Lipsa de interes a tinerilor in demararea propriei afaceri nu mai este o noutate pentru nimeni. O recunosc cu totii si o confirma companiile de consultanta, prin studiile realizate pe piata. Explicatia este simpla: posibilitatile de finantare sunt reduse. Fara cel putin cateva mii de euro, este imposibil sa demarezi orice fel de activitate. Bancile nu au avut, timp de aproape 15 ani, curaj sa isi asume acest risc. Creditarea unui plan de afaceri, fara garantii, fara un istoric al companiei, oricat de buna ar fi ideea expusa in proiect, a fost considerata mult timp o utopie.

Singurele solutii, pentru cei perseverenti sau foarte descurcareti, a fost imprumutul de la cunostinte si rude. “Inceputul unei afaceri este rareori spectaculos. Ne-am descurcat cu resurse proprii. Nu aveam de unde sa obtinem garantii si nici nu cred ca am fi putut acoperi dobanda la un credit, in primele luni”, spune Radu Umbres, asociat la “Social Club”. Clubul functioneaza in incinta Facultatatii de Sociologie din Bucuresti. Acum, “nu mai avem nevoie de credit”, dupa cum spune Umbres. “Ne autofinantam fara probleme”, conchide acesta. Situatia este tipica pentru tinerii intreprinzatori din Romania. Riscurile sunt prea mari si bancile au fost, multa vreme, extrem de prudente. Nici chiar firmele cu ceva experienta in activitate nu au obtinut credit foarte usor. Spre exemplu, Minerva com, producator de accesorii pentru mobilier din Timisoara, a reusit dupa zece incercari, la diferite banci, sa obtina creditul dorit. Cu toate ca firma avea deja o cifra de afaceri de 300.000 de euro pe an, motivul respingerii dosarului au fost garantiile insuficiente. “Dupa ce am obtinut primul credit, am garantat cu cladirea achizitionata si am reusit sa obtinem si altele. Dar a fost extrem de dificil”, marturiseste Ovidiu Toader, manager general al firmei. Asadar, pana sa ajunga un client suficient de “sanatos” pentru banci, un intreprinzator trebuie sa treaca prin toate furcile caudine.
Unele institutii de credit au ajuns, in final, la concluzia ca merita totusi asumat acest risc. Banca Transilvania a lansat de curand un produs destinat exact acestui gen de companii. “Statisticile arata ca, dintr-un numar de 100 de societati nou-infiintate, peste 70 din ele nu ating varsta de trei ani. Noi detinem o metodologie care ne ajuta sa identificam acele 30 de firme care depasesc trei ani si chiar sa crestem ponderea lor in total, prin consultanta pe care o acordam”, spune Laura Petrehus de la Banca Transilvania.

Institutia ofera intreprinzatorilor “incepatori” doua tipuri de credite. Pentru primul dintre acestea, denumit “Start-up”, garantiile solicitate sunt chiar bunul sau bunurile achizitionate din credit si, in plus, intreprinzatorul trebuie sa aiba doi giranti, persoane fizice.

Numarul estimat al firmelor care vor accesa produsele pentru start-up este “de ordinul miilor”, apreciaza reprezentantii bancii.

O alta banca, Raiffeisen, a cochetat si ea cu creditele acordate firmelor in faza de start-up. Cu toate ca nu are produse special destinate acestui segemnt, iar un criteriu eliminatoriu pentru majoritatea liniilor de creditare este vechimea in activitate de minimum 12 luni, exista si exceptii. “Produsul EIF Invest, pe care banca noastra il ofera IMM-urilor, este disponibil si firmelor cu o vechime in activitate mai mica de 12 luni. Putem confirma faptul ca exista firme in faza de start-up care au obtinut finantarea”, transmite Raiffeisen.


Este de asteptat ca experienta bancilor ce au patruns pe acest segment sa influenteze si deciziile altor institutii de finantare. Rezultatele vor deveni vizibile peste cel putin un an, cand se vor realiza primele estimari ale situatiei rambursarilor la creditele acordate.



Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania, transmite prin intermediul biroului de comunicare ca experienta in finantarea IMM-urilor va ajuta institutia sa identifice acele 30 de firme din 100 care, potrivit statisticilor, “traiesc” mai mult de trei ani

Produse noi adresate Intreprinzatorilor: creditele bancare pentru start-up

Caracteristicile creditelor acordate de catre Banca Transilvania:


1. Creditul Start Up, un credit in valoare de maximum 35.000 RON. Este destinat investitiilor in noua firma. Garantiile solicitate sunt bunul sau bunurile achizitionate din credit si 2 giranti, persoane fizice.

2. Creditul Start Up Plus, un credit in valoare de maximum 85.000 RON, are ca destinatii finantarea atat a investitiilor, cat si a capitalului de lucru. Garantii: ipoteca pe un imobil si doi giranti, persoane fizice.

3. Dobanda practicata in prezent: 19,5%

4. Etape de parcurs: intalnire cu unul dintre specialistii bancii, in urma discutiei stabilindu-se daca afacerea este finantabila sau nu. In caz afirmativ, i se ofera solicitantului un model de plan de afaceri. Dupa finalizarea planului de afaceri, impreuna cu specialistul bancii, se fac eventuale ajustari asupra sa. Se indeplinesc formalitatile de contractare a unui credit. Apoi, intreprinzatorul isi va putea incepe afacerea.