In afara de Bucuresti, doar cateva municipii se pot lauda ca au birouri noi, de clasa A si B (cu finisaje si dotari sofisticate, acces usor si parcari incapatoare). Iar acolo unde exista, nu au cautare.
Timisoara, Brasov, Constanta, Iasi si Piatra Neamt sunt unele dintre orasele privilegiate, care au cladiri proiectate si construite special pentru birouri. Dar si aici, chiar daca aceste constructii ultramoderne sunt primele pe piata, ele isi gasesc cu greu chiriasi. Investitorii si administratorii acestora sunt dezamagiti ca business centerurile de provincie nu au avut impactul constructiilor similare din Bucuresti. Acest lucru se vede si in nivelul chiriilor: cu greu proprietarii reusesc sa scoata 10 USD/mp, fata de 30-35 USD/mp, pentru acelasi tip de birouri in Capitala.
Un exemplu este International Trade Center (ITC) din Brasov, o cladire imensa, cu toate facilitatile si gandita si proiectata pentru un centru de afaceri, cu un total de 8.200 mp, prevazut cu 100 de spatii de birouri (in medie de 9-10 mp), cu sali de conferinta, spatiu expozitional, fast-food, banca si supermarket la subsol, plus 70 de locuri de parcare proprii. Confortul si imaginea noului amplasament au placut brasovenilor, dar cand si-au ales sediu pentru firma, s-au gandit intai la bani. Directorul de marketing, Aurelian Postoiu, spune ca, la aceasta data, in Brasov, nu este o piata serioasa pe acest sector, pentru ca, pentru birouri, firmele se multumesc cu solutii de compromis si inchiriaza case si apartamente, la preturi mult mai scazute (de circa 3-6 DM/mp). Deocamdata, din cauza situatiei economice din Romania, ei nu-si pot permite mai mult.
Dupa ce a fiintat o lunga perioada cu 65% din spatii goale, administratorii ITC au gasit o solutie pentru a-l popula: il transforma in galerie comerciala si inchiriaza spatiile catre mici comercianti, pentru buticuri. Ideea s-a dovedit binevenita: foarte repede s-au ocupat peste 75% din spatii (in conditiile in care noul centru comercial va fi deschis oficial la 1 aprilie, si se asteapta sa mai vina si alti clienti).
Un caz similar este Business Multicenter din Piatra Neamt. Complexul a fost proiectat pentru un total de 12.000 mp de spatii pentru reprezentante, magazine, restaurant, hotel etc., dar nu s-au realizat decat 20% din lucrari (1.670 mp). In acest prim corp de cladire au fost amenajate spatii de birouri, dar cum nu a existat cerere pentru ele, o parte a fost reamenajata cu buticuri (si asa gradul de ocupare abia ajunge la 55%). Botka Janos, directorul firmei Ricon’s, manager al proiectului de la Piatra Neamt, sustine ca piata este foarte slaba. Acest fapt se simte si in tariful de inchiriere: de la 20 USD/mp cat au cerut la inceput, au redus la maximum 8-10 USD/mp.
In Timisoara exista cinci-sase cladiri noi, fiecare cu suprafete de pana la 1.000 mp. Potrivit reprezentantei Ecaterina Salman, de la agentia imobiliara Liviu Minda, nu sunt cereri asa de multe pentru astfel de spatii si ele stau mai mult libere. In Timisoara se poarta mai mult birourile adaptate: din apartamente de bloc, din spatii comerciale de la parter, din case aflate in zona centrala. Mobilrom a inchiriat spatii chiar la parterul unui hotel.
Exista insa orase mari care nu au nici o constructie de acest tip, unde numai bancile si sectiile financiare au birouri moderne. Este cazul Craiovei unde, pentru birouri, o firma gaseste pe piata doar magazine si apartamente in blocuri sau case.