Jumatate din intreprinderile mici si mijlocii private nu au profit. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Despre IMM-uri s-a vorbit foarte mult in ultimii ani. Tema a fost folosita mai mult in scopuri electorale, decat pur pragmatice. Toate guvernele au pledat cauza intreprinderilor mici si mijlocii, insa prea putine au facut cu adevarat lucruri concrete. Acordarea facilitatilor (scutirea de taxa pe valoarea adaugat
Jumatate din intreprinderile mici si mijlocii private nu au profit. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Despre IMM-uri s-a vorbit foarte mult in ultimii ani. Tema a fost folosita mai mult in scopuri electorale, decat pur pragmatice. Toate guvernele au pledat cauza intreprinderilor mici si mijlocii, insa prea putine au facut cu adevarat lucruri concrete. Acordarea facilitatilor (scutirea de taxa pe valoarea adaugata si taxe vamale pentru utilajele importate) s-a facut cu zgarcenie. In acest moment, facilitatile sunt in functiune, dar evident a aparut si reversul medaliei. Cresterea importurilor este cel mai vizibil efect negativ al facilitatilor acordate IMM. De fapt, coloana vertebrala a economiei sunt marile intreprinderi. Cele mici si mijlocii nu pot trai decat in umbra colosilor.
Profit zero cu bilanturi aranjate
Constatarea ca jumatate dintre IMM-uri nu au profit nu ar mai trebui sa surprinda pe nimeni. Pentru ca firmele nu au profit, pe hartie. In realitate, multe dintre ele sunt profitabile. Micul intreprinzator roman a invatat sa foloseasca mijloace aflate la marginea legalitatii pentru a castiga bani de pe urma firmei pe care o detine. In cele mai multe cazuri, bilanturile firmelor sunt aranjate in asa fel incat veniturile sa fie egale cu cheltuielile. Micul intreprinzator se simte sufocat de fiscalitate.
Aproape jumatate din veniturile pe care le incaseaza ar trebui sa le dea statului sub forma de impozite sau taxe. Adica sub forma impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata. Acesta este motivul pentru care multe firme isi cosmetizeaza bilantul. Recent, a fost adoptat un important act normativ. Este vorba despre Ordonanta privind impunerea microintreprinderilor. Prin aceasta Ordonanta, impozitul pe profit (de 25%) este inlocuit cu un impozit fix de 45% din veniturile totale. Daca ar fi sa existe aceeasi baza de raportare – profitul – specialistii estimeaza ca impozitul se micsoreaza de la 25 la 11,5%. Masura a fost, totusi, o miscare inteligenta. Ea a dorit sa scoata la suprafata firmele care si-au facut un obicei din a nu declara profit. Partial va reusi. Nu in totalitate, pentru ca obsesia profitului zero va ramane pentru intreprinzatorii mici si mijlocii.