Fondurile vor putea fi accesate de circa 350.000 de potenţiali beneficiari din UE, inclusiv din România, începând cu ianuarie 2007
Parlamentul European a adoptat recent Programul cadru pentru Competitivitate şi Inovare (CIP). Prin
intermediul acestuia, întreprinderile, în special cele mici şi mijlocii (IMM-urile) pot accesa fonduri europene în valoare totală de 3,62 de miliarde de euro.
Parlamentul European estimează că aproximativ 350.000 de IMM-uri din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor putea beneficia de aceşti bani. Programul va fi operaţional din prima lună a anului viitor, bugetul fiind cu 60% mai mare decât cel alocat anterior. Cei interesaţi pot consulta pagina de web https://ec.europa.eu/enterprise.
Programul CIP este structurat în trei părţi, fiecare dintre acestea având alocat un anumit buget. Astfel, cei mai mulţi bani sunt repartizaţi pentru „Spiritul antreprenorial şi inovare“ – peste două miliarde de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru a sprijini crearea şi dezvoltarea IMM-urilor, în special prin facilitarea accesului la finanţare şi furnizarea garanţiilor pentru creditare. De asemenea, se doreşte susţinerea tuturor formelor de inovare în cadrul întreprinderilor, dezvoltarea serviciilor pentru IMM-uri, dezvoltarea culturii antreprenoriale şi, nu în ultimul rând, reforma economică şi administrativă a întreprinderilor.
Ca element de noutate, au fost create instrumente financiare, cum ar fi cel destinat IMM-urilor cu o rată mare de creştere şi capacitate de inovare (GIF), cel pentru garantarea IMM-urilor (SMEG) şi „Schema de susţinere pentru întărirea capacităţii“ (CBS).
Prin intermediul GIF se va acoperi capitalul de risc pentru IMM-urile cu potenţial mare de creştere şi inovare. Acest instrument financiar va fi gestionat de Fondul European de Investiţii, instituţie din cadrul căreia fac parte Banca Europeană de Investiţii, Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi un număr de bănci şi instituţii europene. Fiindcă studiile au arătat că fiecare firmă sprijinită printr-un fond de capital de risc creează sau menţine 50 de noi locuri de muncă, programul îşi propune să faciliteze înfiinţarea şi finanţarea IMM-urilor. GIF va acoperi investiţiile iniţiale, cum ar fi demararea afacerii, amortizarea costurilor etc.
SMEG va fi gestionat tot de Fondul European de Investiţii. Prin intermediul acestuia vor fi finanţate împrumuturile şi leasing-urile care vor facilita accesul la creditare a IMM-urilor, investiţiile în cercetare sau transferul tehnologiilor fiind considerate cu risc mare. De asemenea va fi încurajat microcreditul, intermediarii financiari putând să primească subvenţii pentru a reduce costurile administrative ale microcreditelor.
CBS va fi gestionat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de Banca Europeană de Investiţii. Prin „Schema de susţinere pentru întărirea capacităţii“ se vor asigura fondurile de demarare a afacerii şi se va permite acordarea de subvenţii pentru recrutarea, pe termen lung, de personal specializat în domeniul tehnologic. Subvenţii vor primi şi intermediarii financiari, pentru acoperirea costurilor legate de asistenţa tehnică necesară evaluării cererilor de creditare.
În ceea ce priveşte activitatea de inovare, se încurajează crearea de nuclee şi reţele de promovare a inovării, parteneriatele public-private în materie de inovare, adoptarea de tehnologii inovative, serviciile de transfer transnaţional de tehnologii, serviciile de gestionare a proprietăţii intelectuale şi industriale etc.
Al doilea program, „Sprijinirea politicii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor“ are un buget de aproximativ 730 de milioane de euro. Programul va susţine proiectele-pilot inovative. Cererile de finanţare trebuie să fie însoţite de un plan financiar detaliat.
În ceea ce priveşte Programul Energie Inteligentă în Europa, cea de-a treia componentă a CIP, acesta va beneficia de o finanţare în valoare de 730 de milioane de euro. Banii sunt alocaţi pentru susţinerea acţiunilor ce vizează utilizarea raţională a energiei, în special în sectoarele industriei şi comerţului, pentru promovarea surselor noi şi regenerabile de energie, pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizării surselor regenerabile de energie în domeniul transporturilor etc.
IMM-urile româneşti în cifre
În România există peste 400.000 de IMM-uri. Circa 50% din totalul angajaţilor din ţara noastră îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor întreprinderi mici şi mijlocii, comparativ cu 66 de procente cât este media în cadrul UE.
Cele mai multe IMM-uri au ca obiect de activitate comerŢul (jumătate din numărul total al IMM-urilor româneşti) şi 17% activează în sfera serviciilor. În UE, majoritatea IMM-urilor îşi desfăşoară activitatea în domeniul serviciilor (30% din total) şi numai 25%, în comerţ.
În 2005, exporturile IMM-urilor româneşti au depăşit 7 miliarde de euro, iar importurile au atins 16 miliarde de euro. Industria textilă a avut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte importurile (30% din total importuri), dar şi exporturile (46% din total exporturi). Pe locul doi s-a situat industria mecanică, atât la importuri cât, şi la exporturi.
Noi locuri de muncă
«Acest program completează fondurile structurale de care vom beneficia după aderare. Scopul lui este de a promova inovarea şi de a crea noi locuri de muncă.»
Silvia Ciornei, observator în Parlamentul European, fost ministru pentru IMM-uri