Adrian Pop, asociat Agora Computer Press Tg. Mures, director executiv
inca din 1993, am icercat sa ne raliem unui club, iar mai apoi unei asociatii de afaceri. Dar n-au functionat cum ne-am asteptat, asa icit pina la urma ne-am retras. in 1998, mai multe firme din oras am icercat sa cream o filiala a UGIR 1903. Ne-a convins programul lor si am zis ca ne va prinde bine. Numai ca n-am reusit: un an itreg am icercat sa obtinem un sediu de la autoritatile locale, fara vreun rezultat. Atunci am decis sa ifiintam un UGIR local, am primit un sediu, iar dupa aceea ne-am afiliat la UGIR 1903. Deocamdata nu iregistram nici un cistig din aceasta asociere. E drept, si timpul a fost foarte scurt. Poate la anul. Dar, i mod cert, va trebui sa ivingem multe obstacole. Mediul de afaceri este atit de greoi si de dezlinat, icit fiecare trebuie sa traga, i firma lui, i zece directii. Va fi foarte dificil sa gasim timp pentru a ne itruni ca sa rezolvam si problema raporturilor cu administratia. Nici fondurile nu sunt suficiente. Initial, am stabilit sa contribuie fiecare cu 1% din cifra de afaceri, dar i final am convenit sa acoperim deocamdata un minim de cheltuieli. insa cel mai greu va fi sa gasim oameni cu pregatire manageriala specifica asociatiilor patronale. Ei nu prea exista. Iar cine are un om bun i firma, nu-l pune la dispozitia asociatiei. Asa ca va trebui sa lucram, ca mai toate patronatele, cu fosti directori, acum la pensie.

Adriana Badiu, manager 3B Expert Audit /breasla fiscalistilor
Sunt iscrisa i nu mai putin de cinci asociatii profesionale: Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Rominia, Uniunea Nationala a Practicienilor Lichidatori, Asociatia Cenzorilor Externi Independenti, Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Rominia, Camera Permanenta a Auditorilor. Ultimele trei au fost create i acest an. Afilierea este obligatorie, este o conditie pentru exercitarea activitatii. La fiecare dintre aceste asociatii platesc o cotizatie i calitate de practician si o alta pentru firma. Dupa lege, fiind membru al CECCAR, ar trebui sa am drept de libera practica pentru toate cele cinci profesii, fara a fi obligata sa ma iscriu toate asociatiile. Dar… La UNPL platesc o cotizatie fixa de un milion ca practician si 10 milioane ca firma, la CECCAR platesc anual 2% din ventiul brut al firmei s.a.m.d. Nu primesc i schimb nici un fel de servciu gratuit. Totul este contra cost: consultanta, reviste de specialitate, training. Ba, mai mult, sunt chiar obligata sa cumpar
anumite servicii. De exemplu, ca expert contabil, trebuie sa urmez anual un curs de 40 de ore. Dupa cum am obligatia sa ichei contracte de asigurare profesionala la CECCAR si la UNPL, si ca firma, si ca practician.
Nu ma itrebati cum se cheltuiesc veniturile acestor asociatii, ca nu stiu. Tot ce stiu e ca, desi a primit de la Guvern un imobil, i folosinta gratuita pe zece ani, CPA isi construieste un sediu cu multe etaje.

Anonim
Bransa distribuitorilor de telefoane mobile este extrem de fragmentata. Multi dealeri, multe exclusivitati, asa icit e dificil de realizat acum o sindicalizare. Toata lumea simte ca piata are ica potential, asa icit sunt mai curind conditii de competitie decit pentru asociere. Deocamdata, nu interesul general este principalul motor. in plus, marii operatori de telefonie mobila descurajeaza asemenea sindicalizari ale dealerilor; orice tentativa de acest fel o percep ca pe o alianta idreptata impotriva lor. Totusi, cind piata se va aseza, se va liberaliza, iar piata neagra se va restringe, vor aparea si conditiile pentru o asociere. S-a mai icercat o alianta a importatorilor majori de telefoane mobile, inclusiv marii producatori, impotriva pietei negre. Dar nu era momentul. Probabil ca anul viitor va fi mai simplu.

Cristian Mihai Balcescu, presedinte CMB Travel
Suntem, bineiteles, membri ai Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Ce sa va spun, ANAT se straduieste, dar nu reuseste sa se faca ascultata de autoritati, astfel ca nici beneficiile noastre nu sunt vizibile. Iar influenta noastra prin intermediul acestor reprezentanti patronali este minima, ca sa nu spun nula. Dar n-as spune ca este 100% vina ANAT, atita vreme cit, la elaborarea legilor, nici macar nu este itrebata, consultata. Cit priveste vina ANAT-ului… Aici functia executiva este efectiv realizata de un secretar general si doi functionari. si asta nu pentru ca n-ar exista bani. insa, oriunde i lumea asta, patronatul functioneaza ca o firma i sine, cu un aparat masiv de salariati si citiva reprezentanti. La noi, structura este inversa: o armata de conducatori si doi-trei executanti. Ce si cit pot sa faca ei? in plus, exista anumite subiectivisme. Nu neaparat i sensul ca alesii din ANAT isi reprezinta doar propriile interese, isa le promoveaza exclusiv pe cele ale marilor agentii. Interesele celor mici sunt ignorate, iar asta se vede foarte bine, de pilda, i domeniul ticketingului. Patronatele au ajuns, la noi, apanajul patronilor celor mai importanti. ANAT are 750 de membri, dar functiile de conducere sunt monopolizate de citiva. Din cei vreo 20 de conducatori, la ultimele alegeri au fost schimbati doar vreo patru. Restul se rotesc, ca pe vremuri. si poate ca n-ar fi o problema, daca ar avea timp sa onoreze functiile executive.

Gheorghe Olteanu, vicepresedinte Luxten Lighting
Suntem afiliati din 1998 la CNIPMMR si la Asociatia Industriei Electrotehnice si… Nici nu stiu bine cum se cheama – va dati seama cit de importanta e pentru noi! Desi ar trebui sa fie. Vedeti, problema e ca statul isi face datoria lui, atit cit si-o face; dar noi?… Uitati-va, de pilda, i iulie ar fi trebuit sa intre i vigoare OUG nr.118/2000 privind achizitiile publice. si au tot aminat-o, icit anul acesta nici n-am putut beneficia de ea. Iar licitatiile pot fi trucate i continuare, smenarii prospera, toata lumea-i fericita. Ei bine, i asemenea situatii ar trebui sa intervina patronatele. La nevoie, ar trebui sa fie i stare si sa rastoarne camioanele cu contrabandisti. Domnule, eu visez sa exist i sinul unei asociatii patronale puternice, i fata careia sa nu sufle nimeni, de la Vama si pina la Garda Financiara. Dar nu e cazul, la noi. intii, pentru ca nu suntem nici economie socialista, nici capitalista, iar i ramura noastra sunt si patroni cu numele, si patroni adevarati. Al doilea, pentru ca
s-a ajuns la o asemenea debandada si degringolada, icit fiecare e preocupat acum doar cum sa scape pe cont propriu. si, i fine, asociatiile astea n-au juristi, n-au experti… S-au strins si ei acolo, ca baietii. Acum, ma rog, daca tot s-au strins, sa iceapa.

Marius Popa, partener-asociat la Consilium Timisoara
in urma cu doi ani, ne-am iscris i Confederatia intreprinderilor Mici si Mijlocii din Timisoara. Am avut cu ei o relatie de afaceri si, pur si simplu, afilierea a venit apoi de la sine. Dar, pina acum, nu percep nici un fel de beneficii. in general, cred ca slabiciunea patronatelor noastre este cauzata de faptul ca nu au lideri, capabili sa transmita mesaje coerente, sa creeze ceva mai bun, sa urmareasca si altceva decit interese marunte si de grup. De aceea, de cite ori deschid gura la vreo adunare generala, am senzatia ca fluier i biserica. Nici mie nu-mi place atitudinea pe care o am acum, faptul ca am ajuns sa nu ma intereseze ce fac ei acolo, cum trag spuza pe turta lor. insa cred ca e mai important sa-mi investesc timpul i firma mea, decit sa militez itr-o organizatie care nu vad ce poate face pentru mine. Din pacate, spiritul de asociere este foarte slab la noi, asa ca trebuie sa acceptam genul acesta de reprezentare patronala. Ea nu ma satisface, pentru ca nu pot avea garantia ca aceia care ma reprezinta nu fac altceva decit sa se plimbe pe banii mei. in cele din urma, probabil ca este bine ca exista acesti germeni de organizare patronala. Ramine doar ca, odata si-odata, cineva sa
scuture pomul.