Mai 1999. Guvernul Vasile punea pe tapet facilitatile privind investitorii majori, asa-numita Ordonanta Renault. Se pregatea terenul, in conditii favorizante, pentru intrarea a doua companii occidentale pe piata romaneasca: Renault si Continental. Si una, si alta aveau sa faca valuri, tulburand apele productiei autohtone (Daewoo, respectiv Tofan).
Cu tot scandalul, facilitatile au fost aprobate de Executivul de atunci. E randul cabinetului Nastase sa intinda covorul investitorilor, starnind incruntarea FMI.
Daca in 1999 Radu Vasile decidea privilegii speciale pentru investitiile de peste 50 de milioane de dolari, acum limita a scazut la un milion de dolari. Proiectul de lege este ferm: investitorii vor opta pentru aceste facilitati, dar nu vor mai primi si altele: „in cazul in care o investitie intruneste conditiile pentru a beneficia de facilitati acordate de mai multe legi, investitorul va trebui sa opteze explicit pentru un singur regim de facilitati.”
Surse din Ministerul Dezvoltarii si Prognozei sustin insa ca, pentru investitiile ce depasesc 10 milioane de dolari, companiile vor putea negocia cu reprezentantii Executivului facilitati suplimentare.
Negot de facilitati cu Guvernul?
Una dintre propuneri viza ca investitiile noi, a caror valoare depaseste 10 milioane de dolari sau echivalentul in lei sau ale valute convertibile, conform proiectului de investitie si planului de afaceri, sa fie prezentate Departamentului pentru Relatiile cu Investitorii Straini din cadrul Guvernului, in vederea obtinerii de facilitati suplimentare ce pot fi negociate si supuse de Guvern spre aprobare Parlamentului, sub forma de lege.
Pe fondul scaderii investitiilor directe, Guvernul nu mai poate da inapoi de la a promova facilitatile amanate ani de-a randul. Guvernul a decis sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului, care, de aceeasi culoare politica, se presupune ca nu va zice nu. Metoda, menita sa impresioneze publicul si expertii internationali, va avea avantajul aplicarii rapide, in cazul aprobarii legii. Mai ales ca textul proiectului avizat de Guvern nu pomeneste nimic de norme de aplicare. Astfel, facilitatile ar putea intra in vigoare de indata ce legea va fi publicata oficial.
„Daca vor fi persoane de la FMI sau Banca Mondiala care nu pricep, le mai explicam o data, de doua ori, de trei ori, pana vor intelege”, a afirmat raspicat seful Cabinetului, Adrian Nastase.
Proiectul legii investitiilor directe s-a nascut cu promisiuni mai consistente. Ajustate din mers, facilitatile au rolul sa echilibreze stimulentele deja acordate IMM-urilor. Nu o data, revista Capital a semnalat riscul ca intreprinderile sa declare un numar fals de angajati sau sa se scindeze in firme mai mici, pentru a beneficia de facilitati.
Proiectul Legii investitiilor directe cu impact semnificativ asupra economiei prevede, pentru investitiile care se depasesc pragul milionului de dolari, scutiri de taxe pentru achizitiile de echipamente: utilajele tehnologice, instalatiile, echipamentele, aparatele de masura si control, produsele de software achizitionate din import, exclusiv noi, necesare realizarii investitiei vor fi exceptate de la plata taxelor vamale”. Scutirea de taxe vamale nu ar mai antrena, in virtutea noului proiect, si scutirea de TVA, asa cum se proceda pana acum pe baza Ordonantei de urgenta nr. 17/2000 privind TVA. Nu. Proiectul stabileste numai o amanare a platii TVA cu o luna dupa punerea echipamentelor in functiune.
Investitiile realizate in conditiile acestei legi vor beneficia si de utilizarea amortizarii accelerate, se mai arata in proiect. Pentru celelalte investitii, se putea utiliza amortizarea accelerata numai cu aprobarea Ministerului Finantelor, pe baza unui teanc de documente. in conditiile noii legi, amortizarea accelerata este permisa cu anuntarea, dar fara obligatia aprobarii organului fiscal teritorial.
Principala facilitate promisa firmelor o constituie scutirea de la plata impozitului pe profit pentru o perioada de cinci ani. Nu trebuie uitat ca o inlesnire similara functioneaza pe baza Legii nr. 189/2001, care reduce cu 50% partea din profit investitia in active.
Proiectul de lege privind investitiile directe cu impact major mai stabileste posibilitatea deducerii unei cote de 20% din valoarea acestora. Deducerea se calculeaza in luna in care se realizeaza investitia, prin inscrierea acesteia la sumele deductibile prevazute in declaratia de impunere.
Facilitatile promise nu vor afecta bugetul de stat din acest an, intrucat vizeaza investitiile nou-create. Se pare ca nici FMI, nici Banca Mondiala nu se vor opune sustinerii mediului de afaceri. Cu conditia ca facilitatile sa fie egale pentru toti. Negocierea unor stimulente speciale pentru investitorii cu greutate poate starni din nou incruntarea expertilor straini.
Facilitati in vigoare
Legea nr. 189/2001:
· Reducerea cu 50% a impozitului aferent partii din profit utilizate in anul fiscal curent pentru investitii in active corporale si necorporale (definite potrivit Legii nr. 15/1994).
Facilitatile pentru IMM (Ordonanta de urgenta nr. 297/2000)
· scutire de impozit pentru cota-parte din profitul brut reinvestit
· scutiri de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, know-how, importate
· reducerea impozitului de profit in proportie de 20% in cazul in care creeaza noi locuri de munca (cu cel putin 10% mai mult fata de anul financiar precedent).
Facilitati in zonele defavorizate
si in zonele libere de taxe:
· „scutirea de la plata taxelor vamale si a TVA pentru masinile, utilajele, instalatiile, echipamentele, mijloacele de transport, alte bunuri amortizabile, importate in vederea efectuarii de investitii in zona si scutirea de TVA pentru cele produse in tara
· restituirea taxelor vamale pentru materii prime, piese de schimb si/sau componente importate necesare realizarii productiei proprii in zona
· scutire de la plata impozitului pe profit.
Proiectul legii investitiilor directe
Pentru investitiile mai mari de un million de dolari, proiectul de lege prevede:
· scutirea de impozitul pe profit pentru o perioada de cinci ani
· scutiri de taxe vamale pentru echipamentele, utilajele, masinile importate
· amanarea platii TVA pana la data de 25 a lunii urmatoare datei de punere in functiune
· exceptarea de la plata taxelor vamale a materiilor prime din import, care nu se realizeaza in tara, folosite efectiv pentru productia proprie, pentru o perioada de doi ani
· investitorii vor putea transfera in strainatate, in valuta in care au realizat investitia, sumele obtinute din profit, in urma vanzarii de actiuni, parti sociale, obligatiuni
· investitiile noi, realizate in conditiile prezentei legi, beneficiaza de deducerea unei cote de 20 % din valoarea acestora. Deducerea se calculeaza in luna in care se realizeaza investitia, numai din punct de vedere fiscal, prin inscrierea acesteia la sumele deductibile prevazute in declaratia de impunere.