firma Mic.ro. Se adaugă datoriile Mercadia şi Minimax
Citiţi şi: Cine e cel mai bogat român? Dana Patriciu crede că Dinu Patriciu are o avere de 2,3 miliarde de euro