Firmele ofera pensii angajatilor fideli

Fata de tarile din vestul Europei, la noi, doar firmele multinationale si cateva dintre cele mixte ofera angajatilor, in cadrul contractelor de munca incheiate, aceasta facilitate. Mai mult decat atat, sunt rare cazurile in care toti salariatii beneficiaza de plata primelor de asigurare de catre companie, asigurarile de acest tip fiind, in general, oferite echipelor care formeaza managementul firmelor.Reticenta societatilor de a incheia contracte cu asiguratorii nu tine doar de plata suplimentar

Fata de tarile din vestul Europei, la noi, doar firmele multinationale si cateva dintre cele mixte ofera angajatilor, in cadrul contractelor de munca incheiate, aceasta facilitate. Mai mult decat atat, sunt rare cazurile in care toti salariatii beneficiaza de plata primelor de asigurare de catre companie, asigurarile de acest tip fiind, in general, oferite echipelor care formeaza managementul firmelor.
Reticenta societatilor de a incheia contracte cu asiguratorii nu tine doar de plata suplimentara a unor sume de bani. Principalul motiv este legat de legislatia neclara cu privire la deductibilitatea fiscala a primelor de asigurare. Astfel, in timp ce Legea asigurarilor nr. 32/2000 prevede fara echivoc faptul ca primele de asigurare sunt deductibile fiscal, in HG nr. 402/2000, „sunt considerate nedeductibile cheltuielile de administrare care nu privesc activele corporale si necorporale ale contribuabilului, inclusiv asigurarile de viata ale personalului angajat”.
Daca pana la aparitia noii legi putine companii de asigurari s-au grabit sa ofere firmelor de pe piata polite de asigurari de grup, dupa aparitia acesteia, cele care au facut-o (vezi cazul Nederlanden) s-au vazut puse in situatia de a nu sti cum sa-si consilieze clientii interesati de acest produs. „Am primit, de exemplu, telefoane de la Constanta, in care una dintre firmele care si-au asigurat angajatii la noi, ne-a spus ca, incercand sa-si deduca primele in contabilitate, a fost amendata de inspectorii fiscali. La Miercurea Ciuc s-a intamplat exact invers, acolo reprezentantii Finantelor considerand legala aceasta operatie”, declara Ionel Florin, din cadrul departamentului juridic Nederlanden.
Din cauza acestor probleme, exista putine firme de asigurari care ofera produse de pensii viagere de grup, adica pensii lunare platibile pana la sfarsitul vietii, si nu pe o perioada determinata. Fata de politele individuale, o diferenta esentiala este aceea ca, la politele de grup, titularul politei este angajatorul, in timp ce participantii sunt angajatii companiei respective. Pentru a va familiariza cu acest tip de contract, vom incerca, in cele ce urmeaza, sa va oferim detalii privind produsele de pensii de grup ale doua companii de top – AIG Life si Grupul ING.     

Polita de asigurare de grup pentru pensie AIG Life
Ca sa poata beneficia de polita, angajatii unei companii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani si sa fie incadrati cu norma intreaga in cadrul societatii. O data indeplinite aceste conditii, titularul politei (compania) stabileste, impreuna cu societatea de asigurari, valoarea contributiei fiecarui participant, tinand cont de o prima minima, convenita de comun acord. Contributia reprezinta un procentaj din salariu, acelasi pentru toti membrii (de exemplu, 5%). Plata primelor se face centralizat, angajatorul negociind frecventa platilor (lunar, trimestrial, semianual sau anual).
In functie de participarea membrilor la plata primelor, polita AIG Life ofera doua planuri distincte: primul (planul necontributiv) presupune plata integrala a contributiei de catre angajator. In cadrul celui de-al doilea (planul contributiv), o parte din prima este platita de angajat.
Pentru oricare dintre variante, angajatii pot plati un surplus de prima avand, evident, beneficii suplimentare. In cadrul politei, fiecare angajat participant beneficiaza de un cont de pensie. Acesta cuprinde contributiile platite de angajator, cele platite de angajat (daca este cazul), precum si dobanzile rezultate din investitiile facute de societatea de asigurari.
Beneficiile oferite de polita in cazul pensionarii sunt de mai multe feluri. Participantul poate opta pentru incasarea intregii sume acumulate in cont la expirarea contractului sau pentru esalonarea acesteia sub forma unei rente platibile lunar, in sume egale, pana la sfarsitul vietii. Acestea nu sunt insa singurele optiuni posibile. Renta poate fi platita si pe o perioada determinata (10,15, 20 de ani), iar in cazul in care are loc decesul participantului in aceasta perioada, societatea continua platile catre o terta persoana, numita de participant in timpul vietii. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca renta viagera poate fi transferata in proportie de 60% sotului (sotiei), acesta beneficiind de ea pana la sfarsitul vietii, in cazul decesului beneficiarului de drept al politei.

Beneficii legate de riscurile asigurate:
1. beneficii pentru invaliditate – in cazul in care poarticipantul isi inceteaza activitatea prestata pentru titularul politei din cauza unei invaliditati permanente partiale sau totale, intreg contul participantului va fi platit acestuia ca suma forfetara;
2. beneficiu pentru deces – in cazul decesului participantului, beneficiarul acestuia va fi indreptatit sa primeasca intreg contul participantului (daca la data decesului participantului nu exista beneficiari in viata, beneficiul va fi platit mostenitorilor legali ai participantului);
3. beneficiu la incetarea contractului de munca – in cazul incetarii contractului de munca, participantul este indreptatit sa primeasca in numerar intreaga suma din cont, care-i revine in conformitate cu contributiile sale.

ING Employee Benefits (Beneficii pentru angajati)
Programul Employee Benefits, oferit de ING Bank, nu este o simpla polita de asigurare, ci un pachet de servicii bancare si de asigurari, oferite in exclusivitate clientilor bancii. Acestia pot opta pentru intregul pachet sau doar pentru una dintre componentele sale. Serviciile bancare constau in credite pentru angajati, garantate de companie (in conditii preferentiale de dobanda) pentru achizitionarea de locuinte sau masini. Criteriile de acordare a acestora sunt stabilite, evident, de angajator.
In ce priveste componenta de asigurare a programului, aceasta este formata din polite traditionale pentru angajati, asigurari de viata pe termen limitat, polite de invaliditate permanenta din accident, deces din accident, interventie chirurgicala si spitalizare. Pe langa acestea, Employee Benefits ofera un plan de pensii viagere.
Plata primelor in cadrul acestui plan se poate face atat de catre angajator, cat si de catre angajat in moneda nationala, lunar, trimestrial, bianual si anual. Valoarea contractului este stabilita de compania angajatoare in raport cu politica proprie de resurse umane. In functie de termenii contractuali, in cazul in care unul din angajatii inclusi in programul de asigurare paraseste compania pe timpul derularii contractului, el isi poate preschimba polita dintr-una de grup in una individuala, continuand sa-si plateasca singur primele. Pe de alta parte, compania poate opta pentru inlocuirea acestuia cu o alta persoana pe lista angajatilor cuprinsi in asigurare.
Polita nu se incheie, asadar, pentru fiecare angajat in parte, ci are la baza o lista comuna cu angajati. Ca si celorlalte produse unit linked in lei, primele platite de angajator sau angajati sunt plasate in cele doua fonduri ING Nederlanden. Fondul 1 are in componenta bonuri de tezaur si depozite bancare in lei pe termen scurt, in timp ce Fondul 2 are in componenta 25% actiuni tranzactionate la Bursa si Rasdaq si 755 bonuri de tezaur, depozite bancare, disponibilitati in conturi curente.