La un calcul sumar, 50 dintre cele 73 de societati inregistrate la sfarsitul anului trecut la OSAAR (Oficiul de Supraveghere a Asigurarilor) au un capital social mai mic de 7 miliarde lei, iar nu mai putin de 24 nu au atins nici macar limita de un miliard de lei la acest indicator. Conform noii legi, limitele minime ale capitalului social vor fi de 7 miliarde pentru asigurarile generale exceptandu-le pe cele obligatorii, 14 miliarde pentru asigurari generale, inclusiv cele obligatorii si 10 miliarde pentru asigurarile de viata. O companie care practica tate categoriile de asigurari va trebui sa aiba, asadar, un capital social de cel putin 24 miliarde, ca sa nu mai vorbim de faptul ca aceste sume vor fi majorate periodic de catre noul organism, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Exemplele pot continua.
Un numar de sapte companii au un capital social de sub 100 milioane lei, multe dintre acestea fiind inregistrate oficial, dar neavand o activitate efectiva. Subcapitalizarea societatilor de pe piata este mai mult decat evidenta.
Membrii UNSAR opteaza pentru majorare
La aceasta se adauga polarizarea pietei. Cu un capital social de peste 203 miliarde, Nederlanden detine, alaturi de Omniasig (72 miliarde), mai bine de trei sferturi din totalul capitalului social al societatilor. Chiar daca procentele nu au importanta in sine, ele sunt totusi sugestive pentru a ilustra situatia existenta pe piata romaneasca a asigurarilor. Chestionate in legatura cu intentiile de viitor, companiile al caror capital social actual este sub limita minima prevazuta de Legea nr. 32/2000 au reactionat diferit”. Nu e o problema care sa va priveasca pe dumneavoastra”, ne-a transmis (e drept, prin intermediul secretarei, fiind prea ocupat sa discute cu noi) Florin Grigore, directorul general al BTR Asigurari si Reasigurari, companie al carei capital social este la aceasta data de 1,5 miliarde. Ii reamintim domnului director ca acest gen de informatii sunt publice, iar comportamentul Domniei sale nu poate decat sa afecteze imaginea propriei companii si a pietei asigurarilor in ansamblu. Societatea Nationala CAR are un capital social de 5,3 miliarde lei. „Nu ne-am decis inca ce vom face in continuare, urmand sa alegem intre cinci-sase posibilitati. Suntem in tratative cu Asigurarea Populara Romana si Agras, in vederea unei fuziuni, dar in calcul intra si alte societati. Ne gandim si la posibilitatea majorarii de capital, desi nu este un lucru tocmai simplu pentru o firma de nivel mediu cum este Nationala”, declara presedintele societatii, fostul ministru al industriilor, Dan Anghel Constantinescu.
Majorandu-si in luna decembrie a anului trecut capitalul de la 6 la 11 miliarde, Sara Merkur a anticipat intr-un fel prevederile legii ce urma sa apara. „Intentionam, spune Dan Vladescu, directorul de marketing al companiei, sa iesim pe piata si cu alte categorii de asigurari decat cele de viata, moment in care va trebui sa majoram din nou capitalul”. Din acest punct de vedere, dintre societatile de top, Compania de Asigurari Anglo-Romana se situeaza la pragul cel mai de jos al capitalizarii, cu un capital de numai 263 milioane lei. „Il vom majora, cu siguranta, pana la sapte miliarde in decurs de un an, asa cum prevede legea, opineaza in numele companiei Eduard Rosianu. Noi nu ne propunem in viitorul apropiat sa facem asigurari obligatorii sau de viata, asa ca vom ramane cu capitalul la pragul minim admis”.
Garanta SA practica asigurari de viata si nonviata, exclusiv cele obligatorii, avand un capital de 13,9 miliarde, insuficient totusi pentru acest portofoliu. „Majorarea de capital este iminenta, spune Adriana Jipa, directorul de marketing al societatii. Inca nu s-a decis suma, dar cu siguranta aceasta va fi cu mult peste limitele impuse de lege”.