Industria alimentara, confectiile, mobila, retailul si, implicit, bunurile de larg consum si de folosinta indelungata, alaturi de telecomunicatii si serviciile financiare, se gasesc pe lista nominalizarilor pentru performerii anului 2003. Chiar daca nu-si freaca mainile de bucurie, majoritatea companiilor private prezente pe piata romaneasca prognozeaza o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri in 2003. Previziunile lor se bazeaza pe faptul ca romanii ar trebui sa cumpere anul acesta macar cu 5% mai mult fata de 2002, cat reprezinta cresterea produsului intern brut. Reprezentantii fondurilor de investitii, adica exact oamenii care se grabesc sa prognozeze cat mai laborios evolutia economiei private, nu vad insa domenii care sa explodeze anul acesta atat de mult incat sa le produca regrete prea mari ca nu au investit. Totusi, Valeriu Ionescu de la AIG- New Europe Fund se asteapta la o evolutie mai buna decat media a sectorul de distributie, serviciilor legate de sanatate, asigurarilor, telecomunicatiilor, constructiilor si bancilor. Anul trecut, bunurile de larg consum si-au gasit cumparatori de peste cinci miliarde de dolari, adica o valoare apropiata de aceea din Ungaria. „Producatorii internationali au observat o apreciere a afacerilor lor in Romania, piata care pana anul trecut s-a manifestat destul de modest. Aprecierea nivelului de trai si faptul ca economia privata romaneasca si-a castigat dreptul de a functiona liber au contribuit decisiv la imbunatatirea afacerilor din aceasta tara”, spune Brett Sienckewicz, analist la Institutul Economic de la Viena.
Crestere de 25% a vanzarilor de masini
Firmele din domeniul retailului, producatoare atat de bunuri de folosinta indelungata, cat si de bunuri de larg consum, urmeaza sa castige anul acesta mai mult decat in ultimii doi ani impreuna.
„Daca bancile vor mentine sistemul de creditare de anul trecut, cu siguranta ca romanii vor continua sa cumpere tot mai multa aparatura electrocasnica si electronice”, spune Dan Ostahie, actionarul majoritar al lantului de retail Altex. El se gandeste deja la o dublare a cifrei de afaceri, in conditiile in care in 2002 a castigat de zece ori mai bine decat in 2001. Peter Imre, Corporate Affairs Manager la Philip Morris Romania, este sigur ca 2003 va fi un an mai bun si pentru industria tutunului. Piata de un milliard de dolari, cat a fost in urma cu un an, va creste tot in functie de evolutia veniturilor romanilor.
Din datele furnizate de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, peste 100 companii straine intentioneaza sa-si continue investitiile anul acesta. Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, spune ca este posibil ca firmele straine sa investeasca anul acesta in jur de doua miliarde de dolari, cu 700 milioane de dolari mai mult decat in 2002. Acest lucru inseamna automat o crestere a numarului angajarilor si, implicit, a pesoanelor care castiga mai mult de 100 de dolari pe luna.
Potrivit unor studii realizate de companiile de consultanta, in jur de 1,2 milioane de romani castiga mai mult de 3,5 milioane de lei lunar. Fergus Cass, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, spune ca in conditiile in care standardul de viata al romanilor va fi mai ridicat, si afacerile companiilor private vor creste cu cel putin 10% comparativ cu 2002. Interesant este faptul ca atat prognozele oficialilor romani, cat si cele private indica o crestere substantiala a industriei alimentare, a confectiilor, mobilei si produselor electrice. Practic, se confirma aprecierea industriilor care in ultimii cinci ani au suferit cel mai mult de pe urma scaderii accentuate a puterii de cumparare. Reprezentantii companiilor private recunosc insa ca exista in continuare o diferenta foarte mare intre romanii care resimt imbunatatirea nivelului de trai si cei care doar citesc sau au auzit despre acest lucru. Mai mult de 50% din populatie continua sa cheltuiasca mai putin de 50 de dolari lunar. Asa ca, la ce buna aceasta imbunatatire, daca pentru mai bine de 10 milioane de romani nu se pune sub nici o forma problema achizitionarii de bunuri de folosinta indelungata? Aproape la unison, firmele din domeniul constructiilor si materialelor de constructie se asteapta sa castige cu cel putin 10% mai mult anul acesta decat in 2002, an in care cifrele de afaceri din aceasta industrie au trecut de cinci miliarde de dolari. Un lucru destul de bun, daca ne gandim ca pe aceasta piata au intrat deja principalii jucatori cel putin la nivel european, iar salariile angajatilor depasesc in general 3,5 milioane de lei. Imbunatatirea conditiilor de creditare si reducerea semnificativa a dobanzilor vor ajuta in 2002 la cresterea afacerilor cu autovehicule noi. Reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme cred ca romanii vor cumpara cu 20-25% mai multe masini decat in 2002, an in care s-au vandut in jur de 115.000 de masini.