Firmele mici îşi caută eficienţa în softuri de business

Că toate companiile româneşti vor avea o viaţă mai grea după integrarea în UE deja se ştie. Că unele au început, de ceva timp, să se pregătească pentru momentul-cheie, de asemenea, se ştie. Ce nu se ştie exact este cât de mult vor profita companiile care implementează soluţii EAS (Enterprise Application Suite) de pe urma temerilor firmelor mai mici. Implementatorii de soluţii ERP (enterprise resource planning) şi CRM (customer relationship management) au început deja să-şi

Că toate companiile româneşti vor avea o viaţă mai grea după integrarea în UE deja se ştie. Că unele au început, de ceva timp, să se pregătească pentru momentul-cheie, de asemenea, se ştie. Ce nu se ştie exact este cât de mult vor profita companiile care implementează soluţii EAS (Enterprise Application Suite) de pe urma temerilor firmelor mai mici.

Implementatorii de soluţii ERP (enterprise resource planning) şi CRM (customer relationship management) au început deja să-şi adapteze ofertele la cerinţele companiilor mici şi mijlocii. După ce în ultimii ani creşterea acestei pieţe a fost susţinută în principal de birourile locale ale marilor corporaţii, a venit şi rândul companiilor cu cifre de afaceri de până la 25 de milioane de euro să acorde o mai mare atenţie soluţiilor informatice. „Introducem în portofoliu companiile de „middle market“, după ce, până acum, ne-am ocupat de companiile mari, care îşi permit o soluţie de CRM sau ERP completă“, spune Horaţiu Berdilă, director comercial la Softwin.

„Vorbim chiar şi de entry-level“, adaugă el, spunând că sunt 4.000-5.000 de companii care au până la 5 milioane de euro cifra de afaceri şi că aproximativ 10% – 12% din acestea urcă anual în pătura de mijloc, ceea ce înseamnă o cifră de afaceri de 20 – 25 de milioane de euro. Cristian Udrescu, director general la Wizrom Software, estimează pentru anul viitor o creştere a pieţei de EAS de aproximativ 20%. „Cererea va fi îndreptată în mod special către soluţii cunoscute – ce pot ajuta la creşterea eficienţei şi a cotei de piaţă a companiilor – care pot fi implementate rapid şi, mai ales, care să se încadreze corect în bugetele de IT alocate“, a declarat managerul. În opinia sa, ponderea companiilor private va înclina balanţa către soluţii flexibile, rapide, care oferă uneltele necesare managementului fără a afecta major cheltuielile. La rândul său, Cristian Herghelegiu, partner account manager, Microsoft Dynamics România, spune că deşi vor exista în continuare proiecte în segmentul companiilor mari, cea mai vizibilă creştere va veni atât dinspre segmentul companiilor medii, cât şi dinspre domeniul administraţiei publice. „Creşterea cererii pentru soluţii de business se va datora constrângerilor economice şi de compatibilitate cu standardele europene, precum şi competiţiei ascendente din acest segment“, explică el.

Însă, nici sectorul public nu se va lăsa mai prejos. Mihnea Hotăranu, sales consulting manager la Oracle România, crede că, pe lângă receptivitatea crescută din rândul companiilor mici şi mijlocii în ceea ce priveşte adoptarea soluţiilor informatice care au ca scop optimizarea proceselor, sectorul public îşi va continua alinierea. „De aceea sunt aşteptate evoluţii semnificative în acest segment în ce priveşte adoptarea unor astfel de soluţii“, subliniază el.
Toate acestea nu înseamnă că nu se va vedea o consolidare şi pe piaţa companiilor care implementează astfel de soluţii. „Wizrom a primit şi primeşte oferte de preluare din partea unor firme din ce în ce mai serioase din domeniul IT, şi singurul motiv pentru care nu am făcut încă acest pas este că ne dorim un partener extrem de serios şi, în acelaşi timp, care să contribuie la dezvoltarea strategică a companiei“, mărturiseşte Udrescu.  

APLICAŢIILE SOFTWARE ÎN CIFRE

Piaţa EAS a atins anul trecut valoarea totală de 45,07 milioane de dolari, în creştere cu 27,45% faţă de 2004, conform unui studiu IDC. Liderul pieţei este SAP, având o cotă de piaţă de 28,3%. Pe locul doi se situează Siveco România, având o cotă de piaţă de 19,3%, iar pe locul trei Oracle, cu o cotă de 17,4 procente. Din totalul pieţei EAS, soluţiile ERP reprezintă 62,9% (28,35 milioane de euro), în timp ce aplicaţiile CRM 8,7% (3,92 milioane de dolari).

Microsoft România şi-a propus pentru 2007 majorarea cotei de piaţă cu minimum 3%. Wizrom şi-a propus o creştere de 25-30% a cifrei de afaceri pentru 2007, iar Softwin estimează că va creşte peste ritmul general al pieţei.